IMG 3089

Mélyről kapaszkodtak vissza pólósaink és felléptek a dobogóra a MEFOB négyes döntőjében!

2016. 06. 16.
IMG 3089

Már 4-0-ra is vezetett a Pázmány csapata a Hajós Alfréd Uszodában rendezett MEFOB Final Four bronzmérkőzésen, ám a négy gólig jutó Fazekas Tibor megrázta magát és együttesünk megfordította a meccset.

Nem telhetett el újabb hét sportolóink éremszerzése nélkül: az elvesztett elődöntőt követően férfi pólósaink álltak hamarabb talpra és harmadik helyen zárták a MEFOB Final Fourt; a BEAC atlétáinak hátát nézte a K&H mozdulj! maratoni- és minimaratoniváltójának mezőnye; míg a Simán Fannit és Metz Zsófiát is szerepeltető kajak négyesünk 500 méteren bronzérmet szerzett a Montemor-o-Velhoban zajló Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon.

atlAtlétika

Kimaxolták a BEAC-os atléták a csapatversenyeket a 23. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón! A bemelegítéseket vezető Miló Viktória először a minimaraton-váltóra (3×2016 m) felsorakozókat mozgatta meg: az ő rajtjuk 9 órakor volt, s köztük a leggyorsabb trióként a BEAC női és férfi csapatai értek célba először. Jóval népesebb mezőny gyűlt össze a 10 órás rajtnál, amelynél Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója nyomta meg a kürtöt. Bár egy nappal korábban még nem tűnt biztatónak a helyzet, az időjárás megkímélte a résztvevőket, mert bár végig borult volt az ég, az eső nem eredt el. Az esemény kilencezer nevezőt vonzott - közte kétezer egyéni félmaratonistát - s a csapatok számának összeadásával kijelenthető: 1500 váltóbot járt kézről kézre. A hatfős maratonváltó női és férfi mezőnyében szintén klubunk sportolói értek elsőként célba: fiaink az Élményfutárok és a Hit Sport Team Senior csapatát előzték meg, míg lányainkat a Futcalányok és az Ageless Runners-Postás követte.

"Az első váltásnál még nem voltunk az élen, a másodiknál azonban már igen, onnan pedig növelni is tudtuk az előnyünket, de nem lazsálhattunk, hiszen a mögöttünk lévő csapatok nagyon keményen jöttek, mindent megtettek, hogy utolérjenek. Azt jó volt hallani, hogy a pályán kívülről szurkolnak, de sokkal meghatóbb volt az, ahogy a mezőny lekörözött tagjai is segítették az élen futót. Nagyon jól esett, hogy sok futónak még volt arra ereje, hogy az élen haladót biztassa. Ez nagyon sportszerű gesztus, ebből is látszik, hogy a sport, azon belül is a futás közössége mennyire összetartó. Amikor csak volt rá erőm, én is biztattam őket." - nyilatkozta a győztes váltó tagja, Csontos Imre.

Rajtuk kívül számos híresség is nevezett a 23. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltóra: Kovács Kokó István olimpiai bajnok, Lévay Viktória és Csákberényi Nagy Anna, a Játékszín művészei, Magyar Bálint, a Madách Színház tagja, Darázs Rózsa Európa-bajnok gyorskorcsolyázó, Szabó Milán Gábor sílövő és sífutó olimpikon, dr. Zacher Gábor toxikológus. De a Spuri Futóboltok csapataiban rajthoz állt a két magyar maratoni csúcstartó, Szűcs Csaba és Földingné Nagy Judit is - sőt, utóbbi vezetésével a lányok csapata megnyerte a félmaratonváltók csatáját.

K&H mozdulj! maratonváltó (abszolút)

Férfiak:

1. BEAC Atlétika 1898 (Dani Áron, Farkas Dárius Ádám, Hargitai András, Gyurcsó Gergő, Koch Domonkos, ifj. Csontos Imre Csaba) 2:22:18

Nők:

1. BEAC Atlétika 1898 (Ohn Kinga, Südi Anna, Bíróné Molnár Valéria dr., Hajdú Anna, Ferenc Katalin, Kenesei Zsanett) 2:45:09

K&H mozdulj! félmaratonváltó (abszolút)

1. Podiart Sashegyi Gepárdok (Beták Bence, Beda Szabolcs, Varga Dániel)

K&H mozdulj! egyéni félmaraton

Férfiak:

3. Csikász Gábor (Sashegyi Gepárdok)

Nők:

3. Ruscsák Krisztina (Sashegyi Gepárdok)

K&H mozdulj! minimaratonváltó

Férfiak:

1. BEAC Atlétika 1898 (Végvári Ádám, Pop Leonardo, Turi Péter Zsolt) 0:22:28

Nők:

1. Beacos lányok (Jánosi Virág Eszter, Jósvai Brigitta, Jánosi Lilla Zsuzsanna) 0:25:44

kajakKajak-kenu

Egyetemi vb-bronzérem Portugáliából! Dobogós helyen lökte be a hajót a két ELTE-s hallgatót - Simán Fannit és Metz Zsófiát - is szerepeltető kajak négyesünk a Montemor-o-Velhoban zajló Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság 500 méteres versenyszámában. Kvartettünk a lengyelek és a németek mögött, 1:47.664 perces idővel ért célba. "Nagyon összetartó csapat vesz részt ezen a versenyen, ezért örülök igazán a fiatalok sikerének – mondta a magyar küldöttség vezetője, Petrovics Kálmán. – Erős válogatott képviseli a lengyel egyetemi csapatot és a házigazda portugálokat is, szóval a mezőnyt nem mondanám gyengének, annak ellenére, hogy csak 18 ország vesz részt ezen a versenyen. Abban biztos vagyok, hogy két év múlva, amikor Magyarország rendezhet ilyen regattát, háromszor annyi sportoló fog rajthoz állni, mint itt. A körülményekre egyébként nem lehet panaszunk, de mégis vannak hiányosságok. Az szerintem óriási hiba manapság, hogy ennek a versenynek még az világhálón sincs élő közvetítése, ami ezen a szinten már elfogadhatatlan” – tette hozzá az MKKSZ fejlesztési alelnöke.

kosarasokKosárlabda

Elmaradt a bravúr: férfi MEFOB-csapatunkat nüanszok választották el a legjobb négy közé kerüléstől a Decathlon B33 Egyetemi és főiskolás Országos Bajnokságán. Szegeden rendezték meg a kosárlabda új, feltörekvő szakágának versenyét: a mérkőzéseket a helyszínen tekintette meg az egyetemi válogatott nem rég kinevezett két szakvezetője Boros Zoltán (női szakág) és Vladár Csaba (férfi szakág), akik a kínai Egyetemi Világbajnokságra állítják össze és készítik fel csapatainkat! Buza Dani vezette fiaink igazán balszerencsésnek vallhatják magukat: egy ponttal maradtak alul a DEAC elleni nyitányon, majd hosszabbítást követően kaptak ki a veszprémiektől. A két vereség azt jelentette számukra, hogy az egriek elleni csoportmérkőzés már tét nélkülivé vált - igaz, a szépségtapasz a hevesiek ellen sem jött össze. A torna mind a nők, mind a férfiak mezőnyében a TFSE végső győzelmét hozta.

4Labdarúgás

Nemzetközi egyetemi focitalálkozó színesítette nagypályás labdarúgóink szezonzárását: Szabó András fiai a hazánkba látogató bristoli hallgatók együttesével mérkőzött meg. A Varga Zoltán Sporttelepen rendezett barátságos meccs kiváló alkalmat biztosított a magyar és az angol egyetemi futball kapcsolatának erősítésére. Az ünnepélyes megnyitóval, az országok himnuszaival és a csapatok bevonulásával kezdődő meccsre jellemzően angolos – esős, borús – időben került sor, ami azonban cseppet sem szegte kedvét a feleknek. A múltat tekintve ELTE fölény rajzolódott ki: míg egyetemünket 1635-ben alapították, addig a Bristol Universityt 1876-ban. A futballcsapatok tekintetében a BEAC 1898-as alapítása óta eltelt 118 év még nagyobb kontrasztban áll a bristoli egyetemi focicsapat 3 éves múltjával. Labdarúgó szakosztályunk sportösztöndíjasa, Magyar László jó hangulatú és jó iramú összecsapásról számol be honlapunkon.

Vízilabda

MEFOB-bronzig meneteltek az ELTE-BEAC pólósai! A Hajós Alfréd Uszoda adott otthont az idén először a Magyar Vízilabda Szövetség szervezése alatt futó tornának, ahol a különböző egyesületekben játszó ELTE-sek álltak össze, hogy képviseljék az egyetemünket. A június 12-ei fináléra sok néző volt kíváncsi, köztük többek között dr. Kemény Dénes, a korábban háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány, jelenleg a szövetség elnöke. Jelenléte inspirálóan hatott a négyes döntőbe jutó csapatokra; látványos megoldásokban és élményvízilabdában mind az elődöntők, mind a helyosztók bővelkedtek. Fiaink szemszögéből gárdánk meghatározó embere, Zelki Soma számol be a nap történéseiről:

"Vasárnap 10:00-kor a BGE vízilabdacsapatával játszottuk a 2016-os MEFS elődöntőjét. Ahogy azt már az utóbbi években megszokhattuk, a Budapesti Gazdasági Egyetem pólósai nagyon egységes, kemény együttest alkotnak, akik ellen jobbára csak gyürkőznek a riválisok. Sajnos az időpont kedvezőtlenül hatott a csapatunk összetételére, hiszen a vizsgaidőszak megtizedelte a keretünket. Nagyon szűkös, két cserével tudtunk kiállni, ami rá is nyomta a bélyegét a mérkőzésre. A BGE végig uralta a mérkőzést, és végül nagy különbséggel, 16-6 arányban legyőzött minket. Ezután következett a Pázmány - Corvinus csatája, ami egy rendkívül izgalmas 16-16-os eredményt hozott, ami után büntetőkkel végül a Corvinus kerekedett fölül, és jutott be a döntőbe.

A bronzmérkőzés 15:00-kor kezdődött. Szerencsére az elődöntőhöz képest két emberrel többen tudtunk kiállni, ez meg is látszódott a játékunkon. Hiába indult a mérkőzés 4-0-s Pázmány vezetéssel, hamar ledolgoztuk a hátrányt, és tudtunk fordítani, ami a 10-9-es győzelmet eredményezett a mi részünkre, és így bronzéremmel tudtunk távozni az idei Egyetemi Kupáról!"

(férfiak – MEFOB Final Four, elődöntő) ELTE-BEAC – BGE 6-16 (0-1, 0-5, 3-6, 3-4)

(férfiak – MEFOB Final Four, bronzmeccs) ELTE-BEAC – Pázmány Péter Katolikus Egyetem 10-9 (0-4, 3-2, 4-2, 3-1)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech