Univkazhan

Magyarjárás Tatárföldön

2013. 07. 05.
Univkazhan

130 honfitársunk száll versenybe a Tatárföld fővárosában, az oroszországi Kazanyban megrendezett XXVII. Nyári Universiadén.

Az Universiade résztvevői esetében az „ép testben ép lélek” kifejezést nyugodtan kiegészíthetjük az „ép szellemmel” is, ugyanis a világ második legrangosabb sporteseménye az egyetemistákról és a főiskolásokról szól.

A XXVII. Nyári Universiadéra az oroszországi Kazanyban, a Tatárföld fővárosában kerül sor, ahol július 6-17-ig mintegy 13 500 sportoló – köztük 130 honfitársunk – 27 sportágban méri össze tudását.

Ennek az idehaza talán kissé méltatlanul háttérbeszorított eseménynek az elődjét először 1923-ban rendezték meg Párizsban, amit 1949-től a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett Nyári Nemzetközi Egyetemi Sporthetek követtek. Az egyre nagyobb méreteket öltő rendezvény 1957-től már az Egyetemi Világjátékok nevet viselte, az első valóban hivatalos Universiade dátuma pedig 1959-re tehető. A versenysorozatnak – mely az university és az olympiad szavak összetételéből kapta a nevét – 1965-ben Magyarország is otthont adott, 1960-tól a páros számra végződő években pedig már Téli Universiadéra is sor került.

Bár az olimpia előszobájának is tekinthető Universiade idehaza a széles közvélemény számára viszonylag ismeretlennek számít, fontos tudni, hogy sportolóink igen szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Az eddig megrendezett huszonhat nyári versenysorozaton 109 arany, 88 ezüst és 96 bronz került a magyar versenyzők nyakába. Legsikeresebb szereplésünk az 1963-as brazíliai rendezéshez köthető, ekkor – akárcsak az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon – 16 alkalommal csendült fel a Himnusz a magyar versenyzők tiszteletére. A legutóbbi, 2011-es sencseni Universiadén 6 aranyat, 4 ezüstöt és 1 bronzot hoztak haza sportolóink, Cseh László egymaga háromszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Idén akár egy a londoni olimpiához hasonló magyar éremesőben is bízhatunk, hiszen hazánkat többek között olyan kiválóságok fogják képviselni, mint Európa-bajnok cselgáncsozónk, Joó Abigél, a szintén judós Európa- és világbajnoki második helyezett Bor Barna, Európa-bajnoki bronzérmes súlyemelőnk, Nagy Péter, ifjúsági olimpiai bajnok úszónk, Biczó Bence, vagy éppen a mindig, mindenhol nagy reményekkel medencébe szálló férfi vízilabda válogatott.

No, és persze arról se feledkezzünk meg, hogy tíz magyar fiatal az ELTE-t is képviseli majd Kazanyban.

ÁJK: Papp Gergely Márton (evezés)

BTK: Nemes Adrienn (sportlövészet)

PPK: Babos Ádám (torna)

TTK: Csontos Csaba Péter (kajak-kenu), Mansare Anna Manty (kosárlabda) és File Mátyás (vívás)

Egy BTK-s, PPK-s, TÁTK-s versenyzőkből összeálló vegyes csapat pedig szinkronúszásban képviseli hazánkat és egyetemünket: Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Blaskó Lili.

Az Universiade fejleményeiről természetesen a beac.hu is beszámol majd.

Hajrá, magyarok!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech