1

Az ELTE-BEAC Tánc Szakosztálya teltházzal tartotta meg 10. gálaműsorát

2024. 01. 29.
1

Aki részt vett már valaha nézőként az ELTE-BEAC Tánc Szakosztályának félévzáró gáláján, annak biztosan nem meglepő, hogy mindig milyen sok energiát fektetnek az oktatók és a táncosok is az előadásba, hogy mindig mennyire színvonalas produkciókat láthatunk és hogy mennyire jól össze van rakva az egész műsor.

A decemberben megrendezett előadáson pont ugyanígy érződött ez a megszokott minőség, de mégis volt benne valami plusz, valami más, amitől az egész esemény még a szokásosnál is ünnepélyesebbnek hatott. Ez annak volt köszönhető, hogy a szakosztály már a 10. gálaműsorát rendezte meg, ezt a kerek számot pedig méltóképp meg is ünnepelték.

Az első közös táncos gálaműsor 2017 decemberében került bemutatásra, ekkor még az ELTE Mérnök utcai Sporttelepén. 2018 májusától kezdve pedig már rendszeresen a Ferencvárosi Művelődési Központ színháztermében kerültek megrendezésre a félévzáró műsorok. Igaz, a 2020-as és 2021-es évek gördítettek némi akadályt az oktatók elé, de rövid kihagyás után 2021 decemberétől kezdve újra minden félévben megrendezésre került a gála az FMK színpadán. A szakosztályt 2020-ban alapította meg Tóth-Wéber Edi, így szakosztályi gálákról hivatalosan azóta tudunk beszélni. A szakosztályvezetői pozíciót 2022 szeptembere óta Juranits Rita tölti be, aki hamar belerázódott a feladatba és remekül veszi az akadályokat.

A 10. gála megünneplése többfajta meglepetés formájában is testet öltött. Minden táncos kapott egy kedves kis szuvenírt még a színpadra lépés előtt, a nézők a jegyeik mellé egy-egy ajándék kupont kaptak a szakosztály bármely táncórájára, továbbá az oktatók készültek egy közös meglepetéssel is mindenki számára, ami igazán nagy sikert aratott.

2

Eddig is tudtuk és láthattuk azt, hogy működik ez a szakosztály és a szakosztályon belül ott vannak a 4 táncstílus csoportjai, táncosai, oktatói, de valahogy az utóbbi időben mintha valami megváltozott volna. Egyre jobban látszik az összetartás, az egymás felé húzás a különböző stílusok táncosai és oktatói között. Az utóbbi félévben már két alkalommal is szerveztek az oktatók közös összejöveteleket, azzal a céllal, hogy a táncosok jobban megismerhessék egymást és az ELTE-BEAC Tánc Szakosztálya ne csak papíron legyen egy közösség, hanem a valóságban is. Le a kalappal Rita és a többi oktató előtt is, hiszen már most látszik, hogy egy szuper ‘kis’ csapat kezd kialakulni és ez még csak a kezdet.

3

Az ELTE Moderntánc színeiben összesen öt produkció került bemutatásra az este folyamán. Színpadra léptek az általános testnevelés jazztánc kurzusok résztvevői - kezdő és középhaladó szinten -, az esti kezdő és középhaladó órák résztvevői, valamint az újonnan megalakult fellépős csapat is, akik ezzel a produkcióval debütáltak hivatalosan.

Az általános testnevelés kurzusok résztvevőinek ez a fellépés a vizsgabemutatója is volt, amire alig pár hét alatt készítette fel őket Lang Tímea. A kezdő kurzust látogatók ráadásul nemcsak a bemutatott koreográfiát, hanem a jazztánc alapjait is ennyi idő alatt sajátították el. Ennek ellenére egy profin összerakott, lendületes produkciót láthattunk, amin kicsit sem érződött, hogy sokan életükben először álltak színpadon. A haladó csoport előadásában a modern és kortárs elemek mellett már az improvizáció is helyet kapott. Egy érzelmekkel teli, gyönyörű produkciót láthattunk tőlük, amelyben a virágok és színek kellemes egyveleget alkottak és amelyben a kezdő csoport merész előadásával kontrasztot alkotva inkább a kecsesség és a báj volt előtérbe helyezve.

4

Az esti órákra rendszeresen járó táncosok előadásaiban egy-egy különleges világot láttunk megelevenedni a színpadon. A kezdő csoport oktatója Lang Tímea, a középhaladó csoporté pedig Bukovics Bianka. Előbbi produkciójában nagy szerepet játszott az improvizáció. Ennek és színes ruháik egyvelegének köszönhetően táncukkal valódi flow élményt nyújtottak a nézőknek. Egy igazi színkavalkád jött létre a színpadon, ami remekül jelképezte, hogy mindegyik táncos más és más, ezzel megadva a lehetőséget az egyéniségek kibontakozásának. Szuper, hogy van egy ilyen "safe space", amit Timi létrehozott, ahol a táncosok megmutathatják magukat és merhetnek önmaguk lenni. A középhaladó moderntáncosok előadását nézve egy varázslatos erdőben érezhettük magunkat, hátrahagyva a valóságot. A bemutatott koreográfia bővelkedett technikailag kihívást nyújtó, változatos és kreatív elemekben. A csoport oktatója, Bukovics Bianka szerette volna ezzel is minél inkább fejlődésre ösztönözni táncosait. A produkció a "Fa lenni" címet viselte; ezt reprezentálva abban a pár percben a színpadon megjelent a zöldnek megannyi árnyalata, ami a táncosok gyönyörű mozgásával együtt igazán nyugtató hatással bírt. Előadásukat nézve az embernek eszébe juthatott, hogy milyen jó lehet fának lenni.

5

Lang Timi, az esti kezdő órák és a kredites jazztánc kurzusok oktatója úgy döntött, hogy szeretne lehetőséget adni a további fejlődésre és a közös alkotásra azoknak a táncosoknak, akik úgy érzik, hogy már nem elég nekik a heti két alkalom és még többre vágynak. Így alakult meg ősszel az ELTE Moderntánc fellépő csoportja. A csapat debütálása igazán emlékezetesre sikerült: a bemutatkozó koreográfiájuk címe "Power" volt és ehhez a címhez tartották is magukat - olyan energiákat hoztak a színpadra, hogy szinte izzott utánuk a levegő a színházteremben. Rosszkedv ellen receptre kellene felírni egy-egy ilyen produkciót, mint amilyeneket az ELTE Moderntánc csoportjai előadnak; utána rögtön úgy érzi az ember, hogy minden rendben van a világban.

6

Az ELTE Oriental Hastánccsoport összesen négy szemkápráztató és gyönyörű produkcióval készült a gálaműsorra. Mesébe illő, színes, fényes ruháikkal, táncukkal és zenéikkel elhozták nekünk a szürke budapesti estébe a Közel-Kelet hangulatát. Három produkciót az esti órákat látogató táncosok adtak elő, egyet pedig az általános testnevelés kurzus résztvevői, akiknek ez az előadás volt a vizsgabemutatója is. Az utóbbira a tanítványok alig pár hét alatt készültek fel és sajátították el a hastánc alaplépéseit, illetve a bemutatott koreográfiát. Az esti órákra rendszeresen járó táncosok három egymástól nagyon eltérő és különleges műsorszámmal készültek. Bemutattak két eszközös táncot - egy fátylas és egy botos koreográfiát -, és egy fúziós táncot is, amelynek alapjait még a 2022-es táborban kezdték el megtanulni és amelyben a hastánc elemeit ötvözték a forró, temperamentumos flamenco lépéseivel, a végeredmény pedig egy nagyon izgalmas produkció lett. Mindkét eszközös tánc komoly technikai tudást igényel, amit a táncosok remekül el is sajátítottak; a produkciókon egyértelműen látszódott a rengeteg belefektetett energia és a sok-sok gyakorlással töltött óra. Mindegyik produkciót az ELTE Oriental alapítója és oktatója, Molnár Ágnes koreografálta.

7

Az ELTE Hip-hop csapata két lenyűgözően energikus táncot mutatott be a művelődési ház színpadán. A táncosok szokás szerint szinte felrobbantották a színpadot. Az első hip-hop produkciót a kicsit több, mint egy éve alakult fellépő csapat mutatta be. A lányokból olyan energia árad, hogy az embernek rögtön kedve támadna felugrani melléjük a színpadra és velük bulizni. Jó rájuk nézni: szépek, fiatalok, élvezik és szeretik, amit csinálnak és ez látszik is rajtuk. A koreográfus a szakosztály vezetője, az ELTE Hip-hop alapítója és vezető oktatója, Juranits Rita, aki mindig szuperül ráérez arra, hogy hogyan hozza ki tanítványaiból a maximumot. Az őszi félév kezdetével egy igen izgalmas változás lépett életbe az ELTE Hip-hop háza táján. A fellépő csapat két tagja, Stuller Szonja és Zuza Zasada besegítenek Ritának a tanításban. A lányok nem csak stílus alapokat tanítanak az esti órákon, de a koreografálásban is kipróbálták magukat, így a gálán bemutatott produkció már hármuk közös munkájának gyümölcse volt - meg is mutatkozik benne mindegyikük saját, egyedi stílusa. Egy igazán pörgős, bulis produkciót láthattunk az esti órákra járó tanítványoktól. A csapatban ráadásul olyanok is voltak, akik még csak ősszel kezdtek el megismerkedni a hip-hop alapjaival, de ez egyáltalán nem érződött az előadásukon.

8

A tangó nem egy memorizált lépéssorozat, hanem kapcsolódás. Kapcsolódás a partnerünkkel és a zenével a táncon keresztül. Ennek elsajátításával töltötték az utóbbi pár hónapot az ELTE Argentin Tangó tanítványok és éppen emiatt fektetnek olyan nagy hangsúlyt oktatóik az improvizációra és a szabad gyakorlásra. Az este folyamán két tangó produkciót láthattak a nézők, egyet a tanítványok, egyet pedig az oktatók, Hönich Heléna és Balogh András adtak elő. Ahogy az a fentiekből is kiderül, mindkét alkalommal ott, abban a pillanatban, a színpadon jött létre a bemutatott produkció. De pont ettől olyan szép a tangó; megadja a lehetőséget, hogy valami új és egyedi és utánozhatatlan születhessen a mozdulatokból az improvizáció által - ennek köszönhetően ebben a műfajban igazából nem lehet rontani. Az általános testnevelés kurzust látogatók és az esti órák résztvevői együtt léptek színpadra és mutatták be mindazt, amit az őszi félévben tanultak. Később az oktatók, Heléna és András is bemutattak egy gyönyörű produkciót. Táncukat figyelve tanúi lehettünk annak az évek alatt kialakult kölcsönös bizalomnak, egymásra figyelésnek és összhangnak, amit sokan megirigyelhetnénk tőlük. Jóleső és inspiráló látvány az, hogy mennyire szépen és tökéletesen mozognak együtt.

9

A szakosztályi gálákon már régóta rendszeresen szoktak vendégfellépőként szerepelni az Érdi Torna Club Tánc Szakosztályának ifjú növendékei, az ELTE Néptáncegyüttes tagjai és az ELTE Moderntánc csapatából alakult Levendula Kortárs Táncműhely tagjai. A mostani gálán is mindhárom társulat színesítette produkcióival a műsort. Az Érdi Torna Club táncosai két koreográfiával is színpadra léptek, a koreográfus Lang Tímea volt, aki ennek a két csoportnak is lenyűgöző táncokat álmodott meg - mindezt úgy, hogy közben teret adott a tanítványok kreativitásának kibontakoztatására is.

10

Az 1957-ben alakult ELTE Néptáncegyüttes szokás szerint egy igazán színvonalas produkcióval készült az estre, méghozzá egy, a közelmúltban a Művészetek Palotájában előadott darabnak a részletével, amely Szokolik Szabolcs és Szokolik Melinda munkája. Az együttes tagjai jó szokásukhoz híven remek hangulatot hoztak magukkal a színházterembe ezen a hideg téli estén. A Levendula Kortárs Táncműhely tagjai legújabb darabjukat mutatták be az este folyamán, melyet a társulat egyik táncosa, Székely Borbála koreografált. Bori évek óta a csapat oszlopos tagja, most pedig ebben az új szerepben is debütált társulati keretek között. A darab alapja improvizációs tánc, így igen különleges és egyedi élményt nyújt minden egyes alkalommal.

11

Az est zárásaként az oktatók meglepetés produkcióját láthattuk, ami méltóképp feltette a pontot arra a bizonyos i-re. Hónapokig készültek a titkos projektre, rendszeresen próbáltak együtt hétvégente és ennek meg is lett a gyümölcse. A produkció különlegességét az adta meg, hogy mindannyian belekóstoltak egymás stílusába és ennek szemmel látható eredményét láthattuk is a színpadon. A nézőknek érthető módon elnyerte a tetszését a rendhagyó produkció, a tanítványok pedig egyenesen megvadultak, amikor meglátták oktatóikat ebben az új szerepben. Teljesen érthető, hiszen milyen gyakran látja az ember a tangó tanárát hip-hop-ozni vagy a hastánc tanárát moderntáncolni? Egy szó, mint száz, jár az elismerés az oktatóknak az ötletért ugyanúgy, mint a megvalósításért. Ötlet 5-ös, kivitelezés csillagos 5-ös! Minden elismerés(em) az övék!

Fotók: Csomos Attila, ELTE Online

A cikket írta: Gergely Viktória Petra

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech