WP 20160615 17 42 39 Pro

A BEAC-on rúgta a bőrt az ELTE Kelet-Európa Története Tanszéke

2016. 06. 23.
WP 20160615 17 42 39 Pro

Élménybeszámoló a június 15-ei Kelet-Európa Története Tanszék tanár-diák mérkőzéséről, amelyet a főszervezők az ELTE-BEAC Sportpályázatának keretein belül, egyesületünk munkatársai segítségével valósítottak meg.

A BEAC Sportpályázatának keretében június 15-én az ELTE Történeti Intézetének Kelet-Európa Története Tanszéke 2011 után, idén újraélesztett egy hagyományt, és kispályás TANÁR-DIÁK mérkőzést rendezett a BEAC Bogdánfy úti Sporttelepének műfüves pályáján.

Az eseményről Borsi-Kálmán Béla, a Kelet-Európa Története Tanszék tanára számolt be:

"A találkozó ötletét az adta, hogy az ELTE Történeti Intézetének Kelet-Európa Tanszéke a 2015/2016-os tanév második félévére egy futballtörténeti témájú órát hirdetett „Nemzetépítés és nemzettudat a futball tükrében: a magyar, a francia és a román példák” címmel, amelynek célja annak vázlatos áttekintése volt. hogy miként tükröződnek a francia típusú központosított nemzetépítési modell törvényszerűségei a magyar, és a román, továbbá a francia nemzeti válogatott összetételében, prezentációjában, szerep- és teljesítménykényszereiben a XX. század első harmadától napjainkig.

Az órát több mint egy tucat hallgató vette föl, köztük néhány hölgy is, s többségüknek az volt a kívánsága, hogy a kurzus – stílszerűen – egy TANÁR-DIÁK meccsel fejeződjék be. Annál is inkább, mert Tanszékünk már korábban is hirdetett hasonló tematikájú szemináriumokat Krausz Tamás és Borsi-Kálmán Béla professzorok irányításával s azok is rendre focimecsekkel zárultak. (A legutóbira 2011 májusában került sor a BEAC pálya tornatermében!)

Más szóval egy hagyomány folytatódott június 15-én, annál is inkább, mert a BEAC ügyvezető igazgatója, Simon Gábor öt-hat évvel ezelőtt több alkalommal is pályára lépett a különféle diákcsapatokban.

További érdekesség. hogy a mérkőzés létrejöttében nagy szerepe volt Bárdos Györgynek, az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet alapító professzorának, aki történetesen a kezdőrúgást elvégző Tömpe János (a Statisztika SC hajdani ígéretes labdarúgója) és Borsi-Kálmán Béla „előfelvételis” katonatársa volt 1967/1968 között Hódmezővásárhelyen: Tömpe és Kálmán hovédek pedig 11 hónapon át egymás mellett játszottak a vásárhelyi Hunyadi SE csatársorában. (Magától értetődik, hogy Bárdos György és Tömpe János ugyancsak az ELTE TTK-n szerezték diplomájukat 1973-ban.)

Az „old boy” csapatból többen is: Légrádi Gábor, Csizmadia Miklós és Janzsó János szintén az ELTE hallgatói voltak egykoron (az előbbi matematikusi, míg a két utóbbi tanári diplomáját is itt szerezte) míg a többiek: Mindák Pál, Szklenár István és Haragos Sándor ugyancsak legalább negyven éve futballozik együtt a bölcsész „köménymaggal”. Nemigen lehetett tehát az összeszokottság hiányára panaszkodni… Annál inkább a „rohanó időre”.

A Diákcsapatban – a vizsgaidőszakból következő „hivatalos elfoglaltság” miatt – több „vendégjátékos” oldalán Koncsol András, Galambosi Péter, Kiss Zsombor, Lukács Dániel és Kocsis Sándor lépett pályára.

A nagyon barátságos mérkőzés nagyon „barátságos” 5:5 eredménnyel végződött.

A diákok igen „kíméletesen” s „empatikusan” futballoztak, mi korosabbak viszont a „régi idők focija” szellemében ízelítőt adtunk abból, miként is játszották ezt a játékot akkortájt, amikor - bár „leszálló ágban” – még valódi futball volt Magyarországon. Talán lesz is egyszer még…

A résztvevők abban is megegyeztek, hogy szeptemberben ugyanitt visszavágót tartanak, amelyet nagyobb körültekintéssel rendeznek majd meg. Erre van is esély, mert az újabb „nagy találkozó” nem a vizsgaidőszak kellős közepén, hanem a szogalmi idő elején lesz..."

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech