CP1 6138

Eszterházy Miksa díjjal tüntették ki Kiss Ádámot, a BEAC egykori elnökét

2021. 05. 07.
CP1 6138

Prof. Dr. Kiss Ádámot a Magyar Sport Napja alkalmából tüntették ki, azonban a díj személyes átadására a jelenlegi járványhelyzet miatt egyenlőre nem volt lehetőség.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár kiemelte, ez az a nap, amikor megemlékezünk azokról a kivételes emberekről, akik fáradhatatlan munkájukkal, tenni akarásukkal, a sport és hazájuk iránti elkötelezettségükkel lerakták a magyar sport alapjait.

„Egy sportoló mindig példakép egyben, nemcsak a sportpályán, a civil életben is mindig a fair play szellemében gondolkodik és cselekszik. A magyar fiatalságnak pedig ilyen nagyszerű példaképekre van szüksége” – fogalmazott az államtitkár.

A sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében hosszú időn keresztül kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére a testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozó személyeknek, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyek részére adományozható Eszterházy Miksa-díjban részesült Kiss Ádám.

Prof. Dr. Kiss Ádám 1942. október 16-án született Budapesten. Az ELTE Természettudományi Karán 1965-ben szerzett fizikusi diplomát, azóta az Atomfizikai Tanszék munkatársa, hosszú időn át vezetője. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot, 1989-ben lett a fizikai tudományok doktora, egy évre rá egyetemi tanár. Németországban, majd az Egyesült Államokban végzett kutatómunkát, 1974-ben megkapta a Gyulay Zoltán díjat, 1988-ban az MTA Fizikai Díját, 2005-ben a Simonyi Károly díjat. Az ELTE professzor emeritusa.

A sporttal való kapcsolat végigkísérte életútját. 1958-tól hat éven át a BEAC-ban kosárlabdázott. 1990-1997 között az ELTE TTK dékánja, mely megbízatása alatt sokat tett az egyetem sportjáért. 1998-2002 között az Oktatási Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, mely minőségében támogatta az egész magyar felsőoktatás sportját. Ebben az időszakban hivatalból tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

2009-2013 között a BEAC elnöke. Munkássága során a megfáradt ELTE – BEAC viszony helyreállítása mellett kötelezte el magát, melynek eredményeként jött létre stratégiai megállapodás az egyetemmel.

IMG 5007 1024x682

2012-2020 között a MEFS elnöke. Sokat tett a Hajós Alfréd Terv – az egyetemi sport fejlesztési terve – megvalósításáért és népszerűsítéséért. Vezetése alatt a MEFS csaknem teljesen ujjászervezte munkáját, miközben maradéktalanul megőrizte értékeit. Felsorolni is nehéz, csak a legkiemelkedőbb eredményeket is.

Rendezésben a Kiss Ádám vezette MEFS nem csak tervezte, de meg is valósította mindazt, ami hatáskörébe tartozott. 2013-ban elkészült a FISU által kiváló szakmaiságúnak minősített Universiade pályázat. Ezalatt a MEFS eleinte évente egy-egy, később már két-két világ-, illetve európai versenyt szervezett. Kiemelkedik a 2016-os miskolci Tájékozódási futó EVB, melyet a FISU „Az év EVB-jének” választott.

Kiss Ádám előrelátását dicséri, hogy a MEFS 2012-ben új alapokra helyezte az azóta világszinten is ebbe az irányba mozduló szabadidősportot. Létrejöttek és azóta országos hálózatba szerveződtek az intézményi sportirodák, 8 év alatt összesen közel 2 Mrd Ft EU-s támogatással. A MEFS aktívan részt vett a WHO Egészségfejlesztő Egyetemek programja hazai adaptációjában, a KKK-k egészségközpontú átalakításában, és fiatalos stílusú kampányainak fő üzenete: „Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed” sokakhoz elért.

Forrás: Nemzeti Sport Online, https://m.nemzetisport.hu/egye...

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech