Korkep mix cik Robi

A labdajátékok bűvöletében - meccslabdák futsal- és kosárpályán

2017. 03. 03.
Korkep mix cik Robi

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája programsorozatát megelőző hét bővelkedett olyan mérkőzésekben, amelyeknek vízválasztó szerep juthat a bajnoki szezon végkimenetele során.

Eheti hírcsokrunkban meghatározó alakja az országos és egyetemi bajnokságokban vitézkedő futsal szakosztályunk, amely mind felnőtt, mind utánpótlás szinten jelentős sikereket ért el (felsőházi rájátszás; negyed- és középdöntőbe jutás). Körképünkben számot adunk az élvonalban maradás szemszögéből kiemelten fontos mérkőzések elé tekintő női kosarasaink teljesítményéről, valamint a nemzetközi porondon is rangos elismeréseket begyűjtő hastáncosaink sikereiről.

Asztalitenisz

pingpong

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A) ELTE-BEAC I. – ABC Centerline II. 5-11

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A) ESMTK II. – ELTE-BEAC I. 11-5

BEAC, az elsők

Helycserés “támadás”: az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmének legszebb pillanatairól szóló kiállítása március 8-tól a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán várja az érdeklődőket! A kiállítás célja, hogy az egyetemi polgárság megismerje az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmét, az egyesület kiemelkedő sportolóit, valamint, hogy felhívja a figyelmet a jelenlegi, számos egyetemi sportolási lehetőségre. Tárlatunk 2016 májusa óta a Sportmúzeumban, a Tüskecsarnokban, az Egyetemi Könyvtárban, az ELTE Lágymányosi, valamint Egyetem téri épületében kapott helyet.

Cheerleading

Minden eddiginél több sportoló nevezett a Cheer MEFOB-ra! Az év fénypontjának számító verseny kategóriáit egy új műfaj, a High Kick Team is színesíti. A további műfajok a rutinos szurkolók számára már ismerősek lehetnek. A táncos vonalon tovább haladva idén is lesz freestyle pom dance team és double is, amik a színes pomponok, forgások és ugrások kavalkádja miatt talán a verseny egyik leglátványosabb kategóriái közé tartoznak.

A táncos kategóriák mellett idén sem maradhat el a cheerleading akrobatikus változata, amelyen belül group stunt és partner stunt kategóriákban mérhetik össze tudásukat a sportolók. Előbbiben a versenyzők kis csoportokban (4-5 fő) mutatnak be gyakran félelmetes és nem kis ügyességet igénylő emeléseket és dobásokat, utóbbiban pedig egy fiú egy lány felállásban láthatjuk ugyanezt. Bár a MEFOB alapvetően egyetemi bajnokság, a korábbi évekhez hasonlóan az Open kategóriák valamelyikében idén is lesz lehetőségük a versenyzésre, a nem egyetemista versenyzőknek is.

A versenyt a hagyományokhoz hűen idén is a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának március 4-i döntő mérkőzése előtt rendezik meg, így biztosítva egész napra változatos és izgalmas látnivalót a szurkolóknak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a BEAC csarnoka ad otthont a kétnapos eseménynek.

Dunai Regatta

Nevezz és evezz az év sportfesztiváljának kikiáltott regattán! Bedugul a Duna, azaz az Antall József Tudásközpont immáron ötödszörre hozza el az evezősök egyetemi majálisát, amelynek célja, hogy az egyetemisták körében minél szélesebb körben népszerűsítse a sportos életmódot, lehetőséget teremtsen a közösségépítésre és felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. Szeretnéd te is az egyetemed csapatát erősíteni? Engedd szabadon a benned rejlő sárkányt és jelentkezz március 24-ig!

Futsal

Élre állt egyetemi válogatottunk a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokságban. A negyedik játéknapon az ELTE-BEAC PPK csapata egy élmenővel és egy középmezőnyhöz tartozó csapat ellen mérkőzött meg, amelyről a csapat kapusa, Sajben Marcell számol be:

"A nagypályás bajnokságok miatt, két alaposan megfogyatkozott csapat várta a szombati egyetemi derbyt, amiből a tesisek jöttek ki jobban. Póta Balázs tanítványai pontrúgások után kétgólos előnyre tettek szert az első félidőben. Rendeztük sorainkat a szünetben, de így is csak a szépítésre futotta erőnkből. A TF nagy szívvel és taktikus játékkal megérdemelten nyerte a rangadót.

A nap zárómérkőzését ellenkező előjelekkel várták a felek: amíg a SOTE egy győztes rangadó után érkezett, addig mi egy fájó vereséget követően léptünk pályára. Rimay István fiai szerettek volna pontot szerezni ellenünk, de erre reális esélyük mindössze az első félidő közepéig volt. Szini 12 perc alatt rúgott mesterhármasa megpecsételte a kék mezesek sorsát. Igaz ez számukra pont az a mérkőzés volt amikor minden 'kifelé pattant' de okos játékunk mellett most szerencsére Fortuna Istennő is mellénk állt. Örömteli, hogy csapatunkban Szabolcs Szidor és Nagy Szilárd személyében két olyan játékos kapott helyet a hétvégén, akiknek a közelmúltban 1-1 igen komoly betegséggel kellett megküzdeniük."

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 3. játéknap) Corvinus Futsal – ELTE-BEAC BTK 4-4

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 3. játéknap) BME FC – ELTE-BEAC TTK 15-1

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 3. játéknap) ELTE-BEAC BTK – ELTE-BEAC TTK 5-8

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 3. játéknap) TFSE – ELTE-BEAC PPK 2-1

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 3. játéknap) Bodon FC Pázmány – ELTE-BEAC ÁJK 6-1

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 3. játéknap) Bodon FC Semmelweis– ELTE-BEAC PPK 1-5

Folytassa tovább a felsőházban! Somogyi Gábor irányította együttesünk a másodosztályú bajnokság alapszakaszának zárómérkőzésén a Piliscsabai Atlétikai és Futball Club vendégeként lépett parkettre. Fiaink a sok hiányzó ellenére egy izgalmas mérkőzést játszottak az alapszakaszt sokáig vezető hazaiak ellen. Legényeink védekezésben jól teljesítettek, ám az ellenfél kapuja előtt már nem voltak ilyen "élesek", így 3-2-es vereséggel tértek haza Piliscsabáról. Ezzel az is eldőlt, hogy együttesünk az 5. helyen jutott be a rájátszásba, ahol oda-visszavágós mérkőzéseket vívnak a REAC, a PAFC, a Romhány, az Airnergy és az FTC legjobbjai ellen.

eltebeacffifutsal

(férfiak – NB II., Közép-nyugati csoport) PAFC Mitre – ELTE-BEAC 3-2

Címvédőként egyenes ágon jutott U17-es csapatunk a középdöntőbe! Béni Zoltán vezette ifjaink legutóbb Dunakeszin voltak érdekeltek a másodosztályú küzdelmek utolsó fordulójában. Még a játéknap előtt kiderült, hogy a csoport négy csapatából ketten nagypályás mérkőzések miatt nem tudnak kiállni, így meglehetősen fura módon csak egy találkozót rendeztek meg a hatból! A hazaiak elleni összecsapás már a középkezdés előtt tét nélkülivé vált: fiaink megtartották ötpontos előnyüket a távolmaradások okán. Így több szerephez jutott a jövő generációja, Kalászdi Benjámin és Luna-Szász Marlon, akik a Soltész Levente által pallérozott u15-ös korosztályunknak is tagjai.

(férfiak U17 – NB II., Közép 3. csoport) Dunakeszi Kinizsi Futsal – ELTE-BEAC 11-3

Drámai meccseken vívták ki a legjobb nyolc közé kerülést U20-as fiataljaink! Sorsdöntő meccsek vártak utánpótlás csapatunkra Ikrényben és erőfeszítéseik szerencsével is párosultak. Előbb hektikus mérkőzést vívtak a házigazdával, akik rendre góllal büntették a hibákat. Ifjaink elkerülhető gólokat kaptak létszámfölényes játékhelyzetekből, ám az utolsó percben így is sikerült kiegyenlíteniük. Ez egyben azt jelentette, hogy két vállra kell fektetni a másodosztályú pontvadászat meghatározó csapatának számító Airnergy FC-t. Három perccel a lefújás előtt megvalósulni látszott ez a koreográfia, de két másodperccel a végső sípszó előtt a megsokasodott faultok miatt tízmétereshez jutott riválisunk. Ha belövik, a mieink kiesnek. De feltételes módnak nincs helye sportpályán: a kimaradt büntető a negyeddöntőbe juttatta U20-as csapatunkat.

(férfiak U20 – NB II., Közép 3. csoport) Lukács DSE Győr – ELTE-BEAC 4-4

(férfiak U20 – NB II., Közép 3. csoport) Airnergy FC – ELTE-BEAC 2-3

Szárba szökkentek lányaink: hatpontos mérkőzést nyert Sajben Marcell vezette együttesünk a Kalafa vendégségében. A tabellán egymás mögött elhelyezkedő csapatok összecsapásán a mieink már a mérkőzés elejétől kezdve irányították a játékot, míg a hazaiak a tőlük megszokott módon az életveszélyes kontrákra rendezkedtek be. Az első játékrész első felében több ígéretes megmozdulásunk is volt, de rendre lemaradoztunk a hosszúról, így egészen a nyolcadik percig kellett várnunk a gólokra: előbb a jobb szélről betörő Nagy Noémi helyezett a rövid sarokba, de postafordultával jött a válasz is. Egy védekezési hibát követően a hazaiak gólzsákja, Papp Eszter egalizálta az eredményt. Nehéz percek következtek: Szabónak sok tennivalója akadt, ám a 18. percben Nagy Noémi három ember megverve lőtt a hálóba.

A hátralevő időben a Kalafa próbálkozott becsülettel, de ezen a vasárnapi délutánon képtelenségnek tűnt kifogni a Szabó-Baksai tengelyen. Sőt, eközben Nagy egy labdaszerzés után ismét célba vette a hazai kaput, és spiccel lőtte ki a hosszút nyolc méterről. Ez a gól végleg megnyugtatta a lányokat: védekezésünk kiválóan muzsikált a meccs további részében. A kegyelemdöfést Nyéki adta meg a fejér megyeieknek, aki egy gyönyörű támadás után passzolt az üresen tátongó kapuba. Érdekesség, hogy a sérülések és a betegségek miatt Móczik idén másodszor is a kapu helyett a mezőnyjátékosok között kapott helyet, ahol a csapat hasznos tagja volt.

(nők – NB II., Nyugati csoport) Kalafa Futsal – ELTE-BEAC 1-4

Hastánc

Különdíjakkal ismerték el hastáncosaink produkcióját a nemzetközi mezőnyben! Negyedik alkalommal szerepelt az ELTE Oriental Hastánccsoport a Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncversenyen. A legnagyobb iskolák versengenek ezen a megmérettetésen, de rendszeresen fellépnek újonnan alakult hastánciskolákat képviselő társulatok is. Lányaink idén szakítottak a szokásokkal: a kezdők kategóriájában bezsebelt díjak váltásra ösztönözte társulatunkat, akik a középhaladók között indultak el. Helyezést ugyan nem sikerült elérni a nemzetközi mezőnyben, ám a hölgyek két különdíjat és számos gratulációt is besöpörtek. A magyar hastáncéletben már terjed a híre, hogy az egyetemen is van hastánc, ráadásul egyre magasabb színvonalra kerül.

Kézilabda

Egy találatra a bombameglepetéstől! Minimális arányú vereséget szenvedett Divéki Péter együttese a bajnokságban eddig egyetlen pontot vesztő Ferencvárosi Szabadidősport SE ellen. Ősszel hazai pályán sima mérkőzésen hétgólos vereséget szenvedtek legényeink, akik ettől függetlenül győzni mentek a Siketek Sportcsarnokba. Számunkra rosszul indult a találkozó: a hatodik percben 4-1-re vezetett a hazai csapat, míg a sok-sok kihagyott helyzetnek hála már 9-4-es állásról számolt be az eredményjelző az első félidő közepén. Ettől függetlenül a játékunk bizakodásra adott okot, csak a befejezésekbe csúsztak hibák. Azzal, hogy a befejezéseket rendbe tettük, csapatunk elkezdte a felzárkózást: a szünetben már csak 2 gól választotta el a feleket. Sőt, a folytatásban két perc alatt egyenlítettünk: 13-8-as állás után nyomban 13-13 lett. A gárdákat ettől kezdve 1-2 találat választotta el egymástól, amiből a mérkőzés végén az FSZSE jött ki sikeresebben. Csapatunk jól játszott és a bajnokság egyik esélyesét majdnem meg tudta lepni - többször szép kézilabdát mutatva.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) Ferencváros Szabadidős SE – ELTE-BEAC 24-23 (13-11)

Kosárlabda

Nem tudtak élni az első meccslabdával Balogh Judit lányai! Zsinórban három fontos mérkőzést vár kosarasainkra az élvonalbeli tagságuk megőrzéséért, de egy jó negyed kevésnek bizonyult a Vasas Akadémia ellen. Rémesen kezdődött a találkozó: két perc után már 7-0 állt a táblán. Támadásban tanácstalanok voltunk, védekezésben pedig leginkább a faultok gyűltek a nevünk mellett. Első pontjainkat Lelik Réka szerezte akcióból, míg a folytatásban magas embereink vették hátukra a csapatot. Két pontra felzárkóztunk, sőt a negyed végén Lelik Réka kígyótérről eleresztett triplájával már hölgyeink vezettek. Nem tartott sokáig ez az állapot: a második negyed egészében nyomoztuk a labdát, miközben az angyalföldiek ismét magukhoz ragadták a kezdeményezést és az előnyt. Sőt, míg a mieink négy percig megint nem találtak a gyűrűbe, addig a hazaiak 7-0-ás sorozatot repesztettek és elhúztak. A félidőre kialakult különbség az addigi legnagyobb volt a felek között.

A nagyszünet sem hozott új impulzusokat játékunkba: Dusanic pontjaival rögtön 10 pont fölé tornázta a különbséget a Vasas. Erre ugyan még Pusztai Petra válaszolni tudott, de innen megint megállt a támadójátékunk. Nagyobbnál nagyobb ziccerek maradtak ki, és még a vonalról sem találtunk be. Tizenöt pontos hátránynál Balogh Bubu időt kért, ami kis ideig rendezte sorainkat. A záró felvonásra kialakult tizenhárom pontos differencia jelentősnek tűnt az addig látottak fényében. Ebben a negyedben sikerült ugyan kicsit közelebb férkőzni, de miután fővárosi riválisunk mindig kihasználta védekezésbeli hibáinkat, így ez az állapot nem bizonyulhatott tartósnak. Tizennégy pontos vereségünk némiképp túlzó, de a jobb dobóformát mutató és sokkal jobban lepattanózó Vasas ellen sajnos a második negyedtől kezdve csak fellángolásokra futotta lányainknak. Jövő héten egy csapat mindenképp egyről a kettőre jut: a másik pesti együttes, az MTK Budapest elleni mérkőzésünk kiemelt jelentőséggel bír a bennmaradás szemszögéből.

sopron-hazai

(nők – NB I.) Vasas Akadémia – ELTE-BEAC Újbuda 66-52 (16-17, 18-8, 15-11, 17-16)

Korábban sosem látott összeállításban, csupán egyetlen felnőttkorú (20 éves) játékossal lépett pályára csapatunk az ex-BEAC-osok ellen! A sorozatterhelésre, és a jövő szombati, kulcsfontosságú MTK elleni mérkőzésre való tekintettel gyakorlatilag a teljes keretnek pihenőt adott a vasárnapi amatőr bajnoki mérkőzésre csapatunk vezetőedzője, Balogh Judit. Csupán a Vasas elleni 12-es keretből kimaradó Király Lili utazott el Tatabányára, de csapattársai ezúttal mind utánpótlás együtteseinkből kerültek ki. A csapatot zömében a 14 éves Csernik Zita irányította, ám több, épp csak 15. életévét betöltött játékosunk is pályára lépett - és nem csak epizódszerep erejéig. Mivel ez a csapat ilyen összetételben még soha nem játszott együtt, nyilvánvaló volt, hogy nem fogják tudni tartani a lépést a rutinos, sok korábbi BEAC-játékost felvonultató hazaiakkal. Számunkra most leginkább a tanulás, a rutinszerzés volt a feladat, valamint, hogy a lányok megmutassák magukat a szakmai vezetésnek – a jövő BEAC-ának felnőtt játékosai is közülük kerülhetnek ki majd.

(nők – Amatőr NB I., Nyugati csoport) Tatabányai Kosárlabda Klub – ELTE-BEAC Újbuda U23 79-25 (25-6, 18-8, 17-4, 19-7)

A kosárlabdát is meghonosítottuk a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája programsorozatán belül! Immáron ez a sportág is szerves részét képezi az egyetemi versengésnek: összesen 4-4 férfi és női csapat nevezése futott be az idei tornára. A férfiak mezőnyében a révkomáromi Selye János Egyetem, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem, valamint az erdélyi Sapientia marosvásárhelyi és csíkszeredai kara csapatai mérkőznek meg az ELTE egyetemi válogatottjával. A nők között a kolozsváriak mellett a Corvinus, a BME és az ELTE csapatai versenyeznek majd az első kosárlabda KEK-kupáért.

beac-ffi-kosar-nbii

(férfiak – NB II., Közép csoport) ELTE-BEAC – Toldy Vízivárosi Hódok 70-60 (16-12, 15-18, 14-16, 25-14)

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Veszprém Egyetemi SC 77-66 (21-12, 18-22, 23-15, 15-17)

(nők – Budapest Bajnokság 'A' csoport) BEAC Budafok – ELTE-BEAC 60-45 (18-13, 14-11, 16-10, 12-11)

(nők – MEFOB, Nyugati csoport) Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület – ELTE-BEAC 75-41 (20-13, 14-9, 21-9, 20-10)

Röplabda

ferfi-ropi-ii

(férfiak – Budapest Bajnokság II., alapszakasz) Dragon SC – ELTE-BEAC 0:3 (21-25, 22-25, 16-25)

(férfiak – Budapest Bajnokság II., alapszakasz) ELTE-BEAC – Honvéd Zrínyi SE 3:0 (25-13, 25-15, 25-19)

Vízilabda

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, alsóház) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – Komplex Póló Suli SE 12-11 (3-4, 3-2, 5-2, 1-3)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech