Beac 4 3 kepek fő kép

Ezekre a vitaminokra és ásványi anyagokra van szükséged, ha sportolsz

2022. 10. 04.
Beac 4 3 kepek fő kép

A vitaminok és ásványi anyagok a szervezetben számos hasznos funkciót látnak el, ezért megfelelő pótlásukról sosem szabad megfeledkezni. Cikkünkben segítünk eligazodni a mikrotápanyagok útvesztőjében.

Az edzés számos olyan anyagcsere funkciót érint, ahol mikronutriensekre van szükség, de az edzés során létrejövő alkalmazkodási folyamatok is ide tartoznak. Sportolóknál is előfordul, hogy táplálkozásuk vitamin hiányos, főleg, ha az energiabevitelt is megszigorítják (pl.: diéta idején), vagy ha egy vagy két ételcsoportot kivonnak az étkezésükből, illetve táplálkozásuk nem kellőképpen kiegyensúlyozott és változatos. Számukra fontos lehet a napi multivitamin és ásványi anyag bevitel étrend-kiegészítők segítségével.

A legáltalánosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyek egy sportoló étrendjében fontosak, azok az alábbiak: D-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin, E-vitamin, kalcium, vas, cink, magnézium és antioxidánsok, mint pl.: szelén.

Beac 4 3 kepek 01 4

B-vitaminok: tiamin, riboflavin, niacin, B6 vitamin, pantoténsav, biotin, folát, B12 vitamin

A B-vitaminok számos élettani funkcióban játszanak szerepet, ezért is különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelük. A teljesség igénye nélkül részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban (niacin, pantoténsav, tiamin, B2, B12) és a normál fehérje- és glikogén anyagcserében (B6), hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez (B12, B6), a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez (B12, B6, niacin, pantoténsav, B2), illetve a normál vörösvérsejt képződéshez is (B12, B6).

D-vitamin

Az őszi-téli időszakban mindenki számára elengedhetetlen a D-vitamin bevitel kiegészítése, ugyanis egy tökéletesen összeállított, változatos étrenddel sem lehet biztosítani (pusztán táplálkozással) a szervezet számára szükséges mennyiséget. A legújabb hazai ajánlás alapján, felnőttek esetében ez a szükséges mennyiség napi 2000 NE a napfénymentes időszakban. Érdemes egyébként tavasszal és nyáron is használni, ugyanis, ha valaki kellő figyelmet fordít a fényvédelemre (jól takaró ruházat, fényvédő krémek, napfény kerülés), akkor nála is lehet elégtelen a D-vitamin termelés. A D-vitamin egyébként hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához, illetve az egészséges izomfunkció fenntartásához is. Hozzájárul továbbá az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban is.

Beac 4 3 kepek 01 2

Antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, szelén

Az antioxidánsok fő feladata, hogy védik a sejtmembránt az oxidatív károsodástól. Így tehát, a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén is mind hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Ásványi anyagok: Kalcium, vas, cink, magnézium

A diétázók esetében gyakran fordul elő, főleg nőknél, hogy nem megfelelő a kalcium, vas, cink és magnézium bevitel. Vegetáriánusok esetén fokozottabb is lehet a kockázat.

Kalcium

A kalcium szükséges a normál csontozat és fogazat fenntartásához, így kiemelten fontos szerepet játszik azok egészségében. Ezentúl pedig a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában is fontos szerepe van. Továbbá részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a normál ingerületátvitelben, valamint hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek normál működéséhez is.

Magnézium

A magnézium több száz élettani folyamathoz szükséges, a kalciumhoz és a foszforhoz hasonlóan hozzájárul az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához, ugyanakkor a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez, az elektrolit-egyensúly fenntartásához és a normál izomműködéshez is. Szerepet játszik még a normál fehérjeszintézisben is, ami pedig az izomépítés egyik alapfeltétele!

Beac 4 3 kepek fő kép

Cink

A szervezetünk másik rendszergazdája a cink. A cink hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához és részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében. Továbbá szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben és hozzájárul a normál csontozat fenntartásához, sőt az immunrendszer normál működéséhez is. Antioxidánsként pedig hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez is. De itt még nincs vége a sokoldalúságának, hiszen a cink hozzájárul a haj, a bőr és a köröm normál állapotának és a normál látás fenntartásához is.

Vas

Az oxigén szállító fehérjék, hemoglobin és mioglobin, valamint az energiatermelésben résztvevő enzimek képződésében játszik fontos szerepet a vas. Az oxigén ellátás minden sportágban fontos szempont csak úgy, mint a megfelelően működő idegrendszer és immunrendszer is. A vashiány sajnos igen gyakori a sportolók körében, különösen a nők között, de ugyanígy megjelenhet diétázóknál és vegetáriánusoknál.

Fontos funkciója, hogy hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin képződéshez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, illetve részt vesz a normál oxigénszállításban is.

Ha gondoskodni szeretnél a megfelelő vitamin és ásványi anyag beviteledről, akkor célszerű egy multivitamin mellett letenni a voksodat. Ilyen például a One-a-day multivitamin, ami 12-féle vitamint és 10-fél ásványi anyagot tartalmaz.

Szeretnél még többet megtudni a vitaminokról? A BioTechUSA szakértőinek bátran felteheted kérdéseidet Szakértő válaszol rovatunkban.

Miért fontos a vitaminpótlás? VITAMIN kisokos 💊 | BioTechUSA - YouTube

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech