Korkep mix cik Robi

Fokozódik a helyzet a csapatsportokban: rájátszás a bajnoki címért és a kiesés ellen!

2017. 03. 30.
Korkep mix cik Robi

A legtöbb labdajátékban március végére befejeződtek az alapszakaszbeli viaskodások: a már rájátszásban érdekelt vízi-, kézi- és röplabdacsapatainkhoz most csatlakozott női élvonalbeli kosáregyüttesünk és egyetemi futsalválogatottunk.

A labdajátékok bajnokságainak véghajrája szolgáltatta eheti hírkavalkádunk irányvonalát! Beszámolunk a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság és a női kosárlabda NB I. zárófordulóinak BEAC-os érdekeltségű mérkőzéseiről, továbbá a hét legaktívabb szakosztályának számító kézilabdázóink többfrontos helytállásáról. Díjesőnek a héten sem voltunk híján: klubunk számos vezetőjének, edzőjének munkásságát ismerték el a magyar egyetemi sport száztíz éves ünnepségén, miközben a Balaton Szupermaratonon befoghatatlannak bizonyultak a Sashegyi Gepárdok és az ELTE Cheer Teamról szóltak a hírek a Magical Flight Cupon.

Asztalitenisz

(férfiak – Budapest Bajnokság I/C. ) Pénzügyőr SE VIII. – ELTE-BEAC I. 8-8

Atlétika

Utolérhetetlen Sashegyi Gepárdok a Balaton Szupermaratonon! Balázs Levente, Deli Gergő, Németh Gábor és Varga Dániel alkotta férfi váltónk már a négynapos szezonnyitón kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, 11:36:25 óra alatt abszolválta a 193 kilométeres össztávot. További Gepárdos érdekeltségeink is érmes pozícióban zártak: a szeniorok között a második, az abszolút mezőnyben a harmadik helyen ért célba Beda Szabolcsot és Simon Sándort is soraiban tudó LEAN-TEAM Resultator elnevezésű kvartett. A kétnapos vegyes váltók futóversenyén Farkas Gábor képviselte a színeinket, aki párjával a dobogó középső fokára állt fel az eredményhirdetéskor.

BEAC, az elsők

Helycserés “támadás”: az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmének legszebb pillanatairól szóló kiállítása április 5-én a ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára költözik! A kiállítás célja, hogy az egyetemi polgárság megismerje az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmét, az egyesület kiemelkedő sportolóit, valamint, hogy felhívja a figyelmet a jelenlegi, számos egyetemi sportolási lehetőségre. A Bárczin is bemutatkozó tárlatunk korábban az Egyetemi Könyvtárban, a Tüskecsarnokban, a Sportmúzeumban, az ELTE Lágymányosi, Egyetem téri, valamint Kazinczy utcai épületében kapott helyet.

Cheerleading

Aranyérmes produkciókkal hangolt társulatunk a nemzetközi megmérettetésekre! A legutóbbi hétvégén legjobbjaink a Magical Flight Cupon szerepeltek - nem is akárhogyan. Magabiztos előadásaival négy elsőséget gyűjtött be az ELTE Cheer csapata a Budai Akrobatikus Sport Egyesület saját szervezésű versenyén. Senior Partner Stunt kategóriában az Andicsku Ivett – Szabó Kristóf alkotta kettős egy rendkívül erős mezőnyben végzett a dobogó legfelső fokán. Fontos felkészülési verseny volt ez számukra, hiszen a következő hétvégén Szlovéniában méretnek meg.

A tavalyi Európa-bajnoki bronzérem megszerzését követően az ELTE Coed Group Stunt is győzelemnek örvendett. Szabó Hanna, Nagy Gréta, Nagy- Kismarci Bence, Miklós Mátyás gyakorlatát a bírák igen magas pontszámokkal értékelték, és a közönség is nagy lelkesedéssel fogadta.

Szabó Hanna, Balogh Patrícia pom dance párosa pontosan egy hónap múlva újra versenyez az Orlandói vb-n. A duó a tavalyi évben Magyarországot elsőként képviselte az Amerikai kontinensen. Vadonatúj koreográfiájuk ismét aranyat ért, és új impulzust adott a világversenyre gőzerővel készülő lányoknak. Tóth Lotti – Ravasz Fanni kettősünk először versenyezett az ELTE színeiben és Junior Pom Dance Double kategóriában szintén az első helyet szerezték meg.

Futsal

Idén is négyes döntőbe jutottak az ELTE-BEAC PPK futsalosai! Az MLSZ Budapesti Igazgatósága és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség közös kiírásában negyedik alkalommal lebonyolított Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság minden eddiginél szorosabb végjátékot hozott. Összesen tizenkét együttes mérte össze erejét a budapesti felsőoktatási intézmények részvételével zajló bajnokság alapszakaszában, amelynek végén négy, a másodosztályú bajnokságban vitézkedő egyetemi alakulat jutott a Final Fourba. Az elődöntőben a TFSE Futsal csapata az ELTE-BEAC Futsal PPK legjobbjaival mérkőzik meg, míg a BME BT FC Futsal legényei az Óbudai Egyetem együttese ellen lép pályára. A többi ELTE-s gárda közül a természettudósok végeztek a legelőkelőbb, hetedik pozícióban, miközben a bölcsészek a 8., a jogászok a 11. helyen zártak.

Az egyetemi sport egyik nagy ünnepének beharangozott április 5-ei döntőn a futsal mérkőzések mellett látványos produkciók is helyet kapnak a műsorban. A belépés ingyenes!

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 6. forduló) Bodon FC Semmelweis – ELTE-BEAC TTK 12-3

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 6. forduló) TFSE – ELTE-BEAC TTK 21-2

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 6. forduló) Bodon FC Pázmány – ELTE-BEAC BTK 12-2

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 6. forduló) BME FC – ELTE-BEAC PPK 4-1

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 6. forduló) BME FC – ELTE-BEAC BTK 10-4

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, 6. forduló) ELTE-BEAC PPK – ELTE-BEAC ÁJK 3-0

eltebeacffifutsal

(férfiak – NB II., Közép-nyugati csoport, felsőház) ELTE-BEAC – Romhány SE 2-4

(nők – NB II., Nyugati csoport, alapszakasz) ELTE-BEAC – TFSE 0-0

(nők – NB II., Nyugati csoport, alapszakasz) ELTE-BEAC – PTE ÁOK Petőfi SE 1-1

Kézilabda

Női kéziseink megőrizték esélyüket a bajnoki címre! Felállt Divéki Péter együttese a pécsiek elleni MEFOB-pofonból, és a SOTE, valamint a BME legjobbjai ellen is ki-ki mérkőzéseket játszott a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Bajnokság legutóbbi fordulóiban. Elsőségre hajtó hölgyeink óriási hajrát indítottak a Semmelweis ellen és 20 másodperccel a lefújás előtt kiegyenlítettek. Már mindenki elkönyvelte a döntetlent, ám ez korainak bizonyult: az utolsó pillanatban kapott találatnak köszönhetően zsinórban másodjára szenvedtek el legminimálisabb arányú vereséget lányaink. Ezt a sokkot már a nagy rivális elleni derbire sikerült feldolgozni: küzdelmesen, harciasan pályára lépő gárdánk bedarálta a műegyetemistákat, így a közvetlen vetélytársak egymás elleni meccsének eredményétől függően életben tartotta esélyeit a végső diadalra!

(nők – Budapesti Egyetemi-Főiskolai Bajnokság) SOTE – ELTE-BEAC 18-17

(nők – Budapesti Egyetemi-Főiskolai Bajnokság) BME – ELTE-BEAC 13-15

Kevés babér termett férfi kéziseinknek a többfrontos küzdelmekben! A sort a Testnevelési Egyetem elleni MEFOB ütközet nyitotta, amelynek első félideje után csak 1 góllal vezetett az NB-s bajnokságokban edződő játékosokkal teli hazaiak. Ezt az iramot nem bírta hatvan percen keresztül tartani együttesünk, egyre több pontatlanság vegyült az kis játékainkba, így a jobb erőből álló tesisek megérdemelt győzelmet arattak tisztességesen helytálló legényeink ellen. Pár órával később már a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Bajnokság felsőházában vendégszerepeltek Divéki Péterék: a Szent István Egyetem legjobbjaival igazi ki-ki meccset vívtak, végig egy-egy találat választotta el a feleket, ám a hajrát jobban bíró és kevesebbet hibázó gödöllőiek otthon tartották a pontokat. A hetet a Rufusz CTSE elleni bajnoki zárta: 55 percig lekottázta a találkozót csapatunk, amely dominált és végig kézben tartotta az események alakulását. De az utolsó öt minutumban fiaink rendre rossz döntéseket hoztak, így a végső dudaszó pillanatára döntetlen alakult ki.

(férfiak – MEFOB, negyeddöntő) TFSE – ELTE-BEAC 32-20

(férfiak – Budapesti Egyetemi-Főiskolai Bajnokság, felsőház) Szent István Egyetem – ELTE-BEAC 20-17

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) Rufusz CTSE – ELTE-BEAC 28-28

Kosárlabda

Tizedik helyen zárta az alapszakaszt élvonalbeli női kosárlabdacsapatunk! Jó formában levő csapatok léptek pályára Szekszárdon: a hazaiak hétmérkőzéses győzelmi sorozatot építettek ki, így a legkedvezőbb pozícióból vágtak neki az alapszakasz elsőségről döntő utolsó fordulónak; míg Balogh Judit vezette hölgyeink két létfontosságú diadalt arattak és ezzel elkerültek a pontvadászat utolsó helyéről. Összecsapásuk első tíz minutuma kifejezetten élvezetesre sikerült: a nyitónegyed jelentős részében a mieinknél volt az előny, mígnem Bálint Réka utolsó pillanatos tripláját követően fordított az Atom. Védekezésváltás okozta a vesztünket: a hazaiak zónára váltottak, lányaink ez ellen nem tudták elég gyorsan járatni a labdát. Sorra haltak el a támadásaink, míg a szekszárdiak egyre inkább elhúztak.

A fordulás ezúttal nem hozott fordulatot: szekszárdi triplákkal, míg részünkről kimaradt büntetőkkel folytatódott a játék. Továbbra is rengeteg eladott labdával "operáltunk" a tolnaiak kellemetlen védekezése ellen, náluk pedig több nyerőember is akadt, így ütemesen nőtt a különbség. Ezen az estén a pozitívumot fáradhatatlan kapitányunk, Süle Krisztina ponterőssége és Pusztai Petra néhány szép megmozdulása jelentette. A lényegi kérdések az utolsó negyedre már eldőltek - csak a különbség mértéke lehetett kérdéses. A meccs végére aktivizálódtak a padok: a szekszárdiaknál mindenki pályára került, míg kezdőcsapatunk nagy része ugyancsak átadta helyét. A mérkőzés végül 85-52-es hazai győzelemmel ért véget. A Szekszárd ezzel megnyerte az alapszakaszt, míg lányainkra kiesés elleni harc vár a négy diadallal rendelkező PINKK-Pécsi 424 és az egy sikerrel álló MTK Budapest ellen.

(nők – NB I., alapszakasz) Atomerőmű KSC Szekszárd ELTE-BEAC Újbuda 78-52 (17-17, 16-7, 27-18, 18-10)

Ez igazi csapatmunka volt! A vártnál kicsit nehezebben, de végül győzelemmel zárta a vasárnapi mérkőzést az ELTE-BEAC Újbuda U23-as csapata, amely az Ajka együttesét fogadta a Gabányi László Sportcsarnokban. Az összecsapás krónikájához hozzátartozik, hogy a Gocsman Ágota (25 pont, 13 lepattanó) és Lelik Réka (16 pont, 10 lepattanó) által vezetett gárdában ezúttal csak a padon foglalt helyet két meghatározó játékosunk, Barnai Judie és Suppán Anna, míg a beteg László Boróka a lelátóra kényszerült. Lányaink csapatmunkáját dicséri, hogy minden pályára lépő játékosunk dobott pontot, míg a lepattanócsatát toronymagasan, 60-43 arányban nyertük meg.

(nők – amatőr NB I., Nyugati csoport) ELTE-BEAC Újbuda U23 Ajka 72-64 (20-15, 24-22, 15-12, 13-15)

beac-ffi-kosar-nbii

(férfiak – NB II., Közép csoport) ELTE-BEAC – Darazsak Oldboys 82-71 (17-21, 30-12, 17-24, 18-14)

Labdarúgás

(férfiak – BLASZ III/2.) ELTE-BEAC I. – MUN SE 1-2 (0-1)

(férfiak – BLASZ IV/4.) Rákosszentmihályi SC II. – ELTE-BEAC II. 1-5 (1-2)

Sportdiplomácia

ELTE-s és BEAC-os díjazottak a magyar egyetemi sport 110 éves ünnepségén! Méltó környezetben, a gödöllői Grassalkovich-kastélyban egy emlékülés keretein belül idézték fel a Főiskolai Sport Szövetség 1907. március 25-ei alakuló közgyűlését. A jogutód intézmények képviselői - köztük az ELTE rektora, Prof. Dr. Mezey Barna és a BEAC elnöke, Prof. Dr. Karácsony András - aláírásukkal látták el a MEFS 110. évfordulója emlékére készített díszes alapító okirat másolatát, melyet Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kézjegyével hitelesített, mint ahogy anno gróf Apponyi Albert tette azt 1908. június 14-én.

A megemlékezésen az ELTE és klubunk sportvezetőit is díjazták. Életműdíjat adtak át Buttás Pálnak, aki az 1980-as évektől kezdve klubunk meghatározó sportvezetője. Hajós Alfréd Aranyplakettet kapott ügyvezető igazgatónk, Simon Gábor, aki többek között a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának kitalálója és főszervezője. Szakosztályi vezetőink közül ketten, Kovácsik Rita (cheeleading) és Árendás Tamás (futsal) is a Németh Angéla Magyar Egyetemi sportért Érdemérmet vették át. Az Év egyetemi sportolója díjat Kapás Boglárka, az ELTE PPK hallgatója érdemelte ki.

Az Emlékülés és Ünnepi Közgyűlés egy nagy „lakomával” egybekötött lovasbemutatóval zárult Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban.

Tavaszi Sportkampány

Idén is házhoz hozzuk a sportolást! A mindennapi rutin részének számító tanulás és munka mellett felüdülésül hat beugrani egy jógaórára, aktívan részt venni egy funkcionális köredzésen vagy akár csak kicsit pingpongozni az ismerősökkel. Mozdulj velünk: klubunk munkatársai és edzői március vége és május eleje között 14 helyszínen szervezett programokkal kívánják felhívni az egyetemisták figyelmét a rendszeres sportolás, mozgás fontosságára. A sportnapok programjairól a BEAC FB oldala nyújt részletes útmutatást. Programsorozatunk következő, április eleji állomásán a Damijanich utcai Kollégium és az Ajtósi Dürer sori Kollégium népét aktivizáljuk!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech