DSC 1

Megjelent az Én is BEACOS vagyok II. című interjúkötet

2024. 05. 31.
DSC 1

A 2021-ben megjelent első kötet után 2023-ban - a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club fennállásának 125. évfordulója alkalmából- folytattuk a BEAC-hoz kötődő ikonikus közszereplőkkel, ismert sportolókkal készült interjúsorozatot.

A beszélgetésekből 14 példamutató életút bontakozik ki, de a személyes történeteken keresztül a klub életét is megismerheti az olvasó, hiszen büszkeségeink nemcsak pályájukról és sikereikről, de a BEAC-ban eltöltött, meghatározó éveikről és élményeikről is mesélnek.

Ahogyan a sportágak, úgy az életutak és az üzenetek is sokfélék, egyvalami közös bennük: a sport és a BEAC-os közösség szeretete, a valahová tartozás fontosságának hangsúlyozása. Ez az, ami példát adhat a jövő nemzedékei számára is, hiszen alig van annál fontosabb, mint közösen munkálkodni a győzelemért, a minél jobb eredményért, vagy akár egy szakosztályért, egy egyesületért. A BEAC pedig nemcsak a múltban, de a jelenben is az a szerethető egyetemi klub, amelyet kortól és sporttól függetlenül mindannyian magunkénak érezhetünk.

Az Én is BEAC-os vagyok II. címmel készült sorozatban Prokopp László a BEAC első olimpiai bajnokának fia, Prof. Dr. Kiss Ádám a BEAC korábbi elnöke, Molnár Emil a BEAC Örökös bajnoka, Szabó Imre Kerezsi Endre-díjas atlétika edző, Sajó László és Sujtó László a BEAC labdarúgócsapatának veteránjai is visszaemlékeznek a BEAC-ban eltöltött meghatározó éveikre. Megszólalt Gács János természetjáró szakosztályunk tagja, Gyurgyák János az Osiris kiadó tulajdonosa, korábbi labdarúgó, Szabari János kosárlabda szakosztályunk vezetője, Székely Mózes a BEAC Triatlonszakosztály alapítója, Szabó László a BEAC korábbi alelnöke, Árendás Tamás a futsalszakosztály alapítója, és Kovácsik Rita, az első magyar nyelvű cheerszakkönyv szerzője.

DSC 91

Az Egyesület az interjúkat – a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával, az MSÚSZ Nagy Béla Programjának keretében – könyvvé fűzte össze, amely ily módon a BEAC történetének egy részét mutatja be e sokoldalú és nagyszerű emberek személyes történetein keresztül. A beszélgetéseket Bajnai Nóra, Gabay Balázs, Havasi Zsolt, és Kungli Dávid készítették, a kötetet Gorácz Anikó szerkesztette, a tördelésért Lichtenstein Csilla felel, a borító pedig Simó Szabolcs munkáját dicséri.

Az elkészült kiadványt május 29-én a BEAC125 emlékév keretében, ELTE BTK-n mutatták be, a BEAC 2024-es ünnepi közgyűlése alkalmából.

DSC 34

Dr. Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja beszédében kiemelte: "Nagy örömmel tölt el, hogy ez az esemény a BTK kari tanácstermében valósul meg, hiszen a bölcsészkarról sokaknak elsősorban nem a sport jut eszébe. A BTK azonban sok sportolót ad az egyetemnek, aktív sportélet folyik a karon. 20-25 évvel ezelőtt én is a BEAC bölcsész bajnokságában rúgtam a bőrt, és az a csapat a mai napig összejön néha játszani. A BEAC egyik erőssége, hogy vonzóvá teszi a hallgatóknak a sportolást."

Prof. Dr. Hamar Imre, a BEAC elnöke arról beszélt, hogy a BEAC hagyományt teremt és folyamatosan változó világunkban fontos az állandóság, melyet a klub képvisel. Ezt az állandóságot és folyamatosságot kell megtalálnunk mindennapi teendőinkben is, melyben rengeteg frusztráció ér minket. Kiemelte, hogy minden nehézség eltörpül 125 év távlatában és erőt meríthetünk abból, hogy egy 125 éves történelemnek vagyunk a részesei.

Dickó Dalma, EHÖK elnök elárulta, hogy PPK-s hallgatóként megtapasztalta a sport fontosságát és részese lehetett a hallgatók hazai és nemzetközi színtéren elért sikereinek, valamint bízik abban, hogy a kötetben szereplők sikerei példaértékkel bírnak az ELTE jelenlegi hallgatói számára.

DSC 28

A köszöntők után a könyvben szereplők laudációja következett. A rendezvényt Simon Gábor, a BEAC igazgatója, a kötet felelős kiadója moderálta.

DSC 55

Az eseményről készült galéria ITT megtalálható.

Az ELTE Online képei ITT érhetők el.

Az interjúkötet megvásárolható ITT.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech