1 2

A Magyar Örökség részének ismerték el a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget

2019. 12. 17.
1 2

Prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, a BEAC egykori elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, a BEAC alelnöke vehette át a Magyar Örökség Díjat december 14-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében

Prof. dr. Klinghammer Istvántól, a Magyar Örökség-díj Bizottság elnökétől vette át prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, a BEAC egykori elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, a BEAC alelnöke a Magyar Örökség Díjat december 14-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

Kilencvenhetedik alkalommal adták át az MTA Dísztermében a Magyar Örökség Díjakat 2019. december 14-én, melyet 1995-ben a Magyarországért Alapítvány hozott létre Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára. Az évente négy alkalommal, hét kitüntetettnek átadott díjat azok a magyar intézmények, csoportok kaphatják, akik tevékenységükkel, teljesítményükkel hozzájárultak a magyar kultúra, a gazdaság, a sport, a tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A díjjal több sportszervezetet, sportolót és csapatot is honoráltak már. Így került be a „Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumába” az Aranycsapat, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem. Az örök emlékezet részei lettek a vízilabdázás nagyjai, első olimpiai bajnokunk Hajós Alfréd, úszóink közül Gyenge Valéria, Egerszegi Krisztina és Cseh László, de az első díjazottak között szerepelt Papp László és Balczó András is.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség - melynek klubunk alapító tagja - laudációja során Kamuti Jenő ismertette és a magyar egyetemi sport múltját, kiemelve a Budapesten 1935-ben megrendezett VI. Nemzetközi Egyetemi Játékokat, és az 1965-ös IV. Nyári Universiadét. Beszédében kitért a MEFS jövőbeni feladataira, többek között a 2020-ban a Testnevelési Egyetemmel közös FISU Világfórum megrendezésére, és a Debrecen–Miskolc helyszínekkel az ország legnagyobb multisport eseményének ígérkező 2024-es Európai Egyetemi Játékokra. A MEFS szakmai programjaként szolgáló Hajós Alfréd Tervnek köszönhetően egyre sikeresebb az egyetemi sport, a felsőoktatási intézmények felismerték a sportban rejlő értékeket, és a hallgatók egyre többet mozognak, ami egyszerre fejleszti a jellemet és szolgálja az az egészséget. Szentgyörgyi Albertet idézve: „a sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelőeszköze”.

A kitüntető címet bizonyító oklevelet és kitűzőt prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára vette át prof. dr. Klinghammer Istvántól, a Magyar Örökség Díj Bizottság elnökétől.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Szőts László

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech