DSC 1327

Online polefitness edzések – tévhitek és a valóság

Írta: Frank Evelyn, Marosi Mónika, Farkas Lilla
2021. 02. 04.
DSC 1327

A polefitness szakosztály elég speciális helyzetben van a járvány miatt, hiszen eszközös, rudas és karika órákat nem tudnak online távoktatni. Így sokkal nagyobb teret kapnak a kiegészítő edzések, melyek ugyanúgy hozzájárulnak a rudas és karikás sikerekhez.

Fontos, hogy mindig fejlesszük hajlékonyságunkat, erőnket, tánctudásunkat. Az online edzéseken ezekre van lehetőség, azonban nyilván nem minden tanítványunk folytatta online is a heti rendszerességű edzéseket. Amikor megkérdeztük, mi ennek az oka, számos indokkal, vagy éppen tévhittel, kifogással találkoztunk. Nézzük, mik is ezek a többségében áthidalható problémák, vagy tévhitek, melyeket érdemes elhessegetni és bátran jelentkezni az online edzésekre is! Jelentkezés ITT!

Nincs rá időm!

Lassan egy éve teljesen felborult az életünk. A járvány miatt az oktatás szinte teljes egészében az online térbe helyeződött, és sokan a munkájukat is home office-ból végzik. Miért ne edzhetnénk akár otthonról is? Hiszen ha az íróasztalnál görnyedtél 9-től 17 óráig, nagyjából 3 perc alatt tudsz - az átöltözést is hozzávéve - lehuppanni a szőnyegre vagy matracra, és már ott is találhatod magad az online nyújtás, erősítés vagy fascia órán. Ha pedig házon kívül vagy napközben, akkor is időt spórolhatsz az otthoni edzéssel, hiszen csak haza kell érned, és mi már ott is vagyunk, hogy segítsünk kikapcsolódni. Megspórolhatjuk az utazásra szánt időt, sőt még a 4-6-os villamosra sem kell felszállnod az edzésért! Nem véletlen, hogy néhány tanítványunk szeretné, ha az online edzések akkor is megmaradnának, ha a terembe visszatérhetünk, hiszen így bizonyos szempontból sokkal kényelmesebb az edzés.

Nincs hozzá elég helyem otthon!

Az online edzésekhez nem kell sok hely, ha hanyatt tudsz feküdni a földön a szobádban, vagy épp le tudsz teríteni egy jógamatracot, a nehezével már megvagy. Egyes óratípusoknál figyelembe is tudjuk venni, hogy mennyi hely áll rendelkezésedre és úgy módosítani egy gyakorlatot, hogy minden résztvevő el tudja azt végezni.

Nincs hozzá semmilyen eszközöm!

Az online óráinkon jóformán nincs szükség semmilyen extra felszerelésre, csak egy egyszerű polifoamra vagy szőnyegre. Ha valamelyik órára mégis speciális eszközös feladatot tervezünk (ilyen lehet a gumiszalag, a jógatégla, az smr henger), arról mindig előre egyeztetünk az órán résztvevőkkel, illetve készülünk hasonló, eszközt nem igénylő helyettesítő feladatokkal azok számára, akiknek nincs felszerelése.

Feszélyezne, hogy kamera előtt kell mások előtt edzenem.

Az eszköz nélküli online óráinkon nincs szükség arra, hogy bekapcsold a kamerád. Természetesen nagyobb közösségi élmény és sokkal többet tudunk mi is segíteni neked, ha látjuk, hogy hogyan végzed a gyakorlatokat, de senkinek nem kötelező kamerával-mikrofonnal bekapcsolódnia az edzéseinkre.

Tuti béna lennék, és ennek még a gondolatától is rosszul vagyok.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egyfelől mind voltunk és vagyunk is kezdők rengeteg téren, de hidd, el ez nem számít. Ugyanis az óráinkon előképzettségtől, alkattól, hajlékonyságtól függetlenül mindenki részt vehet. A cél, hogy fejlődjetek, ezért mindenkinek igyekszünk újat mutatni. Igyekszünk minden órát úgy összeállítani, hogy az minden szinten élvezetes legyen, és a kezdők számára összeállított gyakorlatoknál mindig elmondjuk, hogy a haladók hogyan nehezíthetik azt, de természetesen ez senkinek sem kötelező.

Nem tudom magam rávenni az otthoni edzésre!

Aki egyszer rászánja magát az online óráinkra, az rendszerint alig várja, hogy újra a képernyő elé ülhessen egy újabb közös edzésre. Ugyanis a BEAC Pole járvány előtti edzéseihez hasonlóan, nálunk az online órák is igazi közösségi élménnyé teszik a sportolást. Nem pusztán gyakorlatokat végzünk néma csendben, ki-ki a maga laptopja előtt, hanem közben sztorizgatunk, beszélgetünk, világot megváltunk, vagy akár csak könnyesre nevetjük magunkat. Ilyen közegben pedig nem kínkeserves fáradtság az edzés. Tudjuk, átöltözni nagyon nehéz tud lenni néha, de utána nem fogod megbánni!

Nincs szükségem, és nem tartom hasznosnak az ilyen jellegű kiegészítő edzéseket.

Nos, ez természetesen szubjektív vélemény kérdése is, amelyet nem áll jogunkban megmásítani, de a véleményünk eltér. Ezért inkább közösen gondolkodnánk Veled ebben a kérdésben. Képzeljük el egy pillanatra, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba, és sok-sok hónapnyi kihagyás után végre visszatérhetünk kedvenc kis Tükrösünkbe és újra rudat/karikát fogunk. Mit fogunk csinálni, ha első óránkon (hosszú hónapok, évek kemény munkája alatt elért hármas szintpapírunkkal a zsebünkben) hirtelen valahol az egyes és kettes szint határán találjuk magunkat? Mert elvesztettük az erőnket, a hajlékonyságunkat, nem az igazi a mozgáskoordinációnk, ráadásul elszokott tőle a bőrünk is... Még ha ez utóbbit sajnos nem is tudjuk orvosolni, a másik hármon könnyen segíthetünk. És a mi véleményünk szerint valahol kell is. Hiszen, ha izomzatunk teljesen elszokik a munkától, akkor vajon lesz-e motivációnk „újrakezdeni” az elejéről? Lesz-e annyi kitartásunk, hogy megint egyesével felépítsük a tudásunkat anélkül, hogy csalódnánk önmagunkban és a sportágban? Az online edzések segítenek abban, hogy onnan folytathassuk, ahol abbahagytuk, sőt, még hajlékonyabban, még erősebben térjünk vissza a rúdra, karikára és az alapok újraépítése helyett továbbfejlődjünk.

A személyes alkalmakra tartogatom a bérletalkalmaimat.

Jelen pillanatban senki, sem mi, sem a felettünk állók, de még a világ vezetői sem tudják megmondani, mikor nyílhat leghamarabb alkalmunk személyes edzésekre. Így ahelyett, hogy ígérgetnénk hónapról hónapra, mi lehetőséget adunk arra, hogy velünk tartsatok, fejlődjetek, lejárjátok a bérleteteket. Az idő jellegzetes tulajdonsága az, hogy egy csomó mindent megváltoztat körülöttünk. Könnyen elképzelhető, hogy mire véget ér a koronavírusnak nevezett rémálom, addigra sokunknak nem lesznek adottak a lehetőségei, hogy újra csatlakozzon a csapathoz élőben. Egyszerűen azért, mert sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Amit megígérünk, az az, hogy amint kinyitja kapuit a BEAC, annyi új bérletet biztosítunk majd Nektek, amennyit csak szeretnétek, addig pedig az online térben teszünk meg mindent azért, hogy elérjétek a céljaitokat.

Nem jók az időpontok, nem fér bele a napomba.

Ismered azt a mondást, hogy arra van időnk, amire időt szánunk? Na, mi azért nem teljesen értünk egyet ezzel. Hiszen hogyan is lehetne mindent minőségi szinten tartva belezsúfolni egyetlen napba? Az ezzel járó stresszről nem is beszélve. Nem vagyunk szuperhősök, sem időutazók, hogy 24 órán belül megváltsuk a világot, és ezt mi is pontosan tudjuk. Ezért hirdetünk a hét minden napján, a legkülönbözőbb időpontokban online edzéseket, három edző vezetésével, amelyeket ráadásul kettő fő jelentkezésétől már fixen meg is tartunk! Talán 24 óra mindenre kevés, de ha ügyesen gazdálkodunk, a hét 168 órája között biztosan találunk egyet-kettőt, amelyet egészségünkre, fejlődésünkre és feltöltődésünkre fordíthatunk.


DSC 1269
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech