Fedettbp

Fedett pályán is tuti befutók

2014. 02. 03.
Fedettbp

Kiválóan szerepeltek ifjú atlétáink a hétvégi Budapesti Fedett Pályás Bajnokságon: 5 aranyérem és további 5 dobogós helyezés mellé számtalan új egyéni csúcs társult az évnyitó megmérettetésen.

Atlétika: A fiatalok itthon is megkezdték a versenyzést a fedett pályás szezonban, nem kevés sikerrel: a Budapest Bajnokság kereteiben indultak középtávfutóink és gyaloglóink szombaton, és több dobogós helyezéssel fejezték be a versenyt. Elsőként a 800-as lányok léptek pályára, a kiemelt futamban a hatból négy versenyző BEAC-os állt rajthoz. Az iramot az első méterektől kiváló erőbeosztással Pernesz Zsófi diktálta, a táv második felében Kenesei Zsanettel fej-fej mellett haladtak. A Budapest-bajnoki címet végül fedett pályás legjobbjával Kenesei Zsanett szerezte meg, a dobogó második fokára Pernesz Zsófi állhatott, F. Tóth Anna szintén fedett pályás egyéni csúccsal az ötödik, Perjés Fanni a hatodik helyen ért célba.

Szintén 800 méteren a férfiak mezőnyében futott Bálint Zoltán, aki egy lendületes iramú futamban – javarészt idősebbek között – közel három másodpercet javított fedett pályás csúcsán és egy másodpercet az abszolút egyénijén. Másik futamban látványos futamgyőzelemmel Göllény Zsombor is nagy egyéni csúcsot futott: 2:04-ről 2:01-re redukálta 800-as idejét.

3000 méteren a férfiaknál és a nőknél is egy-egy versenyzőnk állt rajthoz, s mindketten meggyőző fölénnyel szereztek Budapest-bajnoki címet: a férfiak versenyében a héten már Bécsben egy kiváló 1500-at teljesítő Dani Áron az első méterektől kezdve az élre állt. Egy visszafogottabb iramú kezdés után egyre fokozta a tempót, az utolsó 500 méteren már esélyt se hagyott az üldöző bolynak. Még ennél is fölényesebb győzelmet aratott Balog Evelin, aki a táv első két harmadában erősen visszafogott iramot futott, majd a 10. kör után határozottan az élre állt, és abszolút egyéni csúcsából is jócskán faragott.

A férfi és női gyaloglás BEAC-os háziversenyt hozott. Annak ellenére, hogy a Budapest Bajnokság felkészülési verseny volt gyaloglóink számára a közelgő Országos Bajnokság előtt, a hölgyek között minden versenyzőnk megjavította egyéni csúcsát. Az első helyet a hosszú kihagyás után visszatérő Haála Villő szerezte meg. Mögötte, alig lemaradva Benczik Viktória ért célba. A harmadik és negyedik helyen Richter Dóra és Molnár Orsi osztozott. Rátkai Emese, Katona Edit és Haála Hanga mindannyian sokat fejlődve szép stílusban gyalogolva teljesítették a távot. A legifjabb versenyzőként indult Wolf Sára nagy elszántsággal gyűrte le élete első versenyén a 3000 méteres távolságot, ami biztató eredmény egy héttel az Újonc és Serdülő OB előtt.

Sprintereink szintén szép számmal döntögették meg egyéni legjobb időeredményeiket. 200 méteren Széll Gyöngyi, Király Adél, Németh Nikolett és Bíró Kincső jó szereplésének és egyéni csúcsaiknak tapsolhattunk. Ráadásul, Nikolett és Kincső 400 méteren ismételni tudott. Bőhm Patrik és Kerestély Koppány ezúttal 60 és 200 méteren mutatták meg, mennyit fejlődtek a tavalyi versenyszezon óta.

Magasugrásban Pásztor Mercédesz és Gergely Hajnalka egyaránt 1,70 métert ugrott, csupán a jó kísérletek sorszáma döntött közöttük és a bronzérem sorsáról. A férfi mezőnyben induló Deutsch Domonkos közel 10 cm-rel megjavította addigi legjobb eredményét.

Körkép a hétvége további ELTE-BEAC-os mérkőzéseiről, eredményekről:

Női kosárlabda (amatőr női NB I.): A katasztrófa-riasztások és a soproni edzőváltás sem tudta megakadályozni lányainkat szezonbeli tizenharmadik bajnoki győzelmük megszerzésében. Ugyan az első negyedben a vendéglátó soproniak ráijesztettek a mieinkre, azonban az 1 pontos hátrány az első félidő végére 22 pontos előnnyé hízott. A tetemes különbség oka a két csapat középtávoli dobásainak hatékonyságában rejlett, a nyugat-magyarországi egyetemisták csak a tripláiknak köszönhetően tudták tartani a lépést Balogh Judit tanítványaival. A folytatásban sem változott meg drasztikusan a játék képe, igaz, a semleges nézők különösen a negyedik negyedben láthattak pontszegény "előadást".

Soproni MAFC-NYME – ELTE-BEAC Újbuda 49-83 (21-20, 6-29, 14-19, 8-15)

Férfi kosárlabda: A listavezető is botlott a BEAC-katlanban! Az NB II. Közép csoportban szereplő férfi együttesünk a legutóbbi fordulóban azt a MAFC Martos csapatát fogadta, amely 15 mérkőzést követően vezette a pontvadászatot. A találkozó kissé döcögősen és álmosan indult a mieink számára, de az első negyed végére sikerült a lélektani 10 pontos fóron belül maradnia Szabari Krisztiánéknak. A félidőben ugyan tovább nőtt a hátrány, azonban már ekkora érezhető volt, hogy játékban sikerült felvennünk a ritmust a MAFC-cal. A fordulás után földindulást, égszakadást hozott a harmadik negyed: a vendégek hatalmasnak hitt előnye egyik pillanatról a másikra eltűnt, így egy igazi rapid ki-ki negyed döntött a bajnoki pontokról. Ebből az óriási játékkedvvel és hatékonyan dobó hazaiak jöttek ki jobban, ráadásul a listavezető az utolsó negyedben sem jutott 10 dobott pont fölé. Négymeccses sikersorozatával fiaink egyre közelebb és közelebb a dobogós helyezések felé.

ELTE-BEAC MAFC Martos 77-60 (11-20, 20-22, 20-9, 26-9)

ELTE-BEAC Újbuda – Szombathelyi Egyetemi SE 83-95 (16-21, 18-21, 24-32, 25-21)

Futsal (fiúk): A rájátszásába kerülhet fiainknak az utolsó perces újpesti pontvesztésük! A férfi NB II. Közép csoport 18. fordulójának eddigi legfordulatosabb összecsapását a Halassy Olivér Sportközpontba összegyűlő nézők láthatták, bár az első félidő hajrájáig semmi sem utalt kiélezett mérkőzésre. Kénoszt Ferenc irányította fiaink szinte tökéletesen alkalmazkodtak a szabvány futsalpályák méretétől eltérő játéktér adottságaihoz és a 17. percre 3-0-s előnyre tettek szert. Sőt, a szünetre is még 3-1-es állásnál vonulhattak le a csatatérről. A hazai lilák mintha vért ittak volna a pauzában, ugyanis alig 5 perc leforgása alatt megfordították a találkozót: Munkácsi Tibor találatával 4-3-ra már a hazaiak vezettek. A félidő második felére sikerült csak fiainknak rendezni a sorokat, akik a két perc alatt lőtt két góljuknak köszönhetően ismét győzelemre álltak. A lila-fehérek mindent egy lapra feltéve rontottak neki a hajrára és erőfeszítéseik végül egy döntetlen jelentő találatban kamatozódtak. Ezzel a remivel Simon Gáborék a még rájátszást jelentő második helytől négy pont távolságra kerültek.

Újpesti Futsal Club – ELTE-BEAC 5-5

Futsal (lányok): Vendégségben továbbra sem megy futsalos lányainknak! A női NB I. 16. fordulójából előrehozott mérkőzésen hölgyeinket az a szombathelyi együttes fogadta, amely a téli átigazolási időszakban több, komoly erősítést is végrehajtott - utólag kiderült, ez döntő faktornak bizonyult. A találkozó első periódusa kiegyenlítettre sikeredett, a gólok helyett inkább a mezőnyjátéké volt a főszerep. A játékrész utolsó perceiben a vasiak egyik új szerzeménye, Üveges Katalin betalált, ráadásul rögtön kétszer is! Jókor jött a szünet lányaink számára, akik új lendülettel futottak ki a folytatásra és alig három perc leforgását követően Megyeri Boglárka balszerencsés mozdulatával a szépítés is összejött nekik. Ez az öngól akár fordulópontnak is bizonyulhatott volna a mérkőzés addigi menetében. Azonban a szombathelyiek magasabb fordulatszámra kapcsoltak, és további három találatukkal megpecsételték a mieink sorsát. Ezzel a vereséggel lányaink az utolsó helyre zuhantak vissza három körrel az alapszakasz zárása előtt.

Szombathelyi Egyetemi SE – ELTE-BEAC 5-1

Nagypályás labdarúgás (Nagypályás Felkészülési Torna): Táncoltak Törő tanítványai! A téli felkészülési torna legutóbbi fordulójában a Törőcsik András irányította Testvériség csapatával mérkőztek meg fiaink. Együttesünk jól kezdte a találkozót és több hatalmas helyzetet is kidolgozott - kapufa, gólvonalról kipiszkált labda - a kissé tartalékos ellenféllel szemben. A második félidőre megfordult a játék összképe, de sokáig csak helyzeteket lehetett feljegyezni. A mindent eldöntő gólra egészen a 85. percig kellett várnia a nézőknek: egy jól elvégzett szögletrúgást követően a védekezésünk lemaradt a csereként beálló Balázs Andrásról, aki a kapu hosszú alsó sarkába bólintott. Szabó András együttese így továbbra is 4 szerzett ponttal áll a B csoport 4. helyén és jövő vasárnap igazi presztízsmérkőzést vív a másik nagy múltú egyetemi egyesülettel, a MAFC-cal.

ELTE-BEAC – Testvériség 0-1

Férfi röplabda: Védjegyünkké váltak a hektikus mérkőzéseken aratott sikerek. A Budapest Bajnokság legutóbbi fordulójában fiaink Békásmegyeren, a VERES PG csapatánál vendégszerepeltek. A két héttel ezelőtti maratoni csatában elért győzelmet követően ezúttal kissé megilletődött hangulatban kezdték a mieink az összecsapást, amit az ellen rögvest kihasznált: az első szettet 25:21-re, míg a második játékot 25:22-re nyerték a hazaiak, egyszersmind karnyújtásnyira kerültek a győzelemhez. Két szettnyi hátrány után ébredeztek fiaink, aki az utolsó szalmaszálba kapaszkodva egyre jobb játékot produkáltak, nyitás fogadásaink és sáncaink is a helyükre kerültek. A harmadik szettet viszonylag könnyedén sikerült abszolválni (19:25), ám a 4. szettben elszállni látszott csapatunk minden győzelmi reménye. A Veres PG stabil játékkal folyamatosan tartotta néhány pontos előnyét, sőt, alkalomadtán még növelni is tudta. 21:16-os állásnál csapatunk edzőjének kérésére mindegy-mindegy alapon extrát kellett nyújtani, bevállalni még a nehéz szituációkat is. A BEAC-os srácok elszántsága, koncentráltsága, extra teljesítménye és főleg hibamentes játéka annyira meglepte a házigazdát, hogy az eredményjelzőn hirtelenjében 27:25 áll a mieink javára. A mindent eldöntő ötödik szettben is a házigazdák kezdtek jobban: 11:7-es állásnál már csak 4 pont választotta el őket a győzelemtől. Ekkor beindult a már jól ismert BEAC henger, a srácok extra teljesítményt nyújtva zsinórban termelték a pontokat, és végül 15:12-re nyerték a hirtelen halált.

Veres PG – ELTE-BEAC 2:3 (25:21, 25:22, 19:25, 25:27, 12:15)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech