Képzeletbeli utazás az ELTE-BEAC Táncok gáláján

Képzeletbeli utazás az ELTE-BEAC Táncok gáláján

2023. 06. 06.
Képzeletbeli utazás az ELTE-BEAC Táncok gáláján

Tánc Szakosztályunk május közepén immár 9. alkalommal rendezte meg félévzáró gálaműsorát. A másfél órás előadás keretében a táncosok bemutatták a tavaszi félév során elsajátított tudásukat.

Az esti tréning órákat rendszeresen látogató táncosok, illetve a fellépő csoportok mellett láthattuk a színpadon a kreditért elvégezhető általános testnevelés kurzusok résztvevőit, valamint a visszatérő vendégfellépő társulatok tagjait is.

A műsor során a táncosoknak köszönhetően több kontinensre is elutaztunk képzeletben. Az argentin tangó produkciók pár perc erejéig Latin-Amerikába repítették a nézőket, a hastáncosok a Közel-Kelet világát idézték meg a színpadon, míg a hip-hop produkciók a ‘90-es/2000-es évek New York-i utcájának hangulatát varázsolták a színházterembe. A néptáncegyüttes tagjai az erdélyi vidékek légkörét teremtették meg néhány perc leforgása alatt, a modern és kortárstánc produkciók által pedig térben való utazás helyett egy másik fajta utazásban volt részünk: ezeknek a produkcióknak köszönhetően részesei lehettünk egy kisebb lelki utazásnak. Ahogy az a fent említettekből is kiderül, igazán színes és változatos műsort tekinthettek meg a nézők.

Az estet az ELTE Argentin Tangó oktatói nyitották meg egy improvizációs tánccal. Hönich Heléna és Balogh András rendszeresen színesítik produkcióikkal szakosztályunk gálaműsorait. Lebilincselő előadásukkal megalapozták az este hangulatát. Táncukat öröm volt nézni, a köztük lévő összhang igazán irigylésre méltó. A műsor folyamán tanítványaik is bemutatták a félév során elsajátított tudásukat. Az általános testnevelés kurzus és az esti kezdő, illetve középhaladó órák táncosai együtt léptek a színpadra, szintén egy improvizációs tangó keretében. Sokan még csak ebben a félévben kezdtek el járni az órákra és mindössze 12 alkalmuk volt felkészülni a gálára, de ennek ellenére remekül sikerült elsajátítaniuk a tangó rejtelmeit - többek között a kölcsönös egymásra figyelést, ami az egyik legfontosabb eleme ennek a táncstílusnak - és ezt láthattuk is a színpadon.

1 kép tangó

Az ELTE Moderntánc tavaly szeptemberben ünnepelte alapításának 10. évfordulóját. A jeles születésnap alkalmából az oktatók és a szervezők januárban egy egész hétvégés programsorozattal készültek az érdeklődőknek. A csoport és a teljes szakosztály alapítója Tóth-Wéber Edi, aki éppen kisbabájával van otthon, így jelenleg Bukovics Bianka és Lang Tímea tartja a rendszeres edzéseket - tőlük láthattunk több koreográfiát is.

A modern jazztáncot - mint általános testnevelés órát - 2013 ősze óta van lehetőségük az ELTE hallgatóinak szabadon választható tárgyként felvenni. Az évek alatt a kurzus mindig is nagy népszerűségnek örvendett a hallgatók körében, ez ebben a félévben sem volt másként. Remek lehetőség ez a diákoknak, hogy felfedezzék az egyetemen végezhető mozgásformákat: sokan a kredites kurzus elvégzése után rendszeres résztvevőivé válnak az esti edzéseknek. A bemutatott koreográfia a hallgatókkal közösen készült, így mindenki beletett egy kis darabot saját magából. Az esti kezdő csapat tagjai egy rövid történetet jelenítettek meg a színpadon a táncukkal, a középhaladó órák résztvevői pedig szintén egy igazán beszédes koreográfiát mutattak be - két szereposztásban is. A két csoport tánca mintha egy szerelmi történet két felvonását jelenítette volna meg a színpadon.

2 kép modern

Az ELTE Hip-hop csapatát Juranits Rita alapította 2019-ben, így ez a legfiatalabb a szakosztály tánccsoportjai közül, de ez egyáltalán nem érződik és látszódik a táncosok produkcióin. Az esti órákat rendszeresen látogató táncosok ez idő alatt remekül összekovácsolódtak, egy igazán összeszokott kis csapattá váltak - a leglelkesebb táncosokból pedig Rita azóta fellépő csoportot is szervezett, akikkel az utóbbi fél évben több BEAC-os sporteseményen is sikeresen szerepeltek vendégfellépőként. Az ELTE hallgatói a hip-hopot is választhatják, mint általános testnevelés kurzust. A hallgatók 13 alkalmon keresztül sajátították el a stílus alapjait, majd egy street jazz koreográfiát is megtanultak, amit a műsor folyamán láthattunk tőlük. Noha az órák szintje kezdő-középhaladó és sokan táncos előképzettség nélkül érkeztek a kredites órákra, az előadásukon ez egyáltalán nem érződött. Az esti hip-hop edzéseken résztvevő táncosoktól egy pörgős, girly house koreográfiát láthattunk, a fellépő csapat tagjai pedig egy igazán vagány, afro stílusú táncot mutattak be.

3 kép hiphop

Az ELTE Oriental Hastánccsoport már szintén túl van a 10. jubileumán. A csoportot Molnár Ágnes alapította 2011-ben, ezzel elindítva a BEAC-ban a táncot, mint szakágat, ami később szakosztállyá nőtte ki magát. Az évek folyamán a táncosok érdeklődésének köszönhetően lehetőség nyílt több szinten is órákat indítani, így ma már kezdő, középhaladó és haladó szintű edzésekből is tudnak választani a hastánc szerelmesei. A középhaladó és haladó csoportok több koreográfiával is készültek az előadásra, mindegyik más és más volt, és általuk bepillanthattunk a hastánc és a Közel-Kelet varázslatos világába. Láthattunk tőlük két klasszikusabb műfajú táncot és egy-egy formabontóbb előadást is - ezekből az egyik egy fúziós tánc volt, amiben a hastánc a salsával találkozott, a másik pedig egy modernebb stílusú produkció volt, amely a táncosok közreműködésével született meg.

4 kép hastánc

Az Érdi Torna Club Tánc Szakosztályának fiatal növendékei már évek óta visszatérő vendégfellépők félévzáró gálaműsorainkon. Az egyesület két csoportja, összesen három koreográfiával lépett színpadra az este folyamán, a táncokat Lang Tímea és Tóth-Wéber Edi alkotta meg.

5 kép ÉTC

A nagy múltra visszatekintő ELTE Néptáncegyüttes tagjai több éve rendszeresen színesítik produkcióikkal szakosztályi gáláinkat. Minden alkalommal üde színfoltot hoznak ezekbe az eseményekbe és ehhez tartották magukat most is. Az együttes utánpótlás csapatának tagjai léptek színpadra mezőségi táncokkal; felkészítőjük Tóth Alma és Riba Gábor volt.

6 kép néptánc

A Levendula Kortárs Táncműhely 8 évvel ezelőtt alakult az ELTE Moderntánc csapat fellépő-versenyző táncosaiból. A társulat művészeti vezetője és koreográfusa az ELTE Moderntánc és az ELTE-BEAC Tánc Szakosztály alapítója, Tóth-Wéber Edi. A társulat számos versenyen is részt vett az évek alatt, illetve a 2021/2022-es szezonban több önálló, teltházas táncestet is adott. A csapat két táncosa, Juranits Rita és Szőke Édua a gálaműsoron mutatták be először közös alkotásukat, egy kortárs duettet. Előadásukban megjelenítették azt, amivel mindannyian szembenézünk nap mint nap: a harcot saját magunkkal, a kérdést, hogy el tudjuk-e fogadni magunkat úgy, ahogy vagyunk.

7 kép levendula

A műsort a Levendula Kortárs Táncműhely táncosa és az ELTE Moderntánc oktatója, Bukovics Bianka zárta szólótáncával, a koreográfus Tóth-Wéber Edi volt. Ez a produkció szintén az életnek egy fontos aspektusát tárta elénk mozdulatokon keresztül: a párhuzamot és a kapcsolatot a kétfajta utazás, úton levés között - a valódi, térbeli utazás és a belső utazásunk, fejlődésünk között. Tökéletes zárása volt ez a produkció az egész előadásnak.

Az este végén Zirig Zsófia műsorvezető a színpadra hívta a szakosztály oktatóit és vezetőjét, illetve köszönetben részesült mindenki, aki a szervezésben közreműködött. Szívet melengető élmény volt részese lenni az egész eseménynek és látni, hogy milyen csodálatos közösségformáló ereje van a táncnak.

Az ELTE-BEAC Táncok szakosztályi oldala

Fotók: Csomos Attila, ELTE Online galéria

A cikket írta: Gergely Viktória Petra

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech