CP1 1963

„Az egész életvitelemet a céljaimnak rendelem alá”- interjú Csere Gáspárral a BEAC válogatott hosszútávfutójával

2022. 03. 09.
CP1 1963

A BEAC válogatott hosszútávfutójának, Csere Gáspárnak nagy tervei vannak 2022-re, amelyekből egy már az év első versenyén meg is valósult: félmaratoni távon 63:54-es idejével új egyéni csúcsot futott március 6-án a Párizs Félmaratonon! Másik nagy terve, hogy részt vegyen az augusztusi, müncheni, szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon. Vele beszélgettünk az előtte álló hónapokról, felkészülésről.

Egyik nagy célkitűzésed valósult meg a Párizs Félmaratonon elért új egyéni csúccsal. Ezúton is gratulálunk az eredményhez és a 9. helyezéshez! Hogyan élted meg a versenyt?

Hálás vagyok ezért a sikeres szezonkezdésért. Már pár éve éreztem, hogy képes lehetek 3 perces iramban végigfutni 21,1 km-t, de valami eddig késleltette a dolgot. Most végre meglett, ami nagy öröm, főképp, hogy egy viszonylag technikás pályán sikerült elérni, hideg időben. Kemény futás volt. 5-8 km környékén átlendültem a gyors tempó okozta "pánikon", majd onnantól élveztem is. Szerencsére volt 2-3 versenyző, akivel együtt tudtam menni. Az utolsó 3 km-t már egyedül kellett megoldani, de egy maratonhoz képest azért valamivel könnyebb befejezni a félmaratont. Persze a célegyenesben így is résen kellett lennem, hogy 64 perc alatt maradjak.

Gazsi

Tekintsünk a közeljövőbe. Milyen versenyek és feladatok várnak rád az előtted álló hónapokban?

Több szálon futnak a tervek. Az egyik fő szál az, hogy szeretnék az augusztusi, müncheni, szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság maratoni számában részt venni. Az előző évben már nagyon közel kerültem a szintidőhöz – csak négy másodperccel csúsztam ki. És mivel amúgy is szeretnék javítani a maratoni időmön, április végén tervben van a Hamburg Maraton. Itt szeretnék a 2:14:30-on belülre kerülni azért, hogy ott lehessek az augusztusi Eb-n, amire az év fő versenyeként tekintek. Emellett ott vannak az egyéni csúccsal kapcsolatos terveim: a félmaratoni csúcsom után javítanék a legjobb maratoni időmön is.

CP1 3926

A koronavírus-járvány következtében egy tényező biztossá vált: a bizonytalanság. Bár már rendeződni látszik a helyzet, azért még mindig akadnak versenyek, amiket lemondanak, későbbre tolnak. Hogy lehet ilyen környezetben készülni?

A járvány megedzett minket. A 2020-as év volt a legnehezebb: februárban még részt vettem egy külföldi versenyen, azt követően azonban semmi. A 2021-es már egy átmeneti év volt, ugyan akkor is sok versenyt lemondtak, de legalább már tudtunk külföldön versenyezni. Az idei év pedig még jobbnak ígérkezik. Igaz, még mindig nem állt teljesen helyre a rend, de a korábbiakhoz képest, minden sokkal tervezhetőbb. Azt érdemes tudni, hogy sok versenyt mostanában nem egészségügyi, hanem gazdasági okokból mondanak le, egyszerűen a szponzorok kiállnak a rendezvények mögül.

Hogyan befolyásolja a felkészülésedet a versenyek körüli bizonytalanság?

Éve óta benne vagyok egy magas szintű felkészülésben. Persze kellemetlen, ha versenyek időpontját ide-oda tologatják, de meglepetés nem ér, mert igyekszem folyamatosan jó formában tartani magam. Azt azért fontos látni, hogy mikorra kell elérni a csúcsformát. A télen úgy készültünk, hogy bármikor is lesz verseny, arra készen álljak. Elmondhatom, jól sikerült a téli felkészülés, egy-két napot kellett csak kihagynom gyengélkedés miatt. Már nagyon sok téli felkészülést végigcsináltunk az edzőmmel, a mostaniról megállapítottuk, szinte ez sikerült a legjobban, aminek meg is lett az eredménye, hiszen félmaratonon egyéni csúcsot futottam. Ezek után azt mondom, reális az egyéni maratoni csúcsdöntés is. Jó lenne 2 óra 14 perc alá menni.

121320818 3785792338111661 4875217040870292529 n

Egy felkészülés, és úgy általában a versenysport esetében elmondható: nemcsak a fizikai, de a mentális felkészülés is fontos.

Nem feltétlen vannak bejáratott módszereim. Az egész egy folyamat. Ahogy fizikailag, úgy mentálisan is készülök. Próbálom az érzelmeimet pozitív irányba terelni. Ebbe természetesen segítenek a hozzám közel álló személyek. Édesapám is fut, vele jó a kapcsolatom, sokat szoktunk beszélgetni. De az edzőmnek, a feleségemnek, a barátaimnak, a BEAC-os klubtársaimnak is sokat köszönhetek. A mentális felkészülés egy természetes folyamat, jó emberekkel veszem körül magam, akikkel átbeszéljük a dolgokat. Közben pedig tudatosan edzek, tudatosan élek. Az egész életvitelemet az alvástól a táplálkozáson át, az időbeosztásig a céljaimnak rendelem alá.

Tekerjük az időt év végére, decemberre, s játszunk el a gondolattal, hogy visszatekintünk 2022-re. Mivel lennél elégedett?

Boldog vagyok, hogy azt a célomat, miszerint legyen egy 63 perccel kezdődő eredményem félmaratonon, már sikerült elérnem. Emellett maratonon örülnék egy 2 óra 14 percen belüli eredménynek. A legfőbb cél pedig, hogy kijussak a müncheni Európa-bajnokságra. Ezek a célok közel állnak hozzám, s mindenképp szeretném elérni. Persze vannak nagyobb, titkos vágyaim, de azokat most nem mondanám el.

Szerző: Havasi Zsolt

189412163 174281248031464 822522312347402067 n
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech