Jotan josport

Négy hallgatónk is "Jó tanuló, jó sportoló" díjazásban részesült

2015. 06. 30.
Jotan josport

Oláh Csilla, Tóth Réka, Romhányi Eszter és Zsigmond Vanda is azon 13-ak között szerepelt, akik az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) pályázatának eredményeként a „Magyarország jó tanulója – jó sportolója” címet nyertek el.

Jó tanuló, jó sportoló:

Négy ELTE-s hallgató is átlagon felüli sport- és tanulmányi teljesítménnyel rukkolt elő az elmúlt tanévben! Oláh Csilla, Tóth Réka, Romhányi Eszter és Zsigmond Vanda 9 sorstársukkal egyetemben kapták meg az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) pályázatának eredményeként a „Magyarország jó tanulója - jó sportolója" címet a Földművelésügyi Minisztériumban 2015. június 10-én tartott ünnepségen. A díjátadón a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Dr. Székely Mózes is részt vett, aki az ELTE-BEAC Polythlon Klub szakosztályvezetőjeként és az ELTE tudományos főmunkatársaként minden lehetséges fórumon küzd egyetemünk sportéletéért.

Az 1994 és a 2002 között született diákok, illetve a felsőoktatási hallgatók öt korcsoportban pályázhattak az elismerésre. Az 1999-2000-es és a 2001-2002-es korcsoportokban 4,8-as, az 1994-96-os és 1997-98-as korcsoportokban 4,7-es, az egyetemi-főiskolai hallgatóknak pedig 4-es tanulmányi átlagot kellett teljesíteniük, a 2013/2014-es tanévben (2013. szeptember 1. és 2014. augusztus 31. között) hazai országos bajnokságban, vagy nemzetközi versenyen való eredményes szereplés mellett.A díj pénzjutalommal nem jár. A sporteredmények méltánylásánál kizárólag a Magyar Olimpiai Bizottság által regisztrált sportágakat veszik alapul, az elbírálásnál azonban mérlegelik az EMMI által támogatott tanulmányi versenyeken elért eredményeket is.

Az ünnepségen elismerésben részesült többek között Tóth Réka, aki a flensburgi akrobatikus rock&roll EB-n elért 4. helyezése mellett országos bajnoki címet szerzett. A díjazottak között jelen volt Zsigmond Vanda tájékozódó futónk is, aki az Olomouc-i egyetemi világbajnokságon 8. pozícióban zárt és az országos csapatbajnokságon nem talált legyőzőre. Az eseményen emellett átvehette „Magyarország jó tanuló - jó sportolója” címét Oláh Csilla és Romhányi Eszter hallgatónk is, akik a hazai hadszíntéren röplabda, illetve torna sportágában alkottak kiemelkedőt.

kuzdoMozgás Éjszakája:

Egy éjszaka, 16 sportág és emberek ezrei, akik szombat este ezúttal nem csak az éjszakai busz után futottak. Sőt, a legelszántabbak akár a több mint 10 kilométeres nagy távot is megtették, meghódítva a gyönyörűen kivilágított Ligetet és az autóforgalomtól elzárt Andrássy utat. A Mozgás Éjszakája ismét megmozgatta egész Budapestet, ahol valamennyien együtt sportolhattunk és játszhattunk a hatalmas rögtönzött játszótéren. idén is megtartották a 15 kilométeres, a Margitszigetet is átszelő éjszakai biciklitúrát, dobpergésre siklottak körbe a sárkányhajók a Városligeti tavon, és több százan zumbáztak, salsáztak ez alkalommal is a Szépművészeti Múzeummal szemben, a Hősök terén. Akik két program között szívesen pihentek volna kicsit, azok a Vajdahunyadvárral szemközti füves domboldalon ejtőzhettek az ott kihelyezett napozószékekben.

BEAC-os érdekeltségben ezen a különleges rendezvényen sem volt hiány: Küzdősport Szakosztályunk képviselőinek hada várta a résztvevőket az Olof Palme sétány két oldalán, hangulatos megvilágításban, a fák közti tisztásokon.

Kupa+oklevelekKézilabda:

Soós Martina bekerült az összegyetemi All Star-csapatba! Díjátadóval zárult az első ízben kiírt Budapest Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság: a június 15-ei gálán mind a férfi, mind a női együttesünk egy-egy oklevéllel gyarapodott a pontvadászatban nyújtott teljesítményéért. Ezen felül Soós Martina személyében az 5. helyen záró lányaink közül került ki a sorozat gólkirálynője, aki egy kisebb serleget kapott elismerésre méltó produkciójáért. Martina páratlanul eredményes szezonjával alapos okot szolgáltatott a főszervezőknek arra, hogy az All Star csapatot alkotó hetekből is kihagyhatatlanná váljon.

kapiÚszás:

Kapásból aranyosan indított Bogi a győri országos bajnokságon! Már a magyar bajnokság nyitónapján kétszer is a dobogó legmagasabb fokára állt fel pedagógia és pszichológia szakos hallgatónk, Kapás Boglárka. A BVSC színeiben versenyző hölgyünk favoritnak számított a 400 méteres gyorsúszásban, és az előzetes várakozásoknak megfelelően magabiztosan, 4:08:89 perces idejével nyerte a futamát. Kisvártatva zuglói váltótársaival egyetemben is az első helyen csapott be: Böszörményi Bettina, Kardos Viktória, Verebélyi Sára és a mi lányunk alkotta 4x100-as gyorsváltó 3:53.90 perces időt repesztett.

atlAtlétika:

Hol van már a május: arany- és éremeső hullott junior és utánpótlás korú atlétanőinkre! Szabó Imre edzette hölgyeink összesen három győzelmet, hat második és négy harmadik helyezést értek el a hétvégi junior & U23-as Országos Bajnokságon. A legeredményesebbnek a már nemzetközi színtéren is számtalanszor bizonyító Kenesei Zsanett bizonyult, aki két távon is - 800 és 1500 méteren - is elsőként csapott célba. Harmadik elsőségünket a juniorok 1500 méteres versenyszámában Balog Evelin érte el, aki a 800 méteres futás során szerzett ezüstérmével fejelte meg produkcióját. Rajtuk kívül még Perjés Fanni és Ferenc Kata jeleskedett a medáliát érő helyezések szállításában: előbbi Zsanett mögött két második helyezést zsebelt be, míg utóbbi egy ezüst, egy bronz kombinációval zárta a megmérettetést.

fileI. Európai Játékok:

Az I. Európai Játékok utolsó napjaira is jutott ELTE-s érdekeltségű versenyszám! Matematika szakos hallgatónk, File Mátyás június 24-én a párbajtőrözők egyéni küzdelmei során, majd három nappal később csapatban lépett pástra Bakuban. A selejtezőcsoportjából mind a négy honfitársunk - Szényi Péter, Hanczvikkel Márk, Berta Dániel és a mi fiunk - magabiztosan jutott a főtáblára, azonban a nyolcaddöntőbe jutásért vívott mérkőzés során hárman is elvéreztek. Nem lógott ki a sorból Mátyás sem, akinek a dán riválisa elleni találkozója drámaira sikeredett: 14:14-es állásnál Frederik von der Osten ledobta sisakját, tombolt egy keveset, majd a pszichológiai hadviselés zárultával bevitte a döntő tust.

A csapatküzdelmek során a negyeddöntő és Olaszország jelentette a végső állomást: fiaink jobbára csak rohantak a taljánok után, akiket megszorítaniuk sem sikerült. "Cserébe" maradt az azeriek elleni 5. pozícióért rendezett helyosztó, amely nagy örömünkre fordított forgatókönyvet hozott: négyesünk már az első asszók során magához ragadta a vezetést és azt nem hagyták kiengedni a kezükből. A mi fiunk számára nincs sok pihenő, ugyanis július elején már a a XXVIII. Nyári Universiadén vívja meg harcait - reméljük, még több sikerrel.

kosar ebKosárlabda:

Nem telt el nap BEAC-osok nélkül a magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokság pesti állomásán! Klubunk részéről páran szervezőként, önkéntesként, csapatsegítőként, valamint nézőként kapcsolódtak be a kontinensviadal kieséses fázisába. Sőt, a szombati játéknapra játékost is delegáltunk a SYMA Sport- és Rendezvényközpont parkettjére. A kosár EB részeként került sor a Legendák Mérkőzése, amelyen speciális protézissel tért vissza a pályára Natasa Kovacevic, aki a győri csapat 2013-as busztragédiájában elvesztette az egyik lábát. Ezen a barátságos találkozón Magyarországot büszkeségünkre olyan kiváló játékosok képviselték, mint a honi élvonalba idén visszakerülő női kosarasaink vezetőedzője, a 233-szoros válogatott Balogh Judit, valamint Béres Tímea, Kiss Lenke és Károlyi Andrea. A bő két hetes Európa-bajnokság döntőjében végül Szerbia és Franciaország mérkőzött meg a végső sikerért - kiélezett küzdelemben délszláv szomszédainkat koronázták meg.

futszalFutsal:

Házon belül női futsalosaink vitték a prímet! Kapott gól nélkül és maximális pontszámot gyűjtve hódították el Sajben Marcell tanítványai az I. ELTE Barátság Kupát. A négy ELTE-s kötődésű női focicsapat - Wild Angels, NapkELTE, ELTE-BEAC Futsal és BEAC Hiúzok Női Nagypályás Futball - által életre hívott kispályás torna már-már családias hangulatban telt, szoros mérkőzéseket hozott, de a papírforma nem borult. Futsal együttesünk mindhárom mérkőzését meggyőző játékkal, szép gólokkal és a sportágban ritkaságszámba menő módon kapott gól nélkül abszolválta, így kupagyőzelmükhöz kétség sem férhetett. A második hely sorsáról a nap utolsó találkozója döntött: a bő egy éves múltra visszatekint nagypályás lányok végig partiban voltak a Wild Angels gárdájával, ám Malik találatának köszönhetően utóbbi társaság állhatott fel a képzeletbeli dobogó második fokára.

A szezon hátralevő napjaiban sem tétlenkedett futsal csapatunk: az időközben lefújt balatonlellei strandfoci helyett a HBG fantázianévre keresztelt kupasorozat egyik állomásán vettek részt a BME Bogdánfy úti pályáin. Az akklimatizálódás elég nehezen ment csapatunknak: a szabvány mérettől eltérő pályán 5-ös labdával játszották meccseiket, így egy bő meccs kellett a sorok rendezéséhez. A folytatásban Sajben Marcell vezetőedző számol be a torna történéseiről:

"Az első mérkőzésen a salgótarjáni Skorpiók ellen mérkőztünk meg, akiket ismertünk régről a futsal NB II.-ből. A mérkőzésen buta hibákat vétve és tömérdek helyzetet kihagyva 2-1-es vereséget szenvedtünk. A második meccsen a Kormányőr BLSZ bajnokságban szereplő csapatával találkoztunk. A narancs mezesek betolták a buszt a kapu elé és a mérkőzés nagy részében szenvedtünk ellenük. Szerencsére az utolsó 4 percre összeszedtük magunkat, és Szabó Kati góljával nehezen, de 1-0-ra legyőztük őket. Az utolsó csoportmeccsen az addig listavezető, rutinos halászteleki női csapattal találkoztunk. Csak győzelem esetén juthattunk tovább, így nem kellett sokat számolgatnunk. A mérkőzést végig irányítva 2-0-ra hoztuk a meccset Bradács és Szabó góljával, így a minitabella döntött a három 6 pontos csapat között, aminek köszönhetően csoportelsőként jutottunk a legjobb négy közé. Az elődöntőben a Pink Bull csapata ellen játszottunk, akik a B csoport második helyén végeztek. Az 5-6 kapufánk, és legalább még ennyi elhibázott ziccerünk ellenére is, 2-1-re nyertük a mérkőzést és jutottunk a döntőbe, ahol a Police csapatával mérkőzhettünk meg. A lányok eléggé fáradtak voltak, hiszen két és fél óra leforgása alatt 5(!) meccset kellett játszani a fülledt időben, így a mérkőzés eléggé lassú iramban zajlott. A sok helyzetünk közül nem tudtunk kihasználni egyet sem, sőt Bradács szabálytalansága után Mócziknak még büntetőt is kellett fognia hogy meccsben maradjunk. A 0-0 végeredmény után büntetőlövések következtek, amikből ismét nem mi jöttünk ki jól. Összességében jól éreztük magunkat és örülünk a második helyünknek."

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech