DSC 3339

120 év emlékei – BEAC-vándorkiállítás nyílt Újbudán

2018. 02. 16.
DSC 3339

Február 15-én újbudai állomásához érkezett a 2016 májusában megnyitott, a BEAC 120 éves történetét bemutató BEAC-Az elsők c. vándorkiállítás.

Február 15-én újbudai állomásához érkezett a 2016 májusában megnyitott, a BEAC 120 éves történetét bemutató BEAC-Az elsők c. vándorkiállítás.

Az ünnepélyes megnyitóra az Albertfalvi Közösségi Ház dísztermében került sor, ahol jelen volt Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Horváth János, a BEAC alelnöke, egyben az ELTE ipari kapcsolatokért felelős koordinátora, Kis Mihály, a Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója, valamint Simon Gábor, a BEAC igazgatója. A BEAC elnökségét Kovácsik Rita és Szabari János szakosztályvezetők is képviselték.

A közönség soraiban a BEAC élsportolói, többek között Barnai Judit és Süle Krisztina, a női NB1-es kosárlabdacsapat játékosai, valamint Csere Gáspár, a BEAC olimpikon maratoni futója is jelen volt. Mellettük a BEAC utánpótlás sportolói, a Domokos Pál Péter Általános Iskola, a Grosics Gyula Sport Általános Iskola és az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is részt vettek a megnyitón.

Farkas Zsolt, a Közösségi Ház vezetőjének köszöntő szavai után Dr. Hoffmann Tamás a kiállítás kapcsán elmondta, hogy felemelő érzés 120 év sporttörténelmét látni a tablókon. Kiemelte, hogy a BEAC már akkor Újbudán tevékenykedett, amikor a kerület még létre sem jött.

„A BEAC sportolói által 120 év alatt megszerzett olimpiai-, világ-, és magyar bajnoki címek is hozzájárultak ahhoz, hogy az egyetemi sportnak nívója volt. A kerület mindent megtesz azért, hogy ezt a nívót helyreállítsuk. Nagyszerű látni, hogy a sok munka kezdi behozni a gyümölcsét és egyre többen kezdenek el sportolni, az itt ülő iskolások számára pedig már természetes dolog a mindennapos sport.”

Kis Mihály igazgató megköszönte az Önkormányzatnak azt a nagyfokú támogatást, amellyel a kerületi iskolák sportéletét támogatják. A diákok számára leszögezte: a sport tartást ad az életben. Nem lehetetlen dolog a kiváló tanulás mellett a sportban is kiemelkedő eredményeket elérni, e célok eléréséért pedig minden támogatást megadnak a tanulóik számára.

Simon Gábor, a BEAC igazgatója elmondta, hogy a kiállítás célja, hogy a kerület polgárai, a BEAC sportolói felnőttől az utánpótlásig ismerjék meg a klub 120 éves, gazdag történelmét. A 19. századi alapítástól, a 20. század viharos évtizedein át, a közelmúlt eredményeivel együtt.

„A 120-as évforduló kiváló lehetőség az emlékezésre, és külön örülünk, hogy a két éve látható "BEAC - Az elsők" c. vándorkiállításunk az ünnepi évben hazaérkezik Újbudára és március végéig itt látható a kerületi közönség számára.”

A kiállítást március 27-én a Helytörténeti Műhely keretében egy kerekasztal beszélgetés zárja, amelyen egykori és jelenkori élsportolók mesélnek a BEAC-ban eltöltött éveikről.

Az eseményen készült összes fénykép a BEAC Facebook oldalán megtekinthető!

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech