IMG 2167

Évforduló! 1 éve Veletek online!

2021. 03. 11.
IMG 2167

Tölgyesi Írisz, az ELTE-BEAC jóga oktatója emlékezik vissza az online oktatás elmúlt egy évének nehézségeire, szépségeire és eredményeire.
Ha valaki az olvasás után kedvet kapna, vegye meg most a márciusi online bérletünket ITT.

Ha azt mondom, hogy 1 éve online kurzusokat látogattok a BEAC-on az szerintetek sok vagy kevés?! Egyszer úgy érzem egy szempillantás volt az egész, aztán meg arra gondolok, eltelt egy teljes tanév anélkül, hogy láttuk volna egymást. Ami teljesen biztos, hogy hatalmas teljesítménynek tartom, hogy az online térben is szakadatlanul lehetővé tesszük a sportolást és a testi-lelki fejlődést a hallgatóknak, valamint mindazoknak, akik csatlakoznak csoportjainkhoz.

Mi volt ez?!

6 éve tanítok a BEAC-on és különböző rendezvényein, ebből most már 1 éve online. Ez a mi olvasatunkban 3 szemesztert és 3 vizsgaidőszakot érint. A mai napig emlékszem arra a délutánra, amikor éppen egy szerdai dinamikus jóga óra után sétáltam ki az épületből és olvastam a hírekben, hogy a héten a Covid-19 vírus terjedésének megelőzése érdekében be kell zárnunk. Teljes mértékben hihetetlennek tűnt. A csütörtöki jógakerekes illetve tartásjavító óráimat még megtarthattam, de a hétfői gerincjógát már Facebook Live adásban nyomtam a nappaliból! :)

Maximális sikernek éltem meg, hogy az összes kurzusunkat, - még az eszköz igényes órákat is - át tudtuk menekíteni az online térbe és full létszámmal végigvittük őket. Sőt, mivel nem szorított minket a helyszín adta létszámkorlát, három számjegyűre bővült az online jóga órán résztvevők száma.

A BEAC többi tagja és én is tettük, ami az orrunk előtt volt, folyamatosan vettük az újabb és újabb akadályokat, ennek köszönhetően egy hétre sem kellett cserben hagynunk a sportolóinkat.

DSC 0099

Távol mégis közelebb

Az online órák alkalmával nagyon fontosnak találtam hogy igazi online jóga közösséget alkossunk és megtartsuk a személyességet. Ezért minden kezdéskor kértem a résztvevőket, hogy köszönjenek be kommenten és miután végeztünk, írják le a tapasztalataikat, visszajelzéseiket, kérdéseiket. A “MARADJ OTTHON” teljes bezártság idején, energiával teli öröm bomba volt 1-1 online órát megtartani, mert szinte érezni lehetett, hogy együtt csinálunk valamit, egyszerre lélegzünk, közösen éljük át a jóga élményét.

Tudom, hogy gyakorlóban, akik teljesen elszeparáltan, magányosan maradtak otthon, ezek az órák és az online közösség ereje tartotta a lelket. Sokkal jobban egymásra voltunk utalva, mint azelőtt, nem volt választás, hogy elmentek inni egy sört a csoporttársakkal vagy jöttök jógázni.

Több olyan gyakorlatsort állítottam össze, melyek segítik kezelni a stresszt, tetőtől talpig átmozgatnak akkor is, ha mindössze 2 négyzetméter van otthon a mozgáshoz, illetve sok sok tradicionális jóga technikát bevetettem, amelyek óvják a testi, valamint mentális egészséget.

Ennek az aktív online “együttlétnek” köszönhetően számos olyan visszajelzést kaptam Facebook üzenet, e-mail és kommentek formájában, amelyeket munkásságom gyöngyszemeiként tartok számon. Itt nem a “LIKE vadász sztár jógás” égig magasztalásra gondolok, hanem olyan eredményekre és külső-belső fejlődésekre, melyeket a gyakorlók éltek meg és tapasztalataikat öntötték szavakba.

Velemeny1 2

Újra személyesen

Jött a nyár, lazultak a szigorítások, és kívánságaim ismét beteljesültek, 3. alkalommal is indítottunk jóga kurzust a csodálatos Fűvész-kertben, mely egy igazi szerelem projekt volt számunkra Rékával, a BEAC hajdani sportszervezőjével. 10 éves pályafutásom különleges pillanatai közé tartozik, amikor ismét a jógázóktól karnyújtásnyira taníthattam és fizikálisan segíthettem bele őket 1-1 ászanába, mindezt egy álom szép kertben. Mérhetetlen öröm sugárzott a részvevők szeméből, hogy végre együtt lehetünk, és egy különleges csoportos programon vehetünk részt Budapest szívében.

Ősszel elindultak a jóga kurzusaink a szokásos helyszíneken és hétről-hétre többen csatlakoztak az órákhoz. Amíg lehetett a szabadban gyakoroltunk, és úgy határoztuk meg a létszámot, hogy kényelmesen elférjünk a termekben.

Levizsgázott a több ezer éves tudomány

Ám ismét “bezárt a bazár” és megint mindannyian a saját otthonunk padlóján találtuk magunkat egy online jóga órán. Természetesen végigvittük a kurzusokat és azóta is rendszeresen újra indítjuk a bérletes órákat. Így gyakorlatilag a mai napig rendszeres jógázási lehetőséget biztosítunk a jógásainknak, amit egyedülálló sikernek könyvelek el.

Továbbra is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az online órák vonzóak legyenek és inspiráljam a hallgatókat a rendszeres jógázásra, az egészség-tudatos életmódra. A jóga egy olyan eszköz, mely mindenki számára alkalmazható és sok nehézségen átsegít minket, legyen az magány, stressz, kiégés, bezártság, gyengeség, motiválatlanság, testi vagy mentális elakadás.

Velemeny3 2

Úgy gondolom, az elmúlt egy évben a jóga rengeteg ember “menedéke” volt, és 108%-ban bizonyította, hogy technikái csodával határos módon működnek. Emelik életünk színvonalát, egészséget és szabadságot biztosítva számunkra, még akkor is, ha a világ a feje tetejére áll.

Továbbra is mindenkit nagyon sok szeretettel várok az online térben, jelenleg a hétfői gerincjóga flow órához tudtok csatlakozni. Előnye, hogy a kurzushoz bármikor lehet csatlakozni, hiszen a videók a bérlettel visszanézhetők. Részletek ITT!

A végén még egy levelet hadd osszunk meg, amely szintén megmelengette szívünket:

“Eddig semmi közöm nem volt a jógához, vagyis persze tudtam micsoda, de sosem volt alkalmam kipróbálni magam benne. És be kell vallanom, hogy Neked köszönhetően nagyon hamar beleszerettem! Egy csodás napirendet ad így a karantén idején, sose voltam kitartó, bármilyen edzésbe vagy mozgásba kezdtem, de nagyon örülök, hogy végre megtaláltam magam valamiben! Köszönöm neked a kitartó munkádat, és hogy megteremtetted/megteremtettétek ezt a lehetőséget ennyi embernek.”

CP1 0297 0982e57021b3db42e488a8b21f846e59
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech