IMG 5007 1024x682

ÉRDEMRENDDEL TÜNTETTÉK KI KISS ÁDÁM PROFESSZORT, A BEAC EGYKORI ELNÖKÉT

2021. 02. 16.
IMG 5007 1024x682

Az Európai Egyetemi Sportszövetség Végrehajtó Bizottsága Érdemrend kitüntetést adományozott Dr. Kiss Ádámnak, a BEAC egykori elnökének.

Kiss Ádám fizikus professzor 8 évig volt elnöke a Magyar Egyetemi Sportszövetségnek, ezért a mostani elismerés a díjazott szerint az egész magyar egyetemi sportközösségnek is szól az elmúlt évek kitartó munkájának elismeréseként.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség az Érdemrend (order of merit) elismeréssel azokat a személyeket díjazza, akik jelentősen hozzájárultak az európai egyetemi sport fejlődéséhez és népszerűsítéséhez. A díjazottakról a döntést az EUSA Végrehajtó Bizottsága hozza meg; az első érdemrendet 2007-ben ítélték oda. A nemeztközi díjátadó ünnepséget 2021. február 11-én online formában rendezték meg.

Prof. Dr. Kiss Ádám 1942. október 16-án született Budapesten. Az ELTE Természettudományi Karán 1965-ben szerzett fizikusi diplomát, azóta az Atomfizikai Tanszék munkatársa, hosszú időn át vezetője. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot, 1989-ben lett a fizikai tudományok doktora, egy évre rá egyetemi tanár. Németországban, majd az Egyesült Államokban végzett kutatómunkát, 1974-ben megkapta a Gyulay Zoltán díjat, 1988-ban az MTA Fizikai Díját, 2005-ben a Simonyi Károly díjat. Az ELTE professzor emeritusa

A sporttal való kapcsolat végigkísérte életútját. 1958-tól hat éven át a BEAC-ban kosárlabdázott. 1990-1997 között az ELTE TTK dékánja, mely megbízatása alatt sokat tett az egyetem sportjáért. 1998-2002 között az Oktatási Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, mely minőségében támogatta az egész magyar felsőoktatás sportját. Ebben az időszakban hivatalból tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

2009-2013 között a BEAC elnöke. Munkássága során a megfáradt ELTE – BEAC viszony helyreállítása mellett kötelezte el magát, melynek eredményeként jött létre stratégiai megállapodás az egyetemmel.

Kiss adam thumb

2012-2020 között a MEFS elnöke. Sokat tett a Hajós Alfréd Terv – az egyetemi sport fejlesztési terve – megvalósításáért és népszerűsítéséért. Vezetése alatt a MEFS csaknem teljesen ujjászervezte munkáját, miközben maradéktalanul megőrizte értékeit. Felsorolni is nehéz, csak a legkiemelkedőbb eredményeket is.

Rendezésben a Kiss Ádám vezette MEFS nem csak tervezte, de meg is valósította mindazt, ami hatáskörébe tartozott. 2013-ban elkészült a FISU által kiváló szakmaiságúnak minősített Universiade pályázat. Ezalatt a MEFS eleinte évente egy-egy, később már két-két világ-, illetve európai versenyt szervezett. Kiemelkedik a 2016-os miskolci Tájékozódási futó EVB, melyet a FISU „Az év EVB-jének” választott.

Kiss Ádám előrelátását dicséri, hogy a MEFS 2012-ben új alapokra helyezte az azóta világszinten is ebbe az irányba mozduló szabadidősportot. Létrejöttek és azóta országos hálózatba szerveződtek az intézményi sportirodák, 8 év alatt összesen közel 2 Mrd Ft EU-s támogatással. A MEFS aktívan részt vett a WHO Egészségfejlesztő Egyetemek programja hazai adaptációjában, a KKK-k egészségközpontú átalakításában, és fiatalos stílusú kampányainak fő üzenete: „Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed” sokakhoz elért.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech