Beac125 fbcover3

BEAC125 – így ünnepeljük az évfordulót

2023. 08. 16.
Beac125 fbcover3

Számos programmal, köztük emléktábla- és öltözőépület avatással, ünnepi küldöttgyűléssel és könyvkiadással ünnepli alapításának 125. évfordulóját a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club.

A BEAC 125 évvel ezelőtt, 1898. november 5-én, báró Eötvös Loránd elnökletével alakult meg az ELTE (akkori nevén Budapesti Tudományegyetem) hallgatóinak és oktatóinak kezdeményezésére. A BEAC a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben. A 20. század elején az egyesület a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált és azóta is megszakítás nélkül működik.

Az 1898-as alapításra emlékezve idén, a „BEAC-125” emlékévben változatos ünnepi eseményekkel és kulturális programokkal eleveníti fel patinás történetét a BEAC.

Beac125 fbcover3

Az emlékév Simó Szabolcs, a klub kommunikációs igazgatójának köszönhetően egyedi arculatot és logót kapott, amely a 2023/24-es tanév kezdetétől fogadja a BEAC sportolóit, az ELTE gólyáit, hallgatóit és dolgozóit egyaránt.

A közösségi médiában kampánysorozat is készül, ahol a BEAC-ban sok éve aktív szerepet vállaló sportolók, szervezők elevenítik fel, hogy számukra mit is jelent a sportklub.

363727347 249373821313155 6859733367504215611 n

2023. szeptember 20-án ünnepi eseménysorozat részeként felavatjuk az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya vadonatúj öltözőépületét, amely a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával valósulhatott meg.

Az öltözőépületen Újbuda, a HM Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával a Nagy Béla Program és az ELTE támogatásának köszönhetően emléktáblát állítunk Pluhár Istvánnak, pályánk névadójának, a magyar rádiózás első sportriporterének.

A beltérben egy látványos sporttörténeti kiállítás nyílik, melynek célja, hogy a mai fiatal sportolóknak bemutassa a Labdarúgó Szakosztály 125 éves történetét; az MLSZ alapítástól, stadion építések, világháborúk, rendszerváltások, az első osztályban való szereplés történetein keresztül a válogatott játékosok és edzők pályafutásainak ismertetésével számos esemény elevenedik meg képekkel, mezekkel, a klub több mint 100 éves zászlójának kiállításával. A BEAC azon klubok közé kíván tartozni, akik, büszkék történelmükre és ezért tesznek is az emlékek és a hagyományok megőrzése érdekében.

A kiállítás mellé kialakítunk a pályát használó játékosok számára egy ingyenesen elérhető klubkönyvtárat. Egyetemi klubként hitvallásunk, hogy a kiemelkedő sportteljesítmények nem érhetőek el komoly szellemi tudás, intelligencia nélkül. Célunk az olvasás megszerettetése, és a könyvek világának összekapcsolása a sportolói léttel. A pályát használó ifjúsági-utánpótlás sportolók, egyetemisták, de az öregfiúk, old boy, veterán sportolók számára érdekes olvasmányokat szeretnénk biztosítani, karnyújtásnyi távolságra.

DSC7301 1

A 2021-ben kiadott Én is BEAC-os vagyok c. interjúkötet folytatást kap, amelyben ikonikus közszereplők és sportolók beszélnek pályájukról, sikereikről, az egyetemi sportklubnál eltöltött éveiről és azok meghatározó voltáról: történeteik példát adnak küzdeni akarásból, kitartásból és elhivatottságból, miközben bemutatják a BEAC közel-, és régmúltját. A könyvbemutatóra a 2023. november 7-i ünnepi küldöttgyűlésen kerül sor az ELTE ÁJK Aula Magna termében, ahol emellett díjak átadására és ünnepi műsorra is számíthatnak a résztvevők.

A tájfutók és az 1. osztályba való feljutás centenáriumát is ünneplő labdarúgók sporttörténeti könyvvel készülnek az évforduló kapcsán.

CP1 6595 2

A fenti események mellett még számos további programmal készül a BEAC, amelyekről az emlékév során folyamatosan hírt adunk.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech