DSC 5203

Családi(as) vízisport-nap meteorológus módra

2023. 07. 04.
DSC 5203

Immáron 6. alkalommal szállt vízre a Meteorológiai Tanszék társasága a BEAC Sportpályázatának köszönhetően. Az eredetileg tervezett időpontra több hallgató és oktató is jelentkezett, de egy hidegfront esetlegesen keltett zivatarjai miatt, inkább biztonsági előrejelzéssel elhalasztottuk, a változatosság kedvéért egy másik hidegfrontos napra. A létszám megcsappant, a csilifőzést palacsintapartira cseréltük, de így is jól sikerült a nap.

Az esőnap miatt a résztvevők idén inkább a doktoranduszok és fiatal oktatók köréből állt, és kisebb-nagyobb utánpótlás csapattal az átlagéletkor 30-ról 22-re csökkent (a TTK-s statisztika kedvéért az életkor minimuma 0,3, maximuma 40,2, a szórás pedig 14,5 év volt).

1688128717211

A reggel egy gyenge átvonuló hidegfronttal indult, habár 7:30-körül 5 percig intenzív zápor volt, de volt, aki ekkor még épp akkor kelt ki az ágyból. A szél 9 óra körül kezdett el megélénkülni, és negyed 10 körül újabb, de rendkívül gyenge csapadék hullott 20 percig.

A délelőtt érkező társaság a rendelkezésre álló palacsinta halmok láttán a vízre szállás előtt inkább palacsinta gyérítést végzett, tízórai gyanánt inkább sós töltelékek kíséretében. Ezt követően sütött is a nap, meg nem is, így kellemes 23-24 °C-os hőmérséklet és élénk széllökések mellett lehetett vízre szállni. Valószínűleg az időjárás miatt 10 óra után nem voltak sportolók a vízen, így szabad volt a Duna-pálya.

Sup k

Némi kalóriával felszerelkezve kenuval és SUP-pal indult útnak a kis társaság felfelé a Dunán szembeszélben, remélve, hogy lefelé a hátszél segíti majd a visszajutást. Visszafelé épp alábbhagyott a légáramlat, csak a kikötést nehezítette meg néhány széllökés. A ráckevei Duna-ág továbbra is zöld, csendes környezetet biztosít. A partot övező nádasban szép számmal voltak kacsák is, de hattyú családokból is akadt idén. A kisebbeknek természetesen a Duna-ág felett átívelő Gubacsi híd forgalmát is érdekes volt a vízről szemlélni, a hosszú tehervonattól a kukásautóig, és a partközelben horgonyzó régi katonai tűzoltó hajókig volt minden.

DSC3719

Ebédre visszatérve Gombóc Artúr csokoládé preferenciájához hasonló módon volt tejmentes, durumlisztes, tönkölybúzalisztes, búzalisztes és tejes, búzalisztes és szódás palacsinta. A tésztalapokat pedig tetszés szerint lehetett tölteni lekvár (házi cukormentes eper, házi szilva, illetve ribizli), mogyorókrém (hozzáadott cukor mentes és klasszikus), túrókrém (ízlés szerint cukrozva), fahéjas cukor, kakaópor, nektarin, cseresznye, spenótkrém, hummusz, friss zöldség, sajt és ezek tetszőleges keverékével.

DSC 5203

Az ebéd után, habár lógott az eső lába, ez egy meteorológust nem tarthat vissza (radaron ellenőrizve, nagy eső nem volt várható) és még egy kör kenuzás következett. Az átvonuló hidegfrontot követő erős szél, néhol viharos lökésekkel délután 3 óra körül érkezett meg. A társaság délután 4-re összeszedte magát és az aktív pihenéssel töltött nap után hazaindult.

A BEAC-nak és a Sportpályázatnak természetesen idén is köszönjük a lehetőséget, hogy egy kellemes sportnapot tölthettünk az ELTE jól felszerelt, zöldkörnyezetbeli vízisport-telepén és másokat is buzdítunk hasonló sportnap szervezésére.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech