Csapat1

ELTE-s parasportolókért szoríthatunk az Európai Egyetemi Játékokon

2016. 07. 14.
Csapat1

A tengerparti Rijekában az ELTE TáTK-s Illés Fanni, a BTK-s Kollárszky Boglárka és a TTK-s Sipos Péter a paraúszás számban állhatnak majd rajthoz július 22-25. között.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) harmadik alkalommal rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat, ahol a kontinens egyetemeinek legjobb 5000 sportolója méri össze erejét. A horvátországi Zágrábban és Rijekában július 12 és 25. között zajló sporteseményen 10 egyetem közel 100 sportolója indul magyar színekben. Magyarországról az ELTE az egyetlen egyetem, amely parasportolókat küldött az Egyetemi Játékokra, mindannyian a paraúszás versenyszámban állnak majd rajthoz.

Az Universiadehoz hasonló egyetemi kontinenstornát először 4 évvel ezelőtt, a spanyolországi Cordobában rendezték meg. ELTE-s hallgatók idén először vehetnek részt a versenyen, Magyarországról pedig ez az egyetlen intézmény, amely parasportolókat indít. Az ELTE TáTK-s Illés Fanni, a BTK-s Kollárszky Boglárka és a TTK-s Sipos Péter a paraúszás számban állhatnak majd rajthoz július 22 és 25. között.

Az ELTE-s csapat, balról: Páni Róbert - edző, Kollárszky Boglárka, Kovács Krisztina - kísérő, Szabó Álmos - edző, Illés Fanni, Móczik Alexandra - kísérő, Sipos Péter

A sportprogramokat rengeteg önkéntes segítségével szervezik, de a versenyek mellett bulikkal, kulturális programokkal, városnézéssel és fiesztával is készülnek a rendezők.

Az ELTE mellett a csapat támogatója a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, valamint a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. Az ELTE állja a sportolók részvételi, utazási, és biztosítási költségeit, míg a BEAC a szervezési és utaztatási feladatokat látja el.

Illés Fanni az ELTE TáTK szociális munkás szakos hallgatója, idén nem csak az Európai Egyetemi Játékokon, de a szeptemberi riói paralimpián is szurkolhatunk érte. Először 12 évesen került kapcsolatba a medencével. Három hét alatt három úszásnemben tanult meg úszni. Édesapja edzősége alatt bontogatta szárnyait, Málnai István segítségével egyéni edzésterveket használtak és a hosszok egyre gyorsabban mentek. Egy év múlva, 2005-ben 100 méter mellúszásban megnyerte első versenyét is. Kijutott a 2012-es londoni paralimpiára, de sérülése miatt nem úgy szerepelt, ahogy szeretett volna, és a verseny után felhagyott az úszással. Vállműtétje után újra a vízbe került, gyógyúszásra járt és néhány hónapon belül újra az élsportban találta magát. Budapestre költözött és a Vasashoz igazolt.

Azóta rendszeresen vesz részt versenyeken, négy Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedhet. 2014-ben megnyerte a Miss Colours International kerekesszékes szépségversenyt és jelölve lett a Glamour Women of the Year 2015 szavazáson is.

„A szemem előtt a paralimpia lebeg elsősorban, hiszen négy éve erre készülök. Ez a verseny pedig egy jó teszt is lehet akár, az utolsó technikai hibákat lehet még javítani.”

Kollárszky Boglárka 25 éves, az ELTE magyar irodalom és nyelvtan, magyar mint idegen nyelv tanári és pszichológia mesterszakának is a hallgatója. A vártnál 3,5 hónappal korábban született, ahogy ő fogalmazott „már akkor is kíváncsi volt a világra”. Emiatt mindig is probléma volt a szemével, tizenhárom éves korában teljesen elvesztette a látását.

Sokáig hobbi szinten sportolt látássérülteket támogató sportegyesületeknél (pl. a LÁSS, és a Suhanj Alapítvány). A síelést, a szörfözést és a falmászást is kipróbálta, de komolyabban csak néhány éve kezdett el sportolni. Először futni járt el, majd ehhez társult az úszás, jelenleg pedig a Ferencvárosi Torna Club triatlon szakosztályánál igazolt paratriatlonista. Az egyik legnagyobb célja a 2020-as tokiói paralimpián való részvétel. Ebben a felkészülési folyamatban nagy lehetőség számára a horvátországi Egyetemi Európai Játékokon való részvétel.

„Úgy érzem, hogy ez egy hatalmas lépés és nagyon hasznos tapasztalat lesz számomra. Annak pedig külön örülök, hogy az ELTE színeiben indulva az egyetememet képviselhetem Rijekában.”

Sipos Péter az ELTE matek-földrajz tanári szak 20 éves hallgatója. 7 éves korában kezdett el kosarazni a Kőbányai Darazsakban, majd a BLF Palotában folytatta. Négyszer volt a csapataival országos 8-as döntőben. 14 évesen daganatos betegség miatt elvesztette a jobb karját. A betegsége miatt nem tudta folytatni a kosárlabdát játékosként, ezért másodedzőként kezdett tevékenykedni. Az amputációs műtét előtt 2 nappal sikerült országos első helyet szereznie a Zuglói Sasokkal, ahol azóta is utánpótlás edzőként dolgozik. Az úszás a gyógytornával érkezett az életébe és nagyon büszke, hogy Rijekában az ELTE színeit képviselheti, izgatottan várja az eseményeket.

„Az Európai Egyetemi Játékok egy újabb ajándék az életemben. Lelkes amatőrként veszek részt és csak az a lényeg számomra, hogy magamhoz képest jó legyen az 50 méteres hátúszás végén az időm.”

Az ünnepélyes megnyitóra július 13-án került sor Zágrábban, amelyen több mint 5000 sportoló vett részt. Július 22 és 25. között szurkoljunk együtt egyetemünk színeiben induló sportolóinknak!

Hajrá ELTE!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech