Szaboa3

Könyvajánló: Táplálkozásról szakembertől – Új szemszögből

2020. 05. 25.
Szaboa3

Szeretettel mutatjuk be nektek Szabó Adriennt, abból az apropóból, hogy megjelent első könyve: a Magyar superfood.

Szeretettel mutatjuk be nektek Szabó Adriennt, abból az apropóból, hogy megjelent első könyve: a Magyar superfood.

Adrienn több szálon kapcsolódik az ELTE sportéletéhez. Simon Gáborral, a BEAC igazgatójával és Pulay Szilvivel, az ELTE Aerobik vezetőedzőjével már több együttműködésben is részt vett, többek között BEAC edzőknek tartott előadást. Hogy miről? A táplálkozásról. Adrienn ugyanis klinikai dietetikus a Semmelweis Egyetem Sebészeti és Transzplantációs klinikáján és mivel elvégezte a Testnevelési Egyetem Humánkineziológia Mesterképzését is, így a betegség kezelésen kívül a sporttáplálkozás is a szakterülete lett. Adrienn sok évig koptatta a BEAC aerobik óráinak padlóját és szőnyegét, kedvence a zenés, közösségi edzés a vidám, lendületes, profi edzőinkkel. Végül – de nem utolsó sorban – húga által is kötődik hozzánk, aki aktuálisan az ELTE rekreáció szakos tanulója és beugrós aerobikedzőnk.

És akkor jöjjön maga a könyv: Adrienn nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy recepteken és közérthető, színes elméleti információkon keresztül mindennapi segítséget nyújtson ahhoz, hogy táplálkozásunk minél inkább saját és környezetünk egészségét szolgálja. A könyvet címszavakban így jellemezhetnénk: HAZAI - FENNTARTHATÓ - TUDATOS - KÖRNYEZETBARÁT – EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ – RECEPTGYŰJTEMÉNY

Miért ajánljuk épp nektek a könyvet?

Az egyetemhez, így a diplomás elithez való tartozásunk egy olyan plusz jelentést hordoz, ami azt kommunikálja rólunk, hogy többek vagyunk, mint egyszerű edző, vagy sportoló. A mai világban, felelősségteljes sportolóként, edzőként, emberként az is része kell, hogy legyen az eszköztárunknak, hogy érzékenyek vagyunk a környezettudatosságra, és tudnunk kell, hogy véleményt formáló hatásunk van, és legyen is. Ahogy szakmailag foglalkozunk a ránk bízott hallgatók, sportolók fizikuma mellett a szociális, emocionális hátterével is, hogy holisztikusan, azaz átfogóan végezhessük munkánkat, úgy nem hunyhatunk szemet sporttáplálkozásunk ökológiai hatása fölött sem. Így például, hogy papírba vagy egyszer használatos műanyagba van csomagolva az, amit napi szinten magunkkal hozunk az edzésre, vagy épp 10 km-t utazik-e az eper a szezonban, vagy 1 000 km-t vándorol szezonon kívül, mert azt érezzük, hogy a sportoló reggeli zabkásájában kötelező a szamóca.

És hogy jön képbe mindezekhez a lényeg, azaz maga a sport?

A korszerű sporttáplálkozás eredményei szerint egy hobbisport, vagy, ahogy Adrienn szeret fogalmazni, egészségügyi, vagy élmény sport nem feltétlen igényel táplálékkiegészítőket, porokat, aminosav pótlást, sportitalokat, multivitaminokat. De akkor mégis hogyan lehet fedezni a megnövekedett energiaigényhez szükséges magasabb tápanyag-ellátottságot, vitamin és ásványi anyag igényt? Hát épp a szezonális, helyi alapanyagokkal, mert bizony az idény, vagy a rövidebb szállítási láncot megélt termény vitamintartalma magasabb, szennyezettsége kisebb. Továbbá a dietetikus elmondta, hogy a minél változatosabban összeállított és napi 5-6 alkalommal (tehát nem egy-kétszer!) fogyasztott zöldség és gyümölcs, továbbá a gabonaféléket, olajos magvakat és állati eredetű táplálékokat is tartalmazó étrenddel megfelelő üzemanyagot tudunk biztosítani az egészséges életmódhoz és az eredményes sportoláshoz. Adrienn célja, hogy minél több embert rávezessen erre a látásmódra: az egészségünk megőrzéséhez hozzájárulhatunk a helyes táplálkozással. Ehhez nyújthat kiváló és gyakorlatias segítséget ez a kicsit szemlélet formálást / változást kezdeményező könyv, melyben húsimádó, vegetáriánus és vegán is találhat számra megfelelő fogást.

Ha tetszik a téma, az alábbi linken rendelhetitek meg a könyvet:

https://www.boook.hu/hu/shop/szabo-adrienn-magyar-superfood/

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech