Beac 4 3 kepek 04

8 tipp az egészséges életmódváltáshoz

2023. 01. 31.
Beac 4 3 kepek 04

Belevágnál az életmódváltásba, de nem tudod hogyan kezdj bele? Nem kell egyedül megbirkóznod a nehézségekkel! Cikkünkben összefoglaltuk a legszükségesebb tudnivalókat.

Akár újévi fogadalom, akár egy hirtelen jött elhatározás, hogy belevágnál az életmódváltásba, mindenképp dicséretes, hogy eldöntötted, mostantól nagyobb figyelmet fordítasz a tudatos életmódra. Amellett, hogy a tudatos táplálkozás és rendszeres testmozgás rendkívül pozitívan hat az egészségre, az olyan célokhoz is hasznodra lesz, mint a fogyás, izomtömeg növelés vagy teljesítmény fokozás. Bármi is az elérni kívánt cél, néhány hasznos tipp betartásával megkönnyítheted az életmódváltás folyamatát! Vágjunk bele együtt és hozd ki magadból a legtöbbet!

Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni!

Beac 4 3 kepek 04 2

Az életmódváltás akkor lesz sikeres, ha alaposan átgondolod az alábbi lépéseket és elemeket. Így tudsz tudatosan hozzálátni a célok megvalósításához és látványos vagy érezhető eredményeket elérni.

1. Tűzz ki egy célt

Nagyon fontos, hogy megfelelő célt tűzzünk ki magunk elé, aminek reális esélye van a megvalósulásra. A cél akkor reális, ha megfelelő határidővel tűzzük ki. Tehát reális cél 10 kg-t fogyni egy év alatt, de nem reális 1 hónap alatt. Vedd figyelembe a saját határaidat, lehetőségeidet, szokásaidat, erősségeidet és gyenge pontjaidat is. Igyekezz úgy célt kitűzni, hogy ne csalódás legyen a vége, mert elérhetetlen kihívás elé állítottad magad vagy mert túl sokat kellene feladni érte. Ne akarj túl gyorsan túl nagy változást elérni!

2. Hagyd el a rossz szokásaid

Akkor tudsz változtatni a rossz szokásokon, ha tisztában vagy vele, mik is azok. Gyűjtsd össze azokat a szokásokat, amiket meg kell változtatni a célod elérése érdekében. Ha például fogyni szeretnél, akkor az étrendből ki kell iktatni a cukros ételeket vagy a nassolnivalókat este a TV előtt. Ne egyszerre akarj mindent megváltoztatni, hanem fokozatosan, lépésenként távolítsd el a megszokott dolgokat. Első héten egyet, aztán következő héten vagy két hét múlva megint kis szigorítás. De mindig jutalmazd is magadat a jól elvégzett munkáért és fedezz fel egy olyan ételeket, italokat, amiket jóízűen és lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatsz. Lehet ez egy protein szelet vagy egy finom fehérje turmix.

3. Készülj fel mentálisan is

Számos módszer létezik arra, amelyekkel sokkal mélyebb önismeretre tehetsz szert, ez pedig segítségedre lehet abban, hogy felismerd, elfogadd és átépítsd a gyengeségeidet, amelyek eddig akadályoztak a célod elérésében. Ilyen például a meditáció vagy a jóga, de számos más módszer is segíthet önmagad motiválásához, csak keresned kell! Hasznos módszer leírni, hogy miért akarod elérni az adott célt. Szedd pontokba, miért fontos ez neked és amikor elgyengülsz, olvasd el. Ki is rakhatod a hűtőd ajtajára akár egy fotóval együtt, akire hasonlítani szeretnél! Képzeld el saját magadat, ahogy elérted a célodat, ahogy elönt a mámoros érzés, hogy megcsináltad, képes vagy rá és igen, megküzdöttél érte!

4. Táplálkozz egészségesen minden nap

Célszerű előre tájékozódni arról, hogy milyen élelmiszereket tegyél a napi menüdbe. Mivel tudod egészségesebbé tenni a jelenlegi táplálkozásodat? Iktasd ki a cukros üdítőket, édességeket, válassz egészségesebb alternatívákat, mint a zöldségek, gyümölcsök és tartsd magadat a célhoz, hogy minden nap egészséges dolgokat eszel. Ha édességre vagy sós rágcsálnivalóra vágysz, azt is egészséges alapanyagokból igyekezz megoldani vagy próbálj ki olyan alternatívákat, mint a Protein Chips vagy Protein Cream!

Beac 4 3 kepek 04

5. Tervezd meg a célodhoz szükséges étrendet

Jó, ha előre bevásárolsz, hogy az életmódváltás kezdetén már minden ott legyen készen, hogy ne akkor kelljen rohangálni még a boltba, mert nem tudod, mit kéne enni tízóraira. Kérd dietetikus segítségét vagy tervezz saját étrendet és rakd össze a napi menüdet legalább nagyjából, ha az elején még nem is számolgatsz, csak a tápanyagforrásokban eszközölsz változtatásokat. Minden nap kövesd az előírt menüt és tartsd észben a kitűzött célt! Tudd pontosan, miket fogsz aznap enni és miket másnap.

Ne kínozd magadat azzal, hogy sóvárogsz más ételek iránt, hanem tudd, hogy neked az a napi étrended és nem más. Ha az elején bizonytalan vagy, hogyan fogj hozzá, akkor számold ki a napi kalóriaszükségletedet és válassz egy előre összeállított étrendet oldalunkról!

6. Kezdj el edzeni vagy változtass a jelenlegi rutinon

Ha eddig nem edzettél, nehéz lépés lesz rendszeresen az életed részévé tenni, hiszen eddig mást csináltál és lesz, amire nem lesz idő. De a cél érdekében olykor áldozatokat kell hozni és a rendszeres mozgás az életmódváltás alappillére. Nézd meg, mennyi időt tudsz hetente szentelni az edzésre, és a célodnak megfelelően milyen edzésformát célszerű választani.

Lehet egyéni vagy csoportos, konditermi súlyzós edzés vagy szabadtéri futóedzések. Találd ki, mi az, amit hosszú távon el tudsz képzelni. Sokszor az is elég, ha otthoni edzésformát választasz, a lényeg, hogy iktass be legalább heti 3 edzést. Egy számodra ideális edzésterv összeállításával pedig sokáig fenntarthatod a motivációd.

7. Keresd meg a célodhoz szükséges étrend-kiegészítőket

Egy jól összeállított étrend-kiegészítő csomag sokat segíthet a célod elérésében. Legyen szó fogyásról, tömegnövelésről, szálkásításról, biztosan találsz olyan terméket, ami a Te étrendedbe, életmódodba is beilleszthető. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik lenne megfelelő a céljaidhoz, kérdezz szakértőinkről: https://biotechusa.hu/szakerto-valaszol/

Tegyél meg mindent a siker érdekében és tedd hozzá a saját akaratodat, céltudatosságodat a győzelemhez!

8. Vond be a barátaidat, párodat, családodat

Fontos, hogy a környezeted tisztában legyen a céloddal és ezt tartsa is tiszteletben. A környezet támogatása nagyon sokat segít a célok elérésében. Fontos, hogy tudják, miben és hogyan tudnak neked segíteni, vagy mi az, amivel hátráltatnak vagy keresztbe tesznek neked. Fontos a türelmük, a szeretetük, hogy semmi se tudjon eltéríteni az utadtól és megfelelően tudj koncentrálni arra. Ha pedig ráveszed őket, hogy csatlakozzanak az életmódváltáshoz, egymást motiválva talán még gyorsabban éritek el a várt eredményt!

Ne feledd: céljaidhoz személyre szabottan tudunk segíteni termékcsomag ajánlással és szakértői tippekkel, ha regisztrálsz a Lifestyle Programunkra!

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech