42194266 10156686106732065 7474936755263635456 n

„A sport mindenkié!” – ELTE Inkluzív Sportnap 2018

2018. 09. 21.
42194266 10156686106732065 7474936755263635456 n

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján immáron harmadik alkalommal rendeztük meg az ELTE Inkluzív Sportnapot

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján, 2018. szeptember 20-án immáron harmadik alkalommal rendezte meg Inkluzív Sportnapját az ELTE és a BEAC a Tüskecsarnokban.

Az országos szinten egyedülálló egyetemi sportprogramon ép és sérült hallgatók próbálhattak ki olyan sportágakat, mint a csörgőlabda, a kerekesszékes kosárlabda, az ülőröplabda kerekesszékes rögbi vagy épp a judo.

A megnyitó ünnepségen Kovács Krisztina, az ELTE Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket és a résztvevő hallgatókat, köszönetet mondva az ELTE vezetésének és az egyetem Szolgáltatási Igazgatóságának, valamint a társszervező BEAC-nak, akik az idei évben is lehetővé tették azt, hogy a rendezvény megvalósuljon.

Köszöntőjében Borhy László, az ELTE rektora kiemelte: a sport nem kiváltság, mindenkit egyformán megillet, hiszen garancia az aktív és változatos életre, közösséget formál, valamint kihívások elé állít. A sport éppen ezért mindenki számára hozzáférhető kell legyen: az ELTE rendezvénye pedig ezt hívatott támogatni.

Székely Mózes, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára elmondta, hogy az ELTE Inkluzív Sportnapja egyedülálló rendezvény az országban, hiszen első felsőoktatási intézményként itt valósulhatott meg ilyen program először.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élők különleges erőforrásai a társadalomnak, így a Bizottság továbbra is örömmel támogatja az ELTE parasport-törekvéseit.

A megnyitó ünnepség utolsó felszólalójaként Simon Gábor, a BEAC igazgatója felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy az ELTE-n űzhető parasportok, mint a csörgőlabda vagy akár a parafekvenyomás is, egész évben elérhetők a sportolni vágyók számára.

A köszöntőket követően fellépett a Kotta Nélkül zenekar, melynek látássérült tagjai az ELTE hallgatói, majd Hallatlan Salsa-bemutató következett Auffenberg András és Auffenberg-Gál Marietta, hallássérült táncoktatók előadásában, akik tánckurzusa az idei évben is nagy sikernek örvend az egyetemen.

A rendezvény délelőtti megnyitó részét kerekasztal-beszélgetés zárta: Ilyash György, az ELTE Sportiroda vezetője beszélgetett parasportoló hallgatókkal, Illés Fannival és Lukoviczky Rékával.

A résztvevők számos parasportot, köztük a Törekvés SE-nek köszönhetően a kerekesszékes kosárlabdázást, míg a Wildboars jóvoltából a kerekesszékes rögbizést is kipróbálhatták.

Előbbiben még a BEAC NB1-es kosaras lányai is megmérettették magukat egy parázs mérkőzésen.

A Piremon SE az ülőröplabdázást, a Tisztánlátás SE a judót, míg a Láss Egyesület a showdownt, azaz vak ping-pongot hozta el az érdeklődőknek, ahol mindenki egyenlő feltételekkel mérhette össze ügyességét.

A sportban megfáradtakat a VGYKE egy vak-masszázzsal frissítette fel.

A tavalyi sikerre való tekintettel idén második alkalommal rendezték meg a Sportnap keretében az Egyetemi Csörgőlabda Kupát 8 csapat részvételével.

A pozitív visszajelzések alapján a szervezők a jövőben egy Csörgőlabda MEFOB beindítását is tervezik. Az egyetemi országos bajnokság megvalósítása egy újabb mérföldkőt jelentene az inkluzív sport fejlesztésének irányába.

Az eseményen készült összes fénykép megtekinthető a BEAC FB oldalán.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech