ZEN0637

Európában egyedülálló képzés indult a TF-en

2023. 10. 11.
ZEN0637

Európa valamennyi országát megelőzve földrészünkön elsőként a TF indított egyetemi cheer edzőképzést.

Szeptemberben történelmet írt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem: elindult az egyetemi cheer edzőképzés, Európában elsőként!

Emlékezhetünk rá, tavaly márciusban a TF aulájában lett bemutatva a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club gondozásában kiadott, első, magyar nyelven megjelent cheerleading szakkönyv Így lehetsz igazi cheerleader címmel, és prof. dr. Sterbenz Tamás, az egyetem rektora már akkor ajánlatot tett a sportági edzőképzés lehetőségére. Nos, alig egy évvel később a Magyar Cheer Szövetség megállapodott a TF-fel az egyetemi alapképzés elindításáról, amelyre a hallgatók az idén februárban már le is adhatták jelentkezésüket.

Az első évfolyamban öt hazai egyesület (TFSE, BEAC, DEAC, Sharks SE, Warriors Dance SE) részvételével kezdődött az oktatás szeptemberben, a szak felelőse és a gyakorlati órák oktatója dr. Kovácsik Rita. Ő a BEAC színeiben korábban sportolóként, aztán edzőként, csapat- és szakosztályvezetőként a sportág lépcsőfokait végigjárta, s jelenleg egyetemi oktatóként a TF hallgatóit tanítja.

ZEN0690

„A cheerleading alapképzés indítása sportágunk jeles mérföldköve, ezért is örültem, hogy hozzám került a képzés szakmai irányítása. Az első alkalom felüdülés volt számomra, mert a hallgatók nemcsak tanulni akarnak, hanem a legjobbak lenni a szakmájukban. Ebben a félévben a sportágunk alapvetései mellett gyakorlati szempontból ismerkedünk meg a cheerleading emelésekkel, amire a későbbi félévekben építjük rá a sportágban ismert további szinteket. Jelentős mérföldkőnek tartom a képzést, mert a hallgatók itt elsajátíthatják a nemzetközi cheerleading szakmai ismereteit” – fogalmazott az első gyakorlati képzés alkalmával Kovácsik Rita.

ZEN0634

„Egyetemünk küldetése azoknak a sportágaknak a felkarolása, amelyek saját erőből eljutottak olyan szintre, hogy jelentős versenysporttá váljanak, márpedig a cheerleading népszerűsége világszerte növekszik – mondta megkeresésünkre prof. dr. Sterbenz Tamás. – A tavalyi könyvbemutató alkalmával konferenciát is tartottunk, s olyan lelkesedést tapasztaltunk, hogy a TF Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék segítségével e lehetőség megteremtését határoztuk el.”

A szaktudás, az egyetemi háttér és a klubok összefogása előre viszi a magyar cheer sportágat – a TF-en indult képzés pontosan ezt a törekvést szolgálja.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech