Kori

Jégtörő siker: Világkupa-aranyat szerzett váltóban az ELTE gyorskorcsolyázója!

2015. 12. 15.
Kori

Sporttörténelmi magyar siker Sanghajban: matematika szakos hallgatónkat, Burján Csabát is soraiban tudó rövid pályás gyorskorcsolya váltónk jól kalkulált az 5000 méteres távon és kihasználta a vetélytársak botlását.

Ilyen még nem történt: Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összetételű csapatunk első magyar váltóként állt fel a dobogó legmagasabb fokára a rövid pályás gyorskorcsolyázók Világkupáján! Kvartettünk sanghaji győzelme mellett beszámolunk polefitneszező lányaink első komolyabb megmérettetéséről, Balogh Judit irányította női kosárlabda együttesünk első hazai élvonalbeli mérkőzéséről, valamint Kapás Boglárka szerepléséről az Egyesült Államok - Európa úszóversenyen.

ppkFutsal

A PPK-s hallgatók mentették meg ELTE-s csapataink becsületét! Hiába játszottak hét mérkőzést is együtteseink a Budapest Egyetemi Futsal Bajnokság második napján, mindösszesen egyszer hagyták el győztesen a játékteret. Egyedül a természettudósok léptek egyszer a pályára a vizsgaidőszak előtti fordulóban, a többiek két-két meccsen bizonyíthattak. Az abszolút újonc bölcsészek két kiegyenlített meccsen maradtak alul, míg a múlt héten önbizalom növelő győzelmet arató ÁJK-s alakulat két nagyobb pofonba rohant bele a liga legjobbjai ellen. A mundér becsületét a PPK-sok mentették meg: a főleg NB II.-ben edződő futsalosainkra épülő gárda összekapta magát a Bodon FC Semmelweis elleni váratlan vereséget követően és magabiztos játékkal fektette két vállra a Pázmány legjobbjait. A pontvadászat a vizsgaidőszak idejére szünetre vonul, ám a februári rajton rögtön két "házirangadóval", PPK-BTK és BTK-TTK ütközetekkel folytatódnak a küzdelmek.

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) Bodon FC Pázmány – ELTE-BEAC BTK 8-5

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) Bodon FC Semmelweis – ELTE-BEAC PPK 3-1

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) ELTE-BEAC BTK – NKE SE 4-7

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) Bodon FC Pázmány – ELTE-BEAC PPK 2-5

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) Bodon FC Semmelweis – ELTE-BEAC TTK 7-1

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) TF SE – ELTE-BEAC ÁJK 6-0

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) BME FC – ELTE-BEAC ÁJK 13-1

(férfiak – NB II., Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Bőny-Szavill Consulting 1-6

(férfiak U17 – NB II., Közép3) ELTE-BEAC – Kastélydombi SE 6-1

(férfiak U17 – NB II., Közép3) ELTE-BEAC – Félegyházi TSI 8-1

(férfiak U17 – NB II., Közép3) ELTE-BEAC – Magyar Máltai Szeretetszolgálat SE 10-1

(nők – NB II., Nyugati csoport) ELTE-BEAC – AC Villám-Geobusz.HU 7-1

koriGyorskorcsolyázás

Sporttörténelmi sikerrel indította a magyar férfi váltó a sanghaji Világkupa-sorozatot! Aranyérmet ért Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba alkotta négyesfogatunk taktikus versenyzése a rövid pályás gyorskorcsolyázók nemzetközi megmérettetésén. Matematika szakos hallgatónkat, Burján Csabát is soraiban tudó kvartettünk a fináléban az olaszokkal, a kanadaiakkal és a kínaiakkal kelt versenyre. A táv felénél kínai és kanadai vetélytársaink összeütköztek, mindketten elestek, így onnantól az élen álló magyarokat már csak az olaszok üldözték - mindhiába. 5000 métert követően Burján Csabáék elsőként - 6:49.415 perc alatt - értek célba, amely korábban még egyetlen honi váltónak sem sikerült Világkupa-versenyen.

ferfiakKézilabda

Sikerrel búcsúztak az évtől Divéki Péter fiai! Hazai környezetben lépett parkettre a hosszas győzelmi sorozatot építő férfi együttesünk a RAFC ellen a Budapest Bajnokság I/A legutóbbi fordulójában. Ez a lendület jellemezte a mérkőzés kezdetét is: gyors akciókat vezető csapatunk néhány góllal meg is lépett ellenfelétől, akik a játék tördelésével próbálták feltartóztatni a mieinket. Eredményesnek bizonyult a rivális altatása, ugyanis a felek döntetlen állás mellett vonultak pihenőre. Térfélcserét követően fiaink hiába igyekeztek ritmust váltani és magasabb fokozatba kapcsolni, a bírók stílusához kiválóan illett a vendégek körülményes és hosszas támadásszövögetése. Egy váratlan taktikai húzás hozta meg a találkozó csattanóját: Divéki Péter csapata a nyitott védekezésről zártra váltott, ami felőrölte a RAFC játékosainak ellenállását.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A) ELTE-BEAC – RAFC 28-23 (11-11)

nokkomloKosárlabda

Fél év után ismét hazai környezetben vívott tétmeccset női kosárlabda csapatunk! Hiába jutottak vissza az élvonalba május végén Balogh Judit irányította lányaink, a Gabányi Sportcsarnok felújítási munkálatai miatt a szezon eddigi részében az országot járták. December 12-én ez a sorozat is megszakadt: hölgyeink 200 érdeklődő jelenlétében fogadták a tavalyi bronzérmes győrieket a pontvadászat 9. fordulójában. A nézőtérről érkező tapsrengeteg és a Vasas elleni győzelem ellenállhatatlan lendületet kölcsönzött a mieinknek. Különösen Süle Krisztina volt elemében, aki fekete-fehér mezben játszó csapatunk első 12 pontját jegyezte. A nyitónegyed a legminimálisabb, egy pontos hazai előnnyel zárult, így az esélyesebbnek tartott kisalföldiek érthető módon változtatni kényszerültek. Agresszívabbá váló védekezésük hosszabb távon hozta meg gyümölcsét: 18-2-es rohamukkal nem csupán megfordították a mérkőzés állását, hanem a bajnoki pontok sorsáról is döntöttek.

A nagyszünetet követően megmutatkozott a tudáskülönbség, érződött, hogy élvonalbeli újonc együttesünk egy nemzetközi porondon edződő élcsapattal találkozott. Mindvégig a 20 pontos határ környékén mozgott a felek közti különbség: elsősorban Barnai Judie és Süle Krisztina dupláinak köszönhetően tudtuk tartani a lépést a győriekkel. A záró 10 percben szemernyit sem változott a játék összképe: másfél percig még csak kosár sem esett, míg a folytatásra állandósult a differencia. A hajrában vezetőedzőnk bevetette 15 éves reménységünket, Zana Klaudiát, aki ügyesen mozgatta a csapatot, miközben a vendégeknél is fiatalok léptek pályára. A hazai premier vereséggel ért véget, ám a szurkolók nagy tapssal jutalmazták a küzdést, amelyre nagy szükség lesz a Cegléd elleni újabb hazai bajnokin.

(nők – NB I.) ELTE-BEAC Újbuda – CMB Cargo UNI Győr 46-67 (15-14, 7-20, 11-19, 13-14)

(nők – amatőr NB I., Nyugati csoport) ELTE-BEAC Újbuda U23 – MAFC 80-69 (20-13, 22-18, 18-13, 20-25)

ffi

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Szombathelyi ESE 55-70 (14-14, 10-22, 16-11, 15-23)

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – SMAFC 68-62 (17-18, 18-17, 16-14, 17-13)

(nők – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – NKE SE 49-60 (12-10, 11-23, 10-9, 16-18)

(férfiak – NB II., Közép "A" csoport) ELTE-BEAC – Százhalombattai KSE 102-83 (30-19, 27-24, 24-18, 21-22)

(nők – Budapest Bajnokság,"A" csoport) Híd Unió SE – ELTE-BEAC 49-35 (15-10, 8-11, 14-9, 12-5)

cseregOlimpia

Átfutott már az agyadon, hogy leendő olimpikonokkal és országos bajnok sportolókkal jársz egy egyetemre nap mint nap? Az ELTEvízió stábja testközelbe hozta nektek Csere Gáspárt, aki klubunk hosszútávfutójaként kvalifikálta magát a riói olimpiára. A videointerjúban Babos Ádám, sportszervező szakos hallgatónk is felbukkan, aki országos bajnok szertornában és többek között Berki Krisztiánnal edz együtt. Kíváncsi vagy, hogyan tudják sportolóink ezt az életvitelt összeegyeztetni az egyetemmel, illetve minek a hatására kezd el valaki versenyszerűen sportolni? Amennyiben igen, nézd meg az ELTEvízió legújabb videóját!

IMG_20151212_093601Polefitness

Szintet léptek Farkas Lilláék! Sikeresen zárta első félévét az ELTE-BEAC Polefitness: ugyan a lányok még csak szeptember óta járnak a foglalkozásokra, de a legbátrabbak rögvest a december 11-ei Éjszakai Sport közönsége előtt mutatták be tudásukat. Rövid előadásuk során a könnyebb forgásokból és a lélegzetelállító fejjel lefelé mutatványokból is ízelítőt adtak a tükrös teremben összezsúfolódott érdeklődőknek.

Tizennégy hölgy számára a sportéjszaka másnapja újabb kihívást hozott: Presinszki Ákos, a Dollhouse stúdió tulajdonosa és alapító trénere vizsgáztatta a vállalkozó szellemű hallgatókat. Mindannyian sikeresen teljesítették az első szintet, magabiztos tudásukkal és precíz kivitelezésükkel bizonyítottak a vizsgabiztosnak. Ők a következő alkalommal már második szinten folytatják az edzésmunkát és reményeink szerint a tavaszi versenyszezonban többen is színpadra állnak a hazai amatőr versenyeken. A közös munka a téli szezonális órákkal folytatódik, amelyhez a teljesen kezdők is csatlakozhatnak, valamint ugyancsak januártól hirdetik meg a tavaszi félév óráit a ELTE-BEAC Polefitness Facebook-oldalán.

Röplabda

(nők – Budapest Bajnokság) Kertvárosi SE– ELTE-BEAC 2:3 (25-27, 25-20, 17-25, 25-10, 11-15)

sportcsillSportdiplomácia

Három ELTE-s hallgató is Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjban részesült! Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ünnepélyes keretek között adta át pénteken az elismeréseket! Ebben a félévben tizenkilenc sportágból összesen 197-en jelentkeztek, ebből 109-en érdemelték ki a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjat. Egyetemünkről három hallgató, Burján Csaba (ELTE-TTK; gyorskorcsolya), Papp Gergely Márton (ELTE-ÁJK, evezés) és Simán Fanni (ELTE-PPK, kajak-kenu) szerepel a díjazottak névsorában.

pipuTriatlon

Közös örömfutással zárta az évet az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub! Tavaly egy születésnapi bulinak indult a Bogdánfy úti Sporttelep közvetlen környezetében megrendezett Polythlon Infopark Ultramaraton, ám a december 13-ai megmérettetés résztvevőinek létszáma és visszajelzése alapján komoly eseménnyé vált a PIPU. Az idei "körözgetés" 62 futót vonzott legalább egy 2,5 kilométeres szakasz erejéig, ám az összesített számadatok sokkal beszédesebbek. A vállalkozó szellemű indulók az idei Amatőr Egyesületi Ranglistát vezető ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub lelkes tagjainak társaságában több mint 1350 kilométernyi távot teljesítettek az ingyenes rendezvényen, amely tökéletes helyszínéül szolgált a félmaraton és a maraton baráti környezetben történő kipróbálására is. Részletes statisztikákat és további élménybeszámolókat a Polythlon Infopark Ultramaraton Facebook-eseményénél olvashattok.

kbÚszás

Kapás Boglárka és hat magyar úszó segítette az öreg kontinenst az Egyesült Államok–Európa úszóversenyen! Pszichológia szakos hallgatónk két versenyszámban, 400 és 800 méteres gyorsúszásban állt rajtkőre az Indianapolisban rendezett kétnapos viadalon. Bogi a hosszabbik távon tett ki igazán magáért és 8:12:23 perces eredményével a második helyen csapott célba, de a rövidebbik számban elért 6. helye is fontos egységeket jelentett a kontinensek közti pontversenyben. A nők versenyében az európaiak bizonyultak jobbnak 68–63-ra, ám összetettben az első napon kiemelkedően teljesítő amerikaiak 155-107 arányban nyerték meg a párharcot.

mefob poloVízilabda

Csak emberelőnyös szituációból találtak kapuba pólósaink - vereség lett a vége! Akcióból nem sok babér termett Szabó Attila vezette csapatunknak az Oázis SC elleni felsőházi bajnokin. Fiaink első három negyed során még lépést tudtak tartani a hazaiakkal a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda 33 méteres medencéjében, ám az utolsó nyolc percre a védekezésünk is egyre kevesebb szervezettséget mutatott. Támadójátékunk már a kezdetektől fogva akadozott: egyenlő létszámnál vendéglátóink esélyt sem hagytak a kibontakozásra, így egyedül a fórok szállítása jelentett reménysugárt. Létszámelőnyös helyzeteink 60 százalékát értékesítettük, azonban a 32 perc során a mieink mindösszesen öt kiállítást tudtak kiharcolni. Két fordulót követően együttesünk a felsőház utolsó helyén állnak, ám fantáziadús játékkal még az élbolyban tanyázó Sportliget SE is meglephető az évzáró mérkőzésen.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, rájátszás) Oázis SC – ELTE-BEAC Vízilabda DSK 13-3 (3-1, 1-1, 3-1, 6-0)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech