Doll

Elsőre is csillagos ötös

2016. 05. 17.
Doll

Az elsők jegyében telt az elmúlt hét klubunk életében: miközben sporttörténeti kiállítás nyílt az Egyetemi Könyvtárban, addig egyesületünk egyik legfiatalabb szakosztálya, a polefitnesz olyat produkált, amilyenre még nem volt példa: országos versenyen indította legügyesebb növendékeit.

Szintet léptek az ELTE-BEAC Polefitness Szakosztály legtapasztaltabb tagjai: a sikeres decemberi félévzárást után öten is színpadra léptek a Dollhouse Amatőr Rúdtánc és European Pole Sport Globe-on. A mögöttünk hagyott hét több fronton is emlékezetre sikeredett: klubunk rehabilitálta az olimpiai bajnokainak listájából disszidálása miatt eddig kimaradó Hámori Jenőt, és megnyitotta a „BEAC – Az elsők” című sporttörténeti kiállítást; a jövő évi kosárlabda MEFOB-küzdelmek szemszögéből is kiemelt szereű házibajnokságot bonyolítottak le a Tüskecsarnok tornatermében; valamint több tízezer nézőt invitált az evezősök és sárkányhajósok küzdelme a IV. Dunai Regattán!

IMG_5954Asztalitenisz

Tovább tart pingpongozóink tavaszi menetelése, egy lépésnyire a feljutás! Az utóbbi hetek legizgalmasabb párharcából került ki győztesen a BEAC I. asztalitenisz csapata: a Budai XI. legjobbjai ellen mérkőzésen a revans is hajtotta fiainkat, akik ősszel vendégként váratlan vereséget szenvedtek. A mostani összecsapáson Eduardo Cartes, Hertelendy Amadó, Halasi Dávid, Szakály Áron összetételű négyesünk fogott ütőt az Izabella utcai teremben. Döntő jelentőséggel bírt, hogy a több mint 80%-os győzelmi mutatóval rendelkező Eduardo, Amadó, Szakály triónk most sem hibázott és az általuk megnyert 10 meccs eldöntötte a bajnoki pontok sorsát. Ez a siker egyben azt jelenti, hogy jövő héten Kispesten ünnepelheti a Budapest 1/c-be való feljutást együttesünk.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) ELTE-BEAC I. – Budai XI. 10-6

huzdEvezés

Bedugult a Duna az év sportfesztiváljának kikiáltott regattán! Evezősök egyetemi majálisát hozta az Antall József Tudásközpont szervezésében idén negyedszer megrendezett esemény, amelynek célja, hogy az egyetemisták körében minél szélesebb körben népszerűsítse a sportos életmódot, lehetőséget teremtsen a közösségépítésre és felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. Móczik Alexandra, egyetemünk hallgatói önkormányzatának sportügyi referense is aktív részese volt a nap történéseinek:

"Sport, nyüzsgés, tavaszi napsütés, rakpart, fröccs-part, buli, koncert, szórakozás. Mindez karnyújtásnyira a Dunától. A strandröplabdától az evezős ergométerig mindent ki lehetett próbálni az év sportfesztiválján, amelynek középpontjában az egyetemi csapatok sárkányhajós és evezős futama áll. A nyolcasokban profi evezősök ültek, míg a sárkányhajókba vállalkozó szellemű egyetemistáknak volt lehetőségük bekerülni, akiket a versenyt megelőző edzések kovácsoltak össze egy csapattá. Idén nem kevesebb, mint 15 hazai egyetem mérkőzött meg egymással a sárkányhajós versenyben, ahol az aranyat a Testnevelési Egyetem húzta be. A nyolcas evezésben pedig a 6 magyar csapat mellett az Oxford és a Cambridge mérte össze erejét. Itt a futam magyar győzelmet hozott, a győri egyetemi nyolcas magabiztos fölénnyel lapátolta be magát a célba. A vízi programok mellett a szárazföldön is egész nap izgalmas programok várták az odalátogatókat. A szurkolás jó hangulatáról cheerleader csapatok gondoskodtak. A fesztivált napközben látványos sportbemutatók és zenei programok színesítették."

Egységeink közül az evezősök nyolcadikként ért célba az előfutamok során, míg sárkányhajósaink összetettben a 11. legjobb időt produkálták.

IMG_4407Floorball

Nekik nyolc: együttesünk a csoportjából továbbjutott a MEFOB-on, ám az első kiesés mérkőzésen már fejet kellett hajtani! Kilenc intézmény jutott be az idei debreceni döntőbe, amelynek összecsapásait a Sporttudományi Oktatóközpontban rendezték meg. A nyitómeccset rögvest a mieink vívták a miskolciak ellen - ám igazi sikerélményből Varga Viktor beszámolója alapján a torna második napján jutott ki csapatunknak:

"Megérkezésünket követően, abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a hétvégén elsőként mi léphettünk pályára a Miskolci Egyetemmel szemben. A hosszú utazás, a kezdeti izgalmak, valamint az ellenfél tagjainak kimagasló tehetségeinek hatására, a megilletődöttség érezhetővé vált a csapaton. Így 10-0 arányú vereséget szenvedtünk.

A következő két ellenfél, Szeged valamint a Corvinus még nagyobb kihívást jelentett. A korábbi válogatottakból és bajnokokból álló két versenytársat minden erőnket beleadva sem tudtuk megszorongatni. Mindkét csapattal való küzdelmünk 0-9-es eredménnyel zárult. Habár a vereség ellenére sem volt szégyenkezni valónk, hiszen a meccsenkénti 28 perces teljes játékidő alatt több tucat gólhelyzetet hárítottak el védőink, illetve kapusunk.

Az utolsó csoportmeccsnek másnap reggel már újult erővel veselkedtünk neki. A Pécsi Egyetem hozzánk hasonlóan az amatőr szintet képviseli. Azonban a korábbi mérkőzéseiket látva tudatosult bennünk, hogy ez sem lesz egy egyszerű menet, mivel a profi játékosokból álló csapatokkal szemben is sikerült több gólt lőniük. A meccs végeztével félelmünk egyre inkább elpárolgott. Csatáraink, két centerünk valamint a védői összejátszás egyaránt meghozta gyümölcsét. A találkozón végig irányítottunk, így 10-1 eredményű győzelmet arattunk.

Sikerünk a negyeddöntőbe repített minket, ahol a házigazda Debrecennel kerültünk szembe. Kimagasló tehetségű emberekkel léptek pályára, erejüket pedig jól mutatja, hogy a csoportjukból a két későbbi döntős ellen is majdnem az elődöntőbe kerültek: a tornát megnyerő Óbudai Egyetem csapata 20 másodperccel a meccs vége előtt döntötte el a továbbjutást a maga javára ellenük. Összeszokottságuk, kiemelkedő taktikájuk rendszeres edzéseikről tett tanúbizonyságot. Rontotta a helyzetünk, hogy a Pécs elleni meccs után rögtön újból pályára kellett lépnünk. Bár ekkor hoztuk a legjobb formánkat a sokkal tapasztaltabb emberekkel szemben, mégis a végeredmény 5-0 lett a hazaiak javára.

Kora délutánra már csupán a TF maradt hátra, akik ellen a 7. helyért léptünk pályára. Ők hozzánk hasonló játékerőt képviseltek, ám egy kiemelkedően tehetséges játékosuk már az első pár percben meglepett minket két félpályán túlról lőtt góllal. A két félidőben zajló szoros küzdelemben az egyenlítésre is nagy esély volt, azonban a végén 4-3-ra alulmaradtunk.

Mindent összevetve, pozitívan értékeljük a hétvégi teljesítményünket, hiszen sokat fejlődtünk mindez idő alatt. Az országos bajnokokkal teli csapatokkal vívott mérkőzések során, valamint külső szemlélőként mások meccseit figyelve, olyan taktikákat, játékstílusokat sajátítottunk el, amiket a későbbikben mi is hasznosíthatunk."

futsalosokFutsal

(férfiak – NB II. Nyugati csoport) Törökbálinti FSE – ELTE-BEAC 6-6

IMG_6313Kosárlabda

Jogász sikert hozott az I. ELTE-BEAC Kosárlabda Kupa! Nyolc csapat részvételével, végig jó hangulatban, a fair play szellemét követve zajlott az I. ELTE-BEAC Kosárlabda Kupa. A Tüskecsarnokban lebonyolított rendezvény az ELTE-s kosárélet összekovácsolásán túl azt is céljául tűzte ki, hogy a jövő évi MEFOB-küzdelmekben induló egyetemi csapatainkat erősítse. Együttesünk vezetői is a helyszínen tekintették meg a kétnapos tornát, amely programjai közt egy Jazztánc bemutatóra és a MEFS által szervezett büntetődobó rekordkísérletre is sor került. Az érmes helyezésekről döntő összecsapások szoros küzdelmet hoztak: a kisdöntőben PPK-sok a természettudósakat fektették két vállra, míg a fináléban az ÁJK-s srácok a negyedik negyedben tudták döntésre vinni a “dolgot” a bölcsészek ellen.

(nők – Budapest Bajnokság “A” csoport) Híd Unió SE – ELTE-BEAC 60-53 (16-12, 22-17, 12-7, 10-17)

Labdarúgás

(férfiak – BLASZ III.) ELTE-BEAC I. – Budakeszi SC 6-2

(férfiak – BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – Csabagyöngye SE 4-1

(nők – BLSZ 3/4-ed pályás bajnokság) ELTE-BEAC – Kelen SC 3-1

mozduljMozdulj Rá!

Riói olimpikont hívtak ki és győztek le ELTE-s hallgatóink! Mozdulj Rá! kampánnyal hívja fel felsőoktatásban tanulók figyelmét a rendszeres sportolás fontosságára a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség. Első kiemelt rendezvényüknek a Hősök tere szolgált helyszínéül május 5-én: Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnökének és Szalay-Bobronviczky Alexandra, főpolgármester-helyettes asszony megnyitó beszédét látványos bemutatók követték. Előbb a Face Team Akrobatikus Sport Színház Youngsters produkciójában gyönyörködhetett a közönség, amelynek tagjai be is állhattak kipróbálni a trambulinról zsákolást, illetve egyéb kosaras ügyességi feladatokat. Az eseményen Get into Rugby elnevezésű látványos bemutatót tartott a rögbi csapat is, mely elemeit szintén kipróbálhatta a közönség.

A programot a "Győzz le egy olimpikont!" mérkőzések is színesítették: a Mozdulj Rá! kampány keretén belül egyetemisták kihívásokat intézhettek három olimpikonhoz, Cseh Lászlóhoz, Heidum Bernadetthez és Joó Abigélhez, és az általuk kiválasztott sportágban mérkőzhettek meg velük, a közönség pedig Dobor Dezső élvezetes közvetítésével szurkolhatott kedvencüknek. A mérkőzések ELTE-s szempontból sikeresek voltak: Magas Dávid squash ütővel való tollasozásban, Tolnai Gyula pedig pingpongban győzte le Joó Abigélt. Egyetemünkről még Berta András indult, aki Heidum Bernadettet hívta ki strandröplabdával való kosár pontdobásra, viszont ezen a meccsen a gyorskorcsolyázó olimpikon győzedelmeskedett.

A rendezvény másik kiemelt eseménye az egyetemi kosárlabda büntetődobó rekordkísérlet volt, amely az előzetes összesített adatok alapján 13 felsőoktatási intézmény részvételével, összesen 363 fővel, 44 315 rádobott kísérlettel és 22 510 db eredményes büntetődobással zárult. A kísérletben az ELTE is részt vett.

polefitPolefitness

A floorball után újabb sikersportág a láthatáron! Tavaly ősszel indult egyetemünkön a polefitness oktatás – köszönhetően Farkas Lillának, az ELTE-BEAC sportösztöndíjasának, aki oktatóként és menedzserként oroszlánrészt vállal a sikerekben –, és az már a bő fél éves tapasztalatok alapján is nyugodtan kijelenthető, a BEAC egyik legnagyobb potenciállal bíró sportágává vált. Schleinig Ádám írásában arról is beszámol, hogy a meghirdetett órákra hatalmas a tolongás, akik beférnek valamelyik időpontra, azok óriási lelkesedéssel vetik magukat az edzésekbe, az eredmény pedig önmagáért beszél: a nemrég, közel száz indulóval lezajlott Dollhouse Amatőr Rúdtánc és European Pole Sport Globe-on máris öten álltak színpadra.

„A versenyfelkészüléssel rengeteget lehet fejlődni, mert ilyenkor a nehezebb elemeket is gyorsabb ütemben sajátíthatja el mindenki, hiszen látja maga előtt a célt, hogy a koreográfiája a lehető legkomplexebbé váljon. Arról nem is beszélve, hogy a táncos- és talajelemek begyakorlása, az előadói készség fejlesztése és a színpadi fegyelem kialakulása is hangsúlyos ebben az időszakban” – magyarázta Farkas Lilla, a BEAC polefitness oktatója.

A versenyen Ivancsó Viktória és Bartók Réka kezdő -, Győrfy Kármen és Kiss Barbara középhaladó -, Farkas Lilla pedig haladó kategóriában indult, míg Szécsi Krisztán versenyen kívül tartott bemutatót, ugyanis férfi kategória nem volt.

Réka a kedvenc magyar együttese, a Vad Fruttik számára készített dinamikus koreográfiát, miközben Viki egy Beyoncé klipet idézett meg a színpadon. Kármen a precíz mozdulatokat művészien kivitelezte lírai zenéjére, Barbit pedig a Karib-tenger kalózai című film ihlette meg, s csatával tarkított jelenetet mutatott be. Krisztián versenyen kívüli kűrjének témája Ádám és Éva mítosza volt.

„Bár dobogós helyezést nem ért el BEAC-os – Kiss Barbara ötödik helyezése kiemelkedő –, így is büszkén tekintek vissza az elmúlt időszakra és a versenyre – értékelt a tréner. – Ez számunkra nem az első akadály, hanem sokkal inkább az első lépcsőfok volt. Szeptember óta működünk a BEAC-on, s ezek a tanítványok komolyabb előképzettség nélkül jutottak el arra a szintre, hogy immáron versenyezzenek. Bízom benne, hogy őket is ösztönözte, inspirálta, amit a szombati versenyen, főleg az esti, profi kategória bámulatos műsorszámaiban láthattak. Nincs megállás, mindenki halad a maga tempójában, tanulja az újabb elemeket, és remélem, a következő szezonban már több versenyen, illetve még több BEAC-os versenyzővel indulhatunk el.”

A tanítványok ráadásul nemcsak a profik bemutatójából meríthetnek ihletet, hanem saját edzőjük produkciójából is. Elvégre Lilla amellett, hogy öt növendékét készítette fel élete első rúd-megméretésére, a haladó kategóriában sokak számára a legemlékezetesebb előadást mutatta be. A Quimby Most múlik pontosan című számának Csík zenekar-féle feldolgozására megalkotott rúdtáncból és magyar néptáncból ötvözött koreográfiájának elején ráadásul a dal első versszakát maga énekelte acapella, a rúdon tartva magát.

„Az összképet tekintve nekem elsősorban ajándék volt ez a verseny: helytálltam, a középmezőnyben végeztem, sokan gratuláltak, illetve a tanítványaimnak is szurkolhattam. Tudtam, hogy ilyen szintű versenyen a koreográfiámmal nem lehet nyerni, de inkább az volt a célom, hogy különlegeset, emlékezeteset alkossak, s azt remélem, ez sikerült is.”

NAZ_9015Röplabda

(nők – Budapest Bajnokság I.) Budai XI. "C" – ELTE-BEAC 2:3 (21-25, 25-18, 13-25, 25-17, 12-15)

(férfiak – Budapest Bajnokság/II.) ELTE-BEAC – H Zrínyi SE 3:2 (23-25, 25-19, 25-16, 11-25, 15-10)


hJSporttörténelem

Megelevenedett a sporttörténelem az Egyetemi Könyvtárban! Május 6-án a Magyar Sport Napja és az egyetemi Pázmány-nap alkalmából az ELTE könyvtárának épületében az ELTE és a BEAC szervezésében ünnepélyes keretek között megnyílt a “BEAC – Az elsők” sporttörténeti kiállítás.

A megnyitón egyszerre képviseltette magát a múlt, a jelen és a jövő. A BEAC öt olimpiai aranyérmes sportolójának karrierjét már csak a molinókról ismerhetjük meg, de a sors furcsa fintora, hogy a hatodik, elfelejtett aranyérmes sportolónk 82 éves korát meghazudtoló lelkesedéssel állt a mikrofon mögé. Hámori és a magyar kardcsapat úgy érkezett az 1956-os melbourne-i olimpiára, hogy az ötkarikás játékokon 1928-óta nem szenvedtünk vereséget, így a kiváló szereplés szinte elvárás volt. Nem is okoztak csalódást, a döntőben a lengyelek elleni diadallal hatodszorra is a magyar versenyzők állhattak a dobogó legfelső fokára. Az ünnepségen 1956-os olimpiai bajnokunk rehabilitálására is sor került, ugyanis a forradalom utáni disszidálása miatt neve egészen mostanáig hiányzott büszkeségfalunkról.

A múlt kiválóságai mellett a jövő reménységeiről sem feledkeztek meg a szervezők, külön köszöntötték a BEAC olimpikonjait: Kapás Boglárkát, Staicu Simonát, Csere Gáspárt és Srp Miklóst, valamint egyetlen paralimpikonunkat, Illés Fannit.

A megnyitót Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója zárta le, és csak buzdítani tudunk mindenkit arra, hogy látogasson ki a Ferenciek terére, és ismerkedjen meg a magyar sporttörténelem kiválóságaival. Aki esetleg ebben a félévben nem jut el az Egyyetemi Könyvtárba, annak sem kell aggódnia, az alábbi helyszíneken lehetősége lesz megismerkedni egyetemünk és a BEAC büszkeségeivel:

2016 május – ELTE Egyetemi Könyvtár

2016 nyara – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

2016 szeptember – Albertfalvai Közösségi Ház/Etele Helytörténeti Gyűjtemény

2016 őszétől – az ELTE campusai

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech