Vissza a természetbe – Jóga órák az ELTE Füvészkertben

Tölgyesi Írisz jógaoktatónk a június 25-én kezdődő füvészkerti jógaórákkal és a szabadban végzett testmozgással kapcsolatban oszt meg pár gondolatot.

TÖRTÉNETÜNK

Több éve tartok nyaranta foglalkozásokat a BEAC szervezésében az ELTE Füvészkertben, minden alkalom meghatározó élményt jelent. Azt vettem észre, hogy a jógázókkal, egész évben a természetben töltött órákat emlegetjük, és már márciusban azt várjuk, mikor mehetünk ismét jógázni a Füvészkertbe.

Az első, több mint 2 órás Füvészkertes jóga sessionre a BEAC 120. születésnapja alkalmából volt lehetőségünk, amikor 120 kör napüdvözletet végeztünk el. Ezt követte a tavalyi nyári kurzus, melynek köszönhetően 10 héten át gyakorolhattunk a természetben, megfigyelve a kert folyamatosan változó szépségét.

MIÉRT OLYAN FANTASZTIKUS?!

A természetben végzett jóga gyakorlás egy igazi gyógyító, feltöltő, stresszoldó "terápiának" számít. A természet közelségére való törekvés egy belénk kódolt, természetes érzelmi vonzódás az élet és más élőlények iránt. Ezt biofíliának nevezik.

A természet közelsége, látványa, tapasztalata pozitív hatással van ránk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elmúlt néhány hónap, amikor az emberek pánikszerűen menekültek különböző kiránduló helyekre a karantén ideje alatt.

Biztosan Ti is tapasztaltátok már, hogy amikor szomorúak, kimerültek, feszültek vagy éppen magányosak vagytok, egy erdőben, virágos réten vagy vízparton tett séta szinte mindent felold bennetek. Megcsodálva a fákat, a kék ég szépségét, érezve a friss levegőt, végignézve egy naplementét, hirtelen kerekké válik a világ. A szakemberek ezt nevezik ökopszichológiának, amikor az ember eszközként alkalmazza a természetet problémáinak megoldásában.

És tudjátok miért?!

Mert a természetben rend és rendszer van, amire mi is vágyunk a saját életünkben. Továbbá a természetben nincsenek játszmák, hanem egyszerűen minden működik a maga módján.

Nem gondolom, hogy a mai városi ember számára nem lenne fontos a természet, sőt nekünk van a legnagyobb szükségünk rá, csak kevesebb lehetőségünk van kapcsolódni hozzá. Szerintem érdemes visszatalálni a környezetünkkel való harmóniához, mert sokkal boldogabb, tudatosabb és egészségesebb életet élhetünk.

A JÓGA ÉS A TERMÉSZET KAPCSOLATA

Itt kapcsolódik be a jóga, melynek célja a belső harmónia és a saját magunkhoz fűződő kapcsolatunk megélése. Az ember akkor tud 100%-osan összhangba kerülni a természettel, ha először harmóniába kerül saját magával. Sokszor észre sem vesszük a minket körülvevő természeti csodákat, mert akkora hangzavar és káosz van a fejünkben. Ezeknek a felesleges gondolatoknak és a folyamatos matekozásnak a lecsendesítésében van segítségünkre a jóga.

A természetben végzett jóga gyakorlatok megnyugtatnak, kikapcsolnak, feltöltenek és segítenek elengedni a feszültséget, rossz hangulatot. Kiélesedik az érzékelésünk, tisztábbá válnak a gondolatok, energiatöbblet jelenik meg bennünk és nyitottá válunk a környezetünk befogadására.

A Füvészkertes jóga órákon Ti is átélhetitek ezt a csodát, tiszteletben tartva a természet szabályait, megcsodálva szépségét, változatosságát és tökéletességét.

A szabad levegőn biztonságosan jógázhatunk csoportosan, és végre lehetőségünk nyílik a személyes találkozásra!

ERRE SZÁMÍTHATTOK

Minden alkalommal egy tematikus órával készülök Nektek. Változatos témája lesz a 90 perces foglalkozásoknak, melyek magukba foglalják a bemelegítést, az ászana gyakorlást, a légzőgyakorlatokat és a relaxációt.

Vinyasa flow stílusú órákra számíthattok, vagyis légzés szinkronnal végezzük a jóga pózokat, így hozunk létre egy kellemes, folytonos áramlást.

Ezt a jellegű jógát kezdőknek és haladóknak egyaránt jó szívvel ajánlom, számos jótékony hatása mellett erősíti az állóképességet, rugalmassá teszi a testet és lecsendesíti az elmét.

Június 25-én, az első óránk alkalmával Földüdvözletet fogunk végezni, mely erősíti a gyökereinket és összehangol minket az anyatermészettel valamint saját magunkkal.

A 4 alkalmas kurzusokon bérlettel és alkalmi jeggyel is részt tudtok venni, azonban mindenképpen előzetes regisztrációra van szükség! Ilyenkor csak a miénk az egész Füvészkert, ezért fontos a bejelentkezés! Extra lehetőség, hogy ha a jóga óra kezdete előtt 15 perccel érkeztek, be tudjátok barangolni a kertet.

Itt tudtok regisztrálni

Mindenképpen írjátok alá COVID szabályzatunkat és technikai útmutatónkat

Nagyon sok szeretettel várlak Titeket Budapest édenkertjében!