Ht1

Hastáncosaink a Keleti Mesék legújabb történetével ejtették ámulatba az érdeklődőket

2015. 12. 02.
Ht1

Az ELTE Oriental Hastánccsoportja harmadik alkalommal teremtett keleties hangulatot önálló táncszínházi darabjával, amelynek során a csodalámpás, a dzsinn és a repülőszőnyeg is “megfordult” a Mérnök utcai Sporttelepen.

Mesés keretekbe öltöztetett táncházi előadásnak adott otthon a Mérnök utca Sporttelep! Papp Mariann vezette hastáncosaink Repülőszőnyeggel a Föld körül című darabjukban idén egy fiatal leány, egy sivatagban talált csodalámpás és a benne lakó dzsinn történetét mutatták be a közönségnek. Alkotásukon kívül csapatsportágaink hétvégi produkciói is megérdemelnek egy tapsot: Divéki Péter edzette férfi kézilabdásaink az egyetemi bajnokság élére ugrottak, vízilabdásaink vereségünk ellenére is kiharcolták a felsőházi rájátszást, míg a hét legaktívabb szakosztálya címet futsalosaink érdemelték ki három nap alatt lejátszott hét mérkőzésükkel!

IMG_5954Asztalitenisz

Önbizalom növelő diadallal hangoltak pingpongozóink a Pénzügyőr elleni rangadóra. Ellenállhatatlanul adogatott Eduardo Charters, Hertelendy Amadó, Mészáros Bálint, Halasi Dávid alkotta négyesünk, amely hazai pályán csupán egyetlen párharcot engedélyezett a MAFC III.-Pancho együttesének a Budapest Bajnokság II. aktuális fordulójában. Egyedül Halasi Dávid nem zárt hibátlan mérleggel a tizenhat összecsapás során: a három siker közé beékelődő egyetlen veresége mindösszesen szépségtapasszal ért fel ellenlábasunk számára. Jövő héten már aligha lesz ilyen könnyű dolga a mieinknek, akik a tabella első felében tanyázó Pénzügyőr SE IX. legjobbjaihoz látogatnak.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) ELTE-BEAC – MAFC III.-Pancho 15-1

krakFutsal

(nők – NB II., Nyugati csoport) PTE ÁOK-Petőfi SE – ELTE-BEAC 0-4

(férfiak – NB II., Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Törökbálinti FSE 8-3

(férfiak U20 – II., Közép-Kelet) ELTE-BEAC – COVRITAS Futsal Team 1-5

(férfiak U20 – II., Közép-Kelet) ELTE-BEAC – Energia SC Gyöngyös 2-4

(férfiak U17 – II., Közép 3) ELTE-BEAC – AirEnergy FC 4-5

(férfiak U17 – II., Közép 3) ELTE-BEAC – Magyar Máltai Szeretetszolgálat SE 5-0

(férfiak U17 – II., Közép 3) ELTE-BEAC – Félegyházi TSI 12-1

htHastánc

Repülőszőnyeggel a Föld körül - mesés este a Mérnök utcában! November 28-án, szombaton 18 órai kezdettel az ELTE Mérnök utcai Sporttelepében az ELTE Oriental hastáncos lánycsapata igazi keleti hangulatot költöztetett egy órára a hétköznapok egyhangúsága közé. Hölgyeink ezzel a produkcióval köszönték meg a segítséget mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy csoportjuk az elmúlt négy évben egyre sikeresebben működjön. Táncházi előadásuk különlegessége, hogy ez nem egyszerű hastáncest, hanem egy varázslatos keleti történet tánc formájában elmesélve, ahol a produkciók nem csupán egymást követik, ahogy az a hastáncesteken, gálákon lenni szokott, hanem minden egyes mozdulatnak jelentése van. Papp Mariann, klubunk sportösztöndíjasa rendkívül pozitívan élte meg a III. Keleti Mesét:

"Belépve a bejáraton finom sütemények rengetege és gőzölgő tea illata fogadta a vendégsereget, majd néhány perccel 18 óra előtt nyílt a terem ajtaja, s a mécsesekkel bevilágított tér keleties hangulata fogadta a nézőket. Amikor hatot ütött a közeli templom harangja, a termet hatalmas >>Hajrá ELTE, hajrá BEAC!<< kiáltás töltötte be. A közönség szeme elől rejtve, a díszlet háta mögött a lányok izgatottságukat vezették így le, és jelezték hogy készen állnak.

Az idei mesében egy fiatal leány történetét ismerhettük meg, akit egy gaz kérő rabolt el szeretett családjától. Menekülését egy sivatagban talált csodalámpától és a benne lakó dzsinntől remélte. Ám a komisz dzsinn kiforgatva a kívánságát, repülőszőnyegen körberepítette a világ körül. A leány erre ráébredve a dzsinn ellen fordította saját fegyverét, mire a dzsinn bosszúból a szellemvilágba vitte el. A cseles leány ismét megtalálta a módját, hogy akaratának érvényt szerezzen, így kalandos utazása végén hazaért, mindenki nagy boldogságára.

Ám az örömteli kis történet funkcionálisan a hastáncprodukciók összekötésére szolgált, amelyekről elmondhatjuk, hogy igen sokszínűek voltak. A csoportnak idén rengeteg új koreográfiája van, amelyet máshol még nem mutattak be. Egy nehéz klasszikus beledi fejezte ki az elrabolt főszereplő vágyódását családja és hazája után. A világkörüli utazást hastánc fúziók sokasága érzékeltette. A török szultán háremét török hastánc szóló, Andalúzia szép tájait egy flamenco-, a karibi térséget egy csodás bachata-fúzió idézte meg. De cseles főhősünk és komisz dzsinnünk bejárta Hawaii-t, Kínát, Indiát, és hagyták, hogy elbűvölje őket a Tenger Úrnőjének varázslatos tánca.

A szellemvilágot modern eszközös koreográfiák idézték meg. Barátságos vagy éppen gonosz szellemek veil poit lengettek, legyezőfátyollal csábítottak, és egy íziszfátyollal harcoltak egymás ellen. A hazaérkezés örömét a nagycsoportos, klasszikus egyiptomi koreográfiák szimbolizálták. A műsort egy balettelemeket, klasszikus és modern stílusokat, eszközöket egybeolvasztó csoportos koreográfia zárta, melyben minden résztvevő lány táncolt. Ezután a csoport közös táncolásra invitálta közönségét, barátokat, családtagokat, ismeretleneket."

A táncest végeztével még az utolsó süteményekért nyúlhatott néhány kéz, s az emlékeket őrző képek is elkészülhettek a táncosokkal. Reméljük, jövőre is láthatunk majd egy ilyen izgalmas, sokszínű igazi keleti mesét!

ferfiakKézilabda

Kiütéses győzelemmel jelentkezett be az első helyre Divéki Péter csapata az egyetemi bajnokságban! Hetek óta fizikailag és mentálisan is jól bírják a kettőst terhelést fiaink, akik néhány nap leforgása alatt kétszer is hazai környezetben léptek pályára. A Szent István Egyetem legjobbjainak csak a mérkőzés kezdeti periódusában nyílt esélye a pontszerzésre, ám hirtelen ritmust váltott együttesünk és egyre eredményesebben rázta le üldözőjét. Hatgólos hazai előnynél vonultak el pihenőre a felek, és a közöttük levő különbség egyre csak nőtt a folytatásban is. Egyetemi válogatottunk hézagmentesen záró védekezéséből több ízben is gyors ellencsapást indított, így a dudaszó pillanatára épp egy tucatnyi gól választotta el egymástól a gárdákat. Ezzel a sikerrel fiaink a Budapest Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság utolsó őszi fordulóját éllovasként várják.

(férfiak – Budapesti Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság) ELTE-BEAC – Szent István Egyetem 29-17 (14-8)

Kiváló kapusteljesítmény és egy taktikai húzás alapozta meg kéziseink bravúrgyőzelmét. Az elmúlt időszakban pontgyűjtő "életmódba" kezdett Divéki Péter irányította társaságunk, akik a Budapest Bajnokság I/A aktuális fordulója előtt immáron a 6. helyet foglalták el a tabellán. Fiaink töretlennek tűnő lendületükkel még ennél is feljebb kívánnak kapaszkodni, és e tekintetben kiemelt fontosságúnak számított a még éppen dobogós dunaharasztiak elleni bajnoki a BEAC Sportcsarnokban. Óriási elánnal indította együttesünk a találkozót: a 21. percben már 10-4-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző, így elodázhatatlanná vált a vendégek időkérése. Védekezésünk és ihletet formában védő kapusunk hozták a rangadók megnyeréséhez szükséges extra teljesítményt, s mindez annak ellenére is helytálló, hogy a mieink már csak minimális előny birtokában vonultak pihenőre. Térfélcserét követően felváltva találtak be a csapatok, így a csarnokban már mindenki azt várta, milyen csattanót hoz a hajrá. Csapatunk edzője, Divéki Péter bátran nyúlt bele a meccsbe, védekezésben meglepőt húzott, amelyet az ellenfél képtelen volt lereagálni. A vezetést a hátralevő időben már nem adta ki kezéből együttesünk, amely diadalával a tabellán megérkezett a élboly nyakára.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A) ELTE-BEAC – Dunaharaszti MTK II. 24-22 (11-10)


csapatkepKosárlabda

Csak egyszer, de a legjobb pillanatban vezettek Balogh Judit lányai Nagykanizsán. Rémálomszerűen indult tartalékosan felálló U23-as csapatunk számára a Vadmacskák elleni idegenbeli mérkőzés az amatőr NB I. Nyugati csoportjának legutóbbi fordulójában. Botár László helyszíni beszámolója alapján már az első félidő végére jelentős hátrányt szedett össze együttesünk. Az első 20 perc alatt hölgyeink mindösszesen 18 pontot termeltek - máskor egy negyed alatt több egységig jutnak. Sorainkból elsősorban Barnai Judit, Gocsman Ágota és Király Lili teljesített elfogadhatóan, így javarészt nekik köszönhető, hogy csak 12 pont választotta el a csapatokat.

Sőt, egy szünet utáni rohanás végén már 17-tel vezettek a hazaiak, amikor Gocsman Ágota triplája óriási lökést adott a mieinknek. Ez a hárompontos egy szédületes, 17-0-s BEAC-szériát eredményezett: Zana Klaudia nagyszerűen dolgozott Barnai Judit és Pusztai Petra keze alá, s mindeközben a védő- és támadólepattanókat is szép számmal gyűjtötte össze együttesünk. Hatalmas energiát mozgósított Balogh Judit irányította társaságunk, amely egy pár percig tartó hullámvölgyben köszönt vissza. A záró etap elejére ismét 10 egység fölé kúszott a felek közti különbség, de a mérkőzés legnagyobb fordulata még váratott magára. Pálmai Dóra ügyesen kivitelezett duplája új impulzust adott hölgyeinknek, akik 14-0-s rohanásukat követően nem csupán visszajöttek a meccsbe, hanem a végjátékban mutatott higgadtságuknak köszönhetően a maguk javára fordították.

(nők – amatőr NB I., Nyugati csoport) Kanizsai Vadmacskák SE – ELTE-BEAC Újbuda U23 54-55 (13-9, 17-9, 12-19, 12-18)

ffiVégzetesnek bizonyult férfi kosarasaink ötperces rövidzárlata! Több mint száz lelkes drukker préselődött be a Tüskecsarnok egyik edzőtermébe, hogy lássa három hét után újra parkettre lépő együttesünk és erőkből álló veszprémiek MEFOB-összecsapását. Nem csoda, hogy ilyen körítés mellett a mieink védekezésben és támadásban egyaránt pazarul kezdték a találkozót. Az ELTE Online tudósítása alapján az első negyed felénél négy pontos hazai vezetésnél időt kellett kérnie a vendégek edzőjének. A taktikai szünet hatása rögvest érződött a veszprémiek játékán: összeállt a védekezésük, és a felvonás végére ledolgozták a hátrányukat. A folytatásban is meglehetősen hullámzó volt a játék: hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny, így a negyed folyamán két ponttál egyszer sem alakult ki nagyobb különbség. A zónavédekezés mindkét oldalon jól működött, így a támadásvezetésben extrát kellett nyújtani a pontszerzéshez, ami a mieink részéről leginkább Bognár Domokosnak sikerült. A dudaszó előtt Gyurcsányi Péter villant meg: egy remek egyéni akciója végén minimális előnyhöz juttatta csapatunkat a nagyszünet idejére.

A második félidő elején továbbra is fej-fej mellett haladtak a felek, a negyed felénél azonban nagy változás állt be az eredményben és a hazai védekezésben egyaránt: egy 7–0-s rohammal elléptek a veszprémiek. Még az időkérés sem zökkentette ki a ritmusból a fejér megyeieket, akik ellenállhatatlannak bizonyultak támadásban. Rutinosan használták ki hibáinkat, amelynek köszönhetően tízpontos előnyt építettek ki a harmadik negyed végére. Edzőnk, Varga Zsolt érezte, változtatni ki: védekezésben emberfogásra váltott a BEAC a záró negyedre. Ez a húzás azonban nem zavarta össze a vendégeket, akik zsinórban hat pontot dobtak és tovább növelték az előnyüket. Az ELTE-s fiúk továbbra sem adták fel: szinte levegőt sem hagyva az ellenfél játékosainak több támadást is kivédekeztek, míg az ellentámadásokból fokozatosan sikerült faragni a hátrányból. Öt perccel a befejezés előtt már csak hat pontra olvadt a különbség a két csapat között. Ezen a napon a veszprémiek azonban akkor újítottak, amikor égető szükség volt rá: két egyéni villanás után visszaállították a negyed eleji tízpontos előnyüket. A hajrában hiába indult be a néhány héttel ezelőtt 37 pontot termelő Buza Dani, a vendég kezei nem remegtek meg a büntetőzéskor, és kilencpontos győzelmet arattak. Legjobbjaink a bajnokság féltávjához közelítve a csoport 8. helyén állnak, de a mostani ki-ki mérkőzések megnyerésével még a negyeddöntő sincs elérhetetlen távolságban.

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – PE Veszprém KK 74–83 (16–16, 17–16, 14–25, 27–26)

(férfiak – NB II., Közép "A" csoport) ELTE-BEAC – BC Csepel II. 74-90 (13-17, 21-26, 18-24, 22-23)

(nők – Budapest Bajnokság,"A" csoport) ELTE-BEAC – NKE-KTK DSE 34-63 (12-12, 8-17, 7-16, 7-18)

modernjModern jazztánc

Gálaműsorral zárják az évet Wéber Edináék! Egy hete még a XIII. Országos Táncjáték Fesztiválon brillíroztak újonnan elkészült darabjukkal modern jazz táncosaink, akik december 3-án már az ELTE Mérnök utcai sporttelepén mutatják be a Zongoraleckét. Díjnyertes egyfelvonásos alkotásuk mellett repertoárjuk további darabjai is terítékre kerülnek az egyórás előadás során, valamint az általános testnevelés kurzus hallgatói is előrukkolnak vizsgaprodukciójukkal. A harmadik alkalommal megrendezett est minden érdeklődő igényeinek igyekszik megfelelni, ráadásként hölgyeink egy kisebb táncszínházi művel is kedveskednek Nektek!

Röplabda

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) ELTE-BEAC – Dragon SC 3:0 (25-15, 25-11, 25-21)

pipuTriatlon

Közös évzáró örömfutásra ösztönöz az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub! Immáron második alkalommal rajtol el a BEAC Bogdánfy úti Sporttelepéről a Polythlon Infopark Ultramaraton, amelynek 75 kilométeres - 30 Infopark kört felölelő - távja riasztóan hathat, ám ha valaki ezt elsőre sokallja, úgy akár egy körre is vendéggé válhat a PIPU-n. Ez az ingyenes rendezvény tökéletes helyszínéül szolgál a félmaratoni és a maratoni táv baráti környezetben történő kipróbálására is. Ráadásul a hosszabb távú futásnál csak a közös hosszútávú futás a jobb élmény: az idei Amatőr Egyesületi Ranglistát vezető ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub lelkes tagjainak társaságában teljesítheted első kilométereidet.

mefob poloVízilabda

Idén is a felsőházba kerültek pólósaink! Szabó Attila tanítványai számára óriási téttel bírt a Budapest Bajnokság A csoportjának utolsó játéknapja. Győzelmük esetén fel is út, míg minden más helyzetben könnyedén le is út: a "magaslati levegőt" érő 5. helyért több csapat is ádáz versenyfutást vívott. Fiaink a tabellán közvetlenül előttük helyezkedő Faterpóló VSE otthonába látogattak és a kiegyenlített küzdelmet hozó első negyedet követően minimális előnyre sikerült szert tenniük.

Nem tartott ki sokáig vezetésünk: riválisunk nem csupán lenullázta támadójátékunkat a második felvonásban, hanem káprázatos centerjátékával óriási fordulatot vitt a találkozó menetébe. A játék képe a folytatásra sem változott derekasan: mieink ugyan egyre sikeresebben találták fel magukat a hazaiak kapuja előtt, de védekezésünk továbbra is a szanaszét lyuggatott ementáli sajtra hasonlított. Még részsikerre se futotta erőnkből, ugyanis a Faterpóló VSE legjobbjai a harmadik és a negyedik periódust is egy-egy góllal nyerték. A meccsnap estéjére mégis öröm vegyült az ürömünkbe: a felsőházi rájátszásért vívott csatározásban riválisaink is buktak, így pólósaink a tavalyi szezonhoz hasonlóan a legjobbak között szerepelnek a pontvadászat következő fázisában.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, alapszakasz) Faterpóló VSE – ELTE-BEAC Vízilabda DSK 16-11 (3-4, 4-0, 4-3, 5-4)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech