DSC 1123

Marosvásárhelyi győzelemmel ért véget a VI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

2015. 03. 09.
DSC 1123

Rövid időn belül megismételte magát a történelem az ELTE és a BEAC által szervezett kétnapos tornán: a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem és a Kolozsvár “Sixty-Nine” legjobbjai a B csoport nyitómeccsét követően a fináléban is megmérkőztek egymással.

KEK:

Nyilasi Tibor szavai indították, marosvásárhelyi siker zárta a VI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját! Az ELTE BTK Dékáni Tanácstermében megrendezett megnyitón az egykori legendás Ferencváros játékos nagy örömmel köszöntötte a határon túli magyar sportolókat, beszédében pedig felidézte az 1981-es Románia – Magyarország meccset és hangsúlyozta, hogy milyen fontos, határokat nem ismerő összetartó ereje van a sportnak.

DSC_9509_1-2Tizenhat egyetem futsalcsapata feszült egymásnak az ELTE és a BEAC által szervezett VI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján. A Cheerleaderek II. Országos bajnokságával egybekötött, remek hangulatú kétnapos tornán 42 mérkőzést játszottak le a csapatok az ELTE újbudai sportcsarnokában. A tornán először köszönthettük a Brassói Transilvania Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem sportoló hallgatóit. Idén is részt vett a címvédő, háromszoros győztes Sepsiszentgyörgy, Kolozsvárról két csapat is harcba szállt, ahogy a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem és a Csiki Sapienta csapata is. Révkomáromból (Felvidék) a Selye János Egyetem, Szabadkáról (Vajdaság) a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Beregszászról (Kárpátalja) pedig a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola hallgatói mérkőztek meg a tornán. A magyarországi csapatok közül a Pécsi Tudományegyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Corvinus, a BME és az ELTE futsalosai rúgták a bőrt a VI. KEK-en.

A torna fő célkitűzése volt, hogy a KEK idejére szervezett gyűjtés után a szervezők minél több sportszert küldhessenek az erdélyi Tusnádfürdőn működő Szent László Gyermekotthon nehéz sorsú gyermekeinek. Az adománygyűjtés rendkívül sikeres volt, nem csak a támogatók (például az MLSZ nevében Nyilasi Tibor egy zsák labdát és egyéb ajándékcsomagokat adott át), de a résztvevő csapatok is jócskán kivették a részüket az adakozásból.

A KEK történéseiről részletesebb írásokat a rendezvény hivatalos honlapján olvashattok:

A döntőben a II. Cheer MEFOB-on résztvevő csinos pom-pom lányok akrobatikus bemutatóitól lelkes és nagyhangú 300 fős közönség előtt a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem és a Kolozsvári "Sixty Nine" csapata mérkőzött meg egymással. A sors fura fintora, hogy a csoportmeccseken épp egymással kezdett ez a két együttes: akkor a Kolozsvár magabiztosan, 3-0-ra verte a zebramezes marosiakat, ám a győzelmet és a vereséget azonban időzíteni tudni kell!

Ahogy elkezdődött a finálé, egyre hangosabbá váltak a Kolozsvár-szurkolók, az Özilnek becézett marosi játékos, Tóth Krisztián faultjánál például majdnem felrobbant a csarnok a felháborodottságtól. Hát még akkor, amikor a 8. percben a 10-es számú Vas István a marosiaknak szerezte meg a vezetést egy szépen felépített támadás végén… 1-0. Két perccel később kapott önbizalmat a marosiak szurkolótábora, amikor a már emlegetett Tóth Krisztián egy csodálatos pörgetéssel megduplázta a F.R. Ady előnyét. 2-0. Helyzet itt, helyzet ott, nem volt egy finomkodó döntő. Sokkal többet volt a labda a Kolozsvárnál az első félidőben, mégis ziccere és gólja csak a marosiaknak volt.

DSC_1801A második félidő elején mindenki azt hitte, hogy a Cheerleaderek elnézték a programot és már a díjátadóra jöttek, pedig csak egy látványos, rögtönzött produkcióval tapsoltatták meg a közönséget. Pár perccel később Tamászy János, a F.R. Ady kapusa két bravúrjával is hozzájárult a kolozsiak egyre növekvő feszültségéhez. Ahogy az egy perccel későbbi Kolozsvár-fault is, ami után Rózsa Tamás, a marosiak edzője odajött a rendezői pulthoz és mosolyogva mondta: “Nem volt semmi, amúgy.” Ahogy telt az idő, a Sixty-Nine úgy lett egyre idegesebb és kapkodóbb, de végig elképesztően sportszerűek maradtak. A hátrányban játszó csapat végig a meccs előtt látottak szellemisége jegyében viselkedett. Hiába hozta le a Kolozsvár a kapusát három perccel a vége előtt, gólt nem tudtak szerezni ez alatt, sőt, igazán nagy helyzetig is csak a F.R. Ady jutott el. Tamászy Jánoson ezúttal távoli lövésekkel nem lehetett kifogni, így a Kolozsvár gól nélkül maradt. Maradt a 2-0, a 2015-ös budapesti KEK győztese a Marosvásárhelyi F.R. Ady!

A VI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának végeredménye:

1. Marosvásárhelyi F.R. Ady
2. Kolozsvári Sixty-Nine
3. Debreceni Egyetem
4. Szent István Egyetem Gödöllő
5. Corvinus
6. ELTE NSZK
7. Sepsi ’08
8. Kolozsvár Góbék
9. Csiki Sapientia Imperial Wet
10. Selye János Egyetem Révkomárom
11. MTTK Stars Szabadka
12. BME
13-16. Brassói Transilvania Egyetem, II. Rákóczi Ferenc KMF Beregszász, Pécsi Tudományegyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem

Modern jazztánc:

debutEmlékezetesre sikeredett társaságunk debütálás nemzetközi porondon! Művészeti iskolákat utasított maga mögé az ELTE Modern jazztánc csoportja a veszprémi IV. Connector Nemzetközi Táncfesztiválon, ezzel is tanúbizonyságot téve arról, az egyetemi szervezésben működő tánctanulás is meghozza a gyümölcsét - megfelelő kitartás, szorgalom és fegyelmezettség mellett! Szólistánk, Pék Krisztina az "Emlék" című performanszával modern-kortárs kategóriában 7 induló közül szerzett aranyérmet. Rajta kívül másik két csoportunk szintén ebben a kategóriában lépett porondra: az "Együtt" című előadást a legjobbnak ítélte a szakmai zsűri, míg a "Dzsungelharc" megvalósítóit bronzéremmel honorálták. Érdemes kihangsúlyozni még egyszer azokat a tényeket, hogy táncosaink először mérettettek meg és nem mellesleg mindezt művészeti iskolák ellen.

Kosárlabda:

fiu kosaras

A szegediek kiszúrtak a Tüskében férfi kosarasainkkal! Meglehetősen hányattatott, sérüléshullámmal teli MEFOB-szezont tudhat maga mögött tavalyi bronzérmes együttesünk, amelyből Jakucs személyében térdsérülés miatt újabb fontos láncszem dőlt ki. Kulcsemberek hiánya ide vagy oda, fiaink ezúttal a tabellán közvetlenül előttük tanyázó szegediek ellen cáfolhattak rá "védjegyükké" váló rossz meccskezdésükre. Nem sikerült, sőt! A dél-alföldiek valósággal átszaladtak rajtunk az első negyedben: Takács és Fehér a pontgyártásból, míg Jáhni és Szőke a lepattanók szedéséből vette ki a részét miközben a két gárda egyenlő, két 13-5-ös periódusra osztotta fel a nyitó periódust.

A folytatásban valóságos kosáreső hullott a Tüskében, ám Földi Ádám és Varga Zsolt ponterős játéka sem akadályozta meg a szegedieket előnyük növelésében. Az első játékrészben felvett ritmusból szemernyit sem vettek vissza, így a nagyszünetre már 20 fölé kúszott a különbség. Együttesünk idén nem csupán a rossz, hanem a jó szokások rabjává is vált, így ezen az estén is átlagon felülire sikeredett harmadik negyedünk. Földiék ziccereivel rögvest felzárkóztak fiaink, ám az ígéretes kezdést nem követte áttörő folytatás. Így az új erőre kapó szegediek Takács lendületes és pontos játékának köszönhetően könyörtelenek voltak a támadások befejezésekor. A záró felvonás hozta magával a meccs egyetlen pozitívumát is: három elbukott játékrészt követően ebben a 10 percben fej-fej mellett haladtak és végül döntetlennel zártak a csapatok. Zárszó jövő hét kedden, Debrecen ellen.

(férfiak - MEFOB) ELTE-BEAC – Universitas SC Szeged 61-90 (10-26, 18-24, 14-21, 19-19)

Alaposan megizzasztották női kosarasaink a vendégségükbe érkező listavezetőt! A MEFOB legutóbbi fordulójában a nyíregyháziak elleni visszavágónak adott otthon a Tüskecsarnok edzőterme, ahol a Halász Melinda irányította együttesünk a találkozó 25-30 percében nem akaródzott leszakadni nagyobb játékerőt képviselő riválisától. Kezdetben a játék színvonaláról, a felek pontatlanságairól sokat elárul az első negyed közepének 3-7-es állása, s ez a különbség a Wunderlich Anna-Wiesner Fanni, valamint a Földesi-Popenko duó szorgosságának köszönhetően a negyed végéig nem változott. A második periódusra védekezést váltottak a vendégek, ám Csajkó Dóra jól időzített tripláival ezt rendre átdobta. Együttesünk kiváló teljesítményéről árulkodott a nyíregyházaiak korai időkérése is, amely meghozta a tőle várt részsikert. Időnként túlpörgő csapatunk támadásai rendre labdaeladások miatt futott zátonyra, így Földesi és Gömze lélegzetvételnyi előnyhöz juttatta a kelet-magyarországiakat. A zárszó Árvay Júlia villanásainak köszönhetően a mieinknek sikerült jobban: ziccereinek, lepattanóinak köszönhetően még a negyed is megnyerte együttesünk.

Nagyszünetet követően fej-fej mellett haladtak a csapatok, mígnem a felszínre tört a nyíregyháziak erőnléti előnye. Ennek köszönhetően a negyed hajrájában indításokból több ízben is könnyű kosarakat szereztek, s a mérkőzés során először nőtt 10 pont fölé a csapatok közti differencia. Innen már nem volt visszaút utolsó energiatartalékait is mozgósító hölgyeink számára, így egy aránylag pontszegény, küzdelmes mérkőzésen a dupla-dupláig jutó Popenko-Páll páros végül sikerre vezette a listavezetőt. Játékunkból több elemre is alapozhatunk a hátralevő két hazai mérkőzésen, ám a mostani vereség egyben azt is jelenti, matematikai lehetősége maradt Halász Melindáéknak a bravúrnak számító legjobb 8-ba kerülésre.

(nők - MEFOB) ELTE-BEAC – Nyíregyházi Főiskola 36-53 (9-13, 11-10, 8-16, 8-14)

Nagypályás labdarúgás:

(férfiak - BLASZ IV.) MAFC II. – ELTE-BEAC II. 8-1

Futsal:

150221 BEFBKét vereséggel "hangolt" férfi együttesünk a biztos négyes döntőbeli szereplésre… Árendás Tamás vezette futsal csapatunk annak tudatában lépett pályára a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság legutóbbi fordulójában, hogy már biztos résztvevője a március 22-i felsőházi rájátszásnak - egyedüli kérdésnek az maradt hátra, hányadik helyen.

Az első mérkőzésen a címvédő TF ellen lépett pályára a csapat - a fent említett okok miatt a TF-esek győzelmi kényszerben játszottak. Ennek érdekében jócskán megerősített kerettel érkeztek a fordulóra, így a mieink izgalmas meccsnek néztek elébe. A felek eleget is tettek a várakozásoknak: egy több ízben is fordulatos mérkőzésen egy 5 a 4 elleni szituációt követően az utolsó percen belül a tesisek szerezték meg a győztes gólt, amire mar nem jött részünkről válasz.

A forduló zárómeccse az alapszakaszbeli dobogós helyezésekről döntött, a továbbjutók sorsáról már nem. A kilenc gólt hozó összecsapáson PPK-s fiaink már nem bírtak kellőképpen felpörögni, így a harmadik hellyel kell megelégedniük. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a rájátszásban TF - BME es ELTE-BEAC PPK - Corvinus meccseket rendeznek a döntőbe jutásért.

(férfiak - Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) ELTE-BEAC PPK – TF 4-5

(férfiak - Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) ELTE-BEAC PPK – Corvinus 3-6

(férfiak - NB II., Nyugati csoport) Asterix – ELTE-BEAC 3-2

(nők - NB I., alsóházi rájátszás) Brand Mission Tolna-Mözs – ELTE-BEAC 7-1

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech