236 A5416

10. szülinapját ünnepelte az ELTE Moderntánc

2023. 02. 27.
236 A5416

Az ELTE Moderntánc január utolsó hétvégéjén egy kétnapos programsorozattal ünnepelte meg 10. születésnapját. Az oktatók igazán színes programokkal készültek a táncosoknak: a két nap alatt különféle workshopokból lehetett válogatni, majd a második nap végén egy kis házi bemutatóra is sor került.

A műsor keretében az utóbbi 10 év néhány koreográfiája mellett egy kedves nosztalgiavideót is láthattak a nézők, a hétvége megkoronázásaként pedig a szervezők egy közös tortázásra invitálták a táncosokat és a vendégeket egyaránt.

Az esemény igen népszerűnek bizonyult a csapat régi és jelenlegi táncosai körében, valamint új érdeklődőket is bevonzott: az összes órán zsúfolásig telt a terem, a jó hangulat pedig garantált volt, az oktatók gondoskodtak róla. A hétvége folyamán összesen 11 fajta workshopon volt lehetőség részt venni, amit a többség ki is használt, a legtöbben ugyanis a teljes két napra váltottak bérletet, ezzel pedig bebiztosítottak maguknak egy ajándék, “10 éves az ELTE Moderntánc” felirattal ellátott logózott pólót is.

236 A4040

Mindkét nap egy-egy rövid bemelegítéssel indult, amit a csapat két jelenlegi oktatója, Lang Timi és Bukovics Bius tartottak.

A reggeli testébresztők után friss energiákkal vetették bele magukat a táncosok és az oktatók is az órákba. A klasszikus balett workshop szuper alapot adott a hétvégének - elvégre “A klasszikus balett minden tánc alapja.”. A modern-kortárstáncok is a klasszikus balettből alakultak ki, így moderntáncosként fontos ismerni a balett adta kiindulópontokat. Ebbe volt lehetőségük a résztvevőknek belekóstolni a Tóth-Wéber Edi által tartott workshopon, illetve egy rövid kombinációt is betanulhattak.

A klasszikus balett irányzatával szembemenő két legjelentősebb moderntánc technika - a Graham-és a Limón technika - alapjaiba is betekintést nyerhettek a táncosok. Előbbi workshopon, amit Bukovics Bius tartott, a központ és a spirál kerültek fókuszba, utóbbin pedig a gördülések, suhanások és a gravitációval való játék. Utóbbiba Lang Timi vezette be az érdeklődőket.

SZK14185

A Pék Kriszti és Szabóné Szén Lilla által tartott floorwork és jazztánc órák még jobban felpörgették az amúgy is jó hangulatú társaságot. Az elsőn a nevéből is adódóan a talajjal való kapcsolódáson volt a hangsúly, illetve különböző csúszásokon, gurulásokon, gördüléseken és a talajra való érkezésen, zuhanásokon. A jazztánc workshopon ezzel szemben a forgásokat és különböző ugrásokat volt lehetőségük gyakorolni a résztvevőknek.


A csapat egyik jelenlegi oktatója, Lang Timi és a korábbi vezető oktató, illetve alapító, Tóth-Wéber Edi egy-egy repertoár órával is készültek. Mindketten egy-egy korábbi, nagy népszerűségnek örvendő koreográfiájukból hoztak egy rövid részletet. Örömmel elevenítették fel a régi táncokat azok, akik már tanulták őket és lelkesen sajátították el őket azok is, akik még esetleg csak színpadon látták ezeket a koreográfiákat, de nagy vágyuk volt megtanulni azokat.

SZK15024

Az izmok fejlesztése kiemelten fontos a táncban, csakúgy, mint bármely más sportban, így természetesen nem maradhatott ki a hétvége menetrendjéből egy erősítő óra sem. Viderman Laura, a csapat egyik korábbi oktatója rendesen megdolgoztatta a társaságot, de a jó hangulat az ő óráján se maradt el, erősítés közben frappáns megszólalásaival mosolyogtatta meg a táncosokat.

Kezdő táncosként sokan tartanak az improvizációtól, félve attól, hogy “jajj, biztos mindenki engem néz”. Székely Bori improvizáció óráján segítő kezet nyújtott ennek a félelemnek a leküzdésében, vagy legalábbis az odavezető útra való lépésben. Ezen a workshopon mindenki a saját ritmusára tudott hangolódni és lehetőséget kapott az önmagával és a körülötte lévőkkel való mélyebb kapcsolódásra.

Az improvizáció óra, az erősítés és az utána következő energiamasszázs együtt tökéletes napzáró volt, a reggeli bemelegítéssel pedig szépen keretbe zárták a hétvége első napját. Az energiamasszázs, melyet Tóth-Wéber Edi vezetett, már hagyománynak számít a több napos intenzív kurzusokon és a táncosok mindig nagy örömmel fogadják a táncórák utáni levezetőként. Vasárnap hasonló szerepet töltött be a Bukovics Bius által tartott stretching óra, amelyen nyújtó, lazító gyakorlatok kerültek fókuszba a két nap után megfáradt izmok legnagyobb örömére. Ezzel az órával a második nap is méltó zárást kapott. A táncosok az igazi testi-lelki felfrissülés élményével gazdagodhattak az egész esemény által.

236 A3942

A legtöbb workshopon a résztvevők elsajátíthattak egy-egy rövidebb kombinációt, amiket a vasárnap esti műsoron lehetőségük is nyílt előadni. A rövid határidő ellenére, sokan lelkesen vállalták a frissen elsajátított koreográfiák bemutatását. Ezen műsorszámok bemutatása mellett a jelenlegi kezdő és középhaladó órákat rendszeresen látogató táncosok előadták a decemberi gálán is nagy sikerrel bemutatott produkcióikat, továbbá vendégfellépőként szerepelt a műsoron az Érdi Torna Club Tánc szakosztályának Orgona csoportja, valamint az ELTE Moderntánc fellépő táncosaiból alakult Levendula Kortárs Táncműhely is. A műsor csúcspontja egy 10 táncból összeállított nosztalgia szám volt. A darabszám nem véletlen, hiszen a csapat a 10. születésnapját ünnepelte, így ennek megfelelően minden évből választottak egy koreográfiát, amelyekből egy-egy rövidebb részletet láthattak a nézők.


A műsor iránt is nagy volt az érdeklődés: a táncosok családtagjain, ismerősein kívül a csapat korábbi táncosai, a Tánc szakosztály többi oktatója és tánckedvelő érdeklődők is megtekintették a házi bemutatót. A táncos blokk után, ami egyébként a műsor nagy részét képezte, a vendégek megtekinthettek egy nosztalgia videót a 10 évről, majd egy ünnepi tortázással zárult az egész hétvégés program.

Az eseményen a legfiatalabb táncos generáció is jelen volt, többen ugyanis családjukkal együtt érkeztek a programokra. A hétvégének köszönhetően rég nem látott ismerősök kapcsolódtak újra, ugyanakkor új ismeretségek és barátságok is születtek a táncteremben. Igazi közösségi élményben volt részük az eseményre ellátogató táncosoknak. Ha csak néhány szóval kellene jellemeznem a kétnapos eseményt, akkor ezeket a szavakat használnám: ölelések, mosolyok, jóleső izomláz, kellemes fáradtság, nosztalgia, komfortzóna átlépések. Pont olyan volt az egész hétvége, mint az ELTE Moderntánc első 10 éve: tele volt élettel, nevetéssel, közös táncos élményekkel és kapcsolódásokkal.

236 A4590

Oktatók:

Bukovics Bius

Lang Timi

Pék Kriszti

Szabóné Szén Lilla

Székely Bori

Tóth-Wéber Edi

Viderman Laura

Támogatók:

BEAC

Műhely Alapítvány

ELTE

Fotók:
Rácz Balázs Bálint

A cikket írta: Gergely Viktória

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech