Roprop

Május a labdajátékok hónapja: három csapatunk is dobogón végzett, egyikük feljutott!

2016. 06. 03.
Roprop

Röplabdában, kézilabdában és futsalban is emlékezetes hétvégét tudhatnak maguk mögött sportolóink: Kötél Dóráék megvédték címüket Kaposvárott, míg Divéki Péter “fiai” és Sajben Marcell “lányai” egyaránt megharcoltak a bronzérmükért,

Jelentős sportsikerekkel zárult a május az ELTE és a BEAC számára: női röplabdázóink 13 sikertelen évet követően zsinórban másodszor nyerték meg a MEFOB-ot - ezúttal Kaposvárott; férfi kézilabdásaink bronzérmet szereztek a Budapest Bajnokság I/A osztályában és magasabb szintre léphetnek; női futsal csapatunk bravúrosan kapaszkodott vissza kétgólos hátrányból és megérdemelten végzett a harmadik helyen a másodosztályú küzdelmekben. Labdajátékokon kívül is termett babér sportolóinknak: az atlétika MEFOB-on öt versenyzőnk is a dobogó legmagasabb fokára állt fel, míg Magyarországról cheerleader szakosztályunkból kvalifikálták magukat a legnagyobb létszámban és a legtöbb kategóriában a soron következő Európa-bajnokságra!

egy.ob dobogosokAtlétika

Nyolc dobogós helyezést hozott atlétáink számára a MEFOB! Huszonkét felsőoktatási intézmény mintegy 250 hallgatója jelent meg a hétvégi, Miskolci Atlétikai Centrum Tábori László Futópályáján lebonyolított országos megmérettetésen. A MEFS és a Magyar Atlétikai Szövetség által életre hívott kétnapos esemény megnyitóján dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára méltatta az egyetemi versenyzőket azért, hogy sportban és tanulásban egyaránt sikeresek. dr. Kiss László a MASZ elnökségi tagja a miskolci atlétika fejlődéséről és annak kiemelt szerepéről beszélt.

Egyetemünk hallgatói igazán kitettek magukért és összességében 13-an zártak a saját versenyszámukban a legjobb 6 között. Sőt, ezen társaság több mint fele a dobogós közé is "beverekedte" magát! Közülük is Vindics Balázs és Perjés Fanni volt igazán elemében: előbbi 1500 méteres síkfutásban arany-, majd 800 méteren ezüstérmet szerzett szerzett. Fanni ugyanebben a két versenyszámban bizonyult sikeresnek: a hosszabb távon ő is verhetetlennek bizonyult, míg a rövidebben épp hogy lecsúszott a dobogóról! Lássuk a mieink eredménysorait!

MEFOB-bajnokaink: Botka Levente – tízpróba – 5210 pont; Kővári Tamás – 400 m gátfutás – 53,14 mp; Perjés Fanni (BEAC atlétika 1898) – 1500 m síkfutás; Szabó Beatrix – hétpróba – 4586 pont; Vindics Balázs – 1500 m síkfutás

2. helyezettek: Kemenes Ákos – 110 m gátfutás – 15,30 mp; Müllner Nándor – tízpróba; Vindics Balázs – 800 m síkfutás – 1p 48,90 mp

4. helyezettek: Mészáros Lili (BEAC atlétika 1898) – hétpróba; Perjés Fanni (BEAC atlétika 1898) – 800 m síkfutás

5. helyezett: Ferenc Katalin – 5000 m síkfutás

6. helyezett: Csermely Viktor – távolugrás és hármasugrás

A számos olimpikon által megtisztelt eseményen kiváló eredményeket, köztük egy országos csúcsot, illetve egy Eb-nevezési szintet rögzíthettek a szervezők. Az intézmények közötti összetett pontversenyben a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a „dobogón” a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet.

A versenyeket megtisztelte jelenlétével - közreműködve a díjátadásokban is - Zsivóczky Attila olimpiai 6. helyezett, vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes tízpróbázó, Szalma László olimpiai 4. helyezett, Európa-bajnok távolugró, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, Zemen János, a montreáli olimpia 1500 méteres döntőjének résztvevője, K. Szabó Gábor junior Európa-bajnok, sokszoros magyar bajnok közép-hosszútávfutó, Szabó Dezső, sokszoros válogatott és magyar bajnok tízpróbázó.

cheersCheerleading

Eldőlt: az ELTE-BEAC adja a legtöbb magyar indulót a soron következő Európa-bajnokságon! Kontinensviadalra való kvalifikációról és országos bajnoki címek sorsáról döntött a május 29-ei IV. ÉTC Cheerleading Championship. Szakosztályunk 10 kategóriában 45 sportolóval rukkolt elő jobbnál jobb produkcióval az érdi Aréna Csarnokban. A hétvége folyamán táncosaink bizonyultak a legeredményesebbnek: mind a négy számban őket hirdették ki végső győztesként - egyben Eb indulóként is. Szurkoló lányaink sem maradtak le: az Eb indulást érő két elsőség mellett három második és egy negyedik helyezést értek el a rangos mezőnyben. Ezekkel ez eredményekkel szakosztályunk hazánk legnagyobb létszámban induló és legtöbb kategóriában EB-re kvalifikáló egyesülete. Következzen az eredménylista!

ELTE Cheer Dance Team 1. hely (EB kvalifikáció)

Edgár és Barbi Jazz páros 1. hely (EB kvalifikáció)

Kinga és Karesz hip-hop páros 1. hely (EB kvalifikáció)

Hanna és Patrícia freestyle pom páros 1. hely (EB kvalifikáció)

ELTE Coed Team 1. hely (EB kvalifikáció)

Oláh Petra egyéni 1. hely

ELTE Coed Group Stunt 2. hely (EB kvalifikáció)

Noémi-Bálint Partner Stunt 2. hely

ELTE Phantoms 2. hely

ELTE All Girl Group Stunt 4. hely

13307299_1104430106283144_5842210549422349268_nFutsal

A szív és az akarat diadala: kétgólos hátrányból is visszakapaszkodott női együttesünk és összetettbeli bronzérmet ünnepelt Hajdúböszörményben. Legutóbb több mint 6 éve, még a 2009-2010-es szezonban küzdhetett az ELTE-BEAC Futsal csapata felnőtt szinten éremért honi bajnokságban, s most lányaink révén élt is a tálcán kínált lehetőséggel. Sajben Marcell vezette csapatunk minimális különbséggel múlta felül a Hajdúböszörmény TE II. legjobbjait a másodosztályú bronzmérkőzés első felvonásán, így lányaink egy meglehetősen nehéz idegenbeli visszavágóra utaztak az ország keleti régiójába. A sikerrel megvívott összecsapás részleteiről maga a vezetőedző számolt be:

"Már az odaút újratervezéssel indult.. Sajnos a sok hiányzónk mellé Horváth - Bors Betti is feliratkozott és nem tudott a csapattal tartani, mert a Városliget közepén várta a felmentősereget kocsijával. Az első öt perc a tapogatózás jegyében telt, ám egy félpályán történt labdavesztést követően Torma Lilla robogott kapunk felé, és Szabót lefektetve helyezett a hálóba. A félidő következő részében sem találtuk a HTE ellenszerét, a labdaszerzések utáni kontráink is életveszélyesek voltak. Hazai oldalon Torma, Szilágyi és Czégény veszélyeztetett, míg részünkről Kókány és Tatai előtt adódott nagy lehetőség. Az ötödik fault begyűjtése óvatosságra intette a mieinket, nehogy kisbüntetőt fújjanak ellenünk. Szerencsére a parázs hangulatú első félidőt újabb szabálytalanság nélkül sikerült lehoznunk.

A második félidő eleje ismét a kék mezesekről szólt, és Mogyorósi ziccerénél kellett ismét Szabónak kellett jó helyen lennie. Egy perccel rá már ő sem tudott hárítani: egy felívelt labda után Torma Lilla duplázta meg a HTE előnyét. A második félidő elejére véget ért a nagypályás férfi csapat mérkőzése, így a böszörményi ultrák is megérkeztek a csarnokba, és sportszerű szurkolásukkal igazi rangadóvá varázsolták a kisdöntőt. Közeledve a második félidő derekához kezdtük átvenni a mérkőzés irányítását: előbb Kovács, majd Nyéki veszélyeztetett egy szöglet után, de a hazai háló továbbra is érintetlen maradt - egészen a 32.percig. Ekkor jobb oldalról tört Kókány a kapu felé, és kiszorított helyzetből mattolta Tóthot. Hazai időkérés után ismét a mi perceink következtek, és Kovács Szilvi távoli lövésével visszajöttünk a mérkőzésbe. Ilyenkor már a hosszabbításhoz is minimum egy HTE gól kellett volna, ami szerencsére elmaradt, hiszen vagy jól tartottuk a labdát az utolsó 4 percben, vagy kapusunk, Szabó Ancsi tartotta a csapatban a lelket. A lányok egész éves kiváló munkájának eredménye ez a bronz, amihez a csapategységen kívül nagyon sokat tett hozzá a Móczik Alexandra, Árendás Tamás, Szöllősi Júlia és Kohajda József nevével jelzett szakmai stáb is."

A szezon hátralevő részében évzárónk első turnusában egy "házi" tornát rendez az ELTE-BEAC Futsal Szakosztálya, ahol a Glasgow University Women's Football Club csapata mellett a BEAC Hiúzok Női Labdarúgó csapat az ELTE RETRO illetve a Pink Xénia NapkELTE csapatát látjuk vendégül egy jó hangulatú baráti torna keretében.

(nők – NB II. Nyugati csoport) Hajdúböszörményi TE II. – ELTE-BEAC 2-2

(férfiak – NB II. Nyugati csoport) ELTE-BEAC – AC Villám-Geobusz.hu 10-2

(férfiak – NB II. Nyugati csoport) ELTE-BEAC – BME FC 1-3

13275345_1003791889674372_159452173_oHastánc

A "kicsik" legnagyobb örömére léptek fel hastáncosaink! Színes és vidám koreográfiákkal szórakoztatta az ELTE Oriental Hastánccsoportja a kisebb és nagyobb gyermekekből álló közönséget a Városligeti Gyermeknapon. A Nemzetközi Gyermekmentő által szervezett programon hölgyeink műsorát közönségtánc zárta, ahol a fátylas és botos táncot is kipróbálta az ifjúság.

feljutoKézilabda

Saját kezükben volt a sorsuk, éltek is vele: bronzéremmel és feljutással zárták a szezont férfi kéziseink! Az ünneplés reményében látogattak Divéki Péter fiai a táblázat második felében tanyázó RAFC otthonába a Budapest Bajnokság I/A utolsó játéknapján. Kapkodósan, kissé görcsösen kezdett együttesünk, amely az ellenfél érdekes, hosszasan támadó játékstílusával is nehezen küzdött meg. Gyors ellenakcióink az egyre nagyobb számmal jelentkező technikai hibák miatt nem ültek, így a hazaiak vezetése mellett vonultak pihenőre a csapatok. A térfélcsere gyökeres változást hozott a mérkőzés addigi menetébe, hiszen egyre jobban felkeményedő védelmünk ellen tehetetlennek bizonyultak a felőrlődő hazaiak. Lerohanásos és indításból szerzett gólok tucatját érték el legényeink, akik a végső dudaszó pillanatában kis híján rászámoltak a RAFC legjobbjaira. Ezzel a sikerrel vált biztossá férfi együttesünk harmadik helyezése, továbbá az egy osztállyal feljebb való folytatás.

A hét kézis történéseihez még hozzátartozik az idei BEFK Bajnokság díjátadója. A fővárosi felsőoktatási intézmények "válogatottja" számára kiírt pontvadászatban a férfiak a dobogó második fokára állhattak fel, míg a nők az 5. helyen végeztek. Játékosaink különdíjakban is részesültek: a lányaink közül Fábián Zsófia, legényeink közül Szamosfalvi Bálint került be az év álomcsapatába. Egy szubjektív kategóriában az első hely is összejött: a "Bajnokság Szépe" versenyt Takács Réka személyében a mi lányunk hódította el.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) RAFC – ELTE-BEAC 18-27 (10-9)

elvonalKosárlabda

Ötödik helyen zárták az évet U23-as fiataljaink a felnőtt másodosztályban! Küzdelmes mérkőzésen a hajrában kerekedtek felül lányaink a harcos, jól küzdő, helyenként ügyesen kombináló, több rutinos, ex-BEAC-játékos alkotta Tatabányán az amatőr NB I. helyosztóján. Az odavágót minimális különbséggel megnyerő csapatunk annak a tudatában lépett parkettre a Gabányi László Sportcsarnokban, hogy hazai körülmények között ideje korán befejezheti az ötödik helyért zajló pikáns párharcot. Szakosztályunk honlapján Botár László tudósított a mérkőzésről:

"Az előző mérkőzésen térdsérülést szenvedett Klau’ nem állt Balogh Judit rendelkezésére, így Pusztai Petrára várt az a feladat, hogy mozgassa a csapatot. Lányunk egy, a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában beemelt palánkos triplával kezdte a meccset, míg a negyed közepén az is állhatott volna a táblán: Pusztai-Tatabánya 9-2…Ez követően megtört a lendület, ellenfelünk zónája ellen több labdát is eladtak lányaink, s a Tatabánya ezekből könnyed ziccerekkel fordított. A negyed hajrájában György Timi szerzett kosarat, majd ügyes akcióból Judie is megszerezte első pontjait. A második 10 percet Judie blokkjával, majd a gyors ellenakció végén Ágota kosarával kezdődött. Ismét megugrottunk, de megint jött egy hullámvölgy, eladott labdákkal, amelyeket a harcosan védekező ellenfél könnyű kosarakkal büntetve ismét egalizált. Ekkor emelt be egy hármast Ágota, s ez egy 9-0-s rohamunk kezdetét jelentette. A félidő vége ellenfelünké volt, 5 pontra felzárkózott.

Igen tompán, lassan kezdtek lányaink szünet után. Judie ugyan >>hátul<< sorra kapkodta le a pattanókat, ám támadásban nem érezte a dobásokat, miként a többiek sem. A félidőt jól záró ellenfelünk viszont Szász Emese vezetésével lendületben maradt, s egy 6-0-lal átvette a vezetést. Szünet utáni első pontjainkat Judie szerezte. A folytatásban váltott vezetéssel haladtak a felek, a Tatabányát a Szász-Brixel-Mozsolics trió tartotta versenyben. A szakasz végén mi álltunk jobban egyetlen ponttal. Ágota újabb hármasával indult a befejező etap. Judie is elkapta a fonalat, Timi szerzett közelről pontokat, sikerült szép, gyors akciókkal 9-3-mal indítani a negyedet. Az utolsó percekben már kadettjeink játszottak, ugyanis riválisunkban már nem volt annyi erő, hogy fordítson.

Petra 15 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, Judie 14 pontja mellé – igaz 7/17-es “találati aránnyal” 26 (!) lepattanót szerzett, és volt 5 blokkja. Egy egy szívós, jól küzdő, s helyenként jól is játszó ellenféllel szemben értékes győzelmet aratva szerezték meg lányaink az 5. helyezést a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban."

(nők – amatőr NB I., 5-8. hely) ELTE-BEAC Újbuda U23 – Tatabányai Kosárlabda Club 59-47 (13-10, 17-15, 10-14, 19-8)

Labdarúgás

(férfiak – BLASZ III.) BME Futsal – ELTE-BEAC I. 1-6

(férfiak – BLASZ III.) ESMTK II. – ELTE-BEAC I. 1-1

(férfiak – BLASZ IV.) Külker SC ELTE-BEAC II. 2-1

(nők – BLSZ 3/4-ed pályás bajnokság) Metis NFC – ELTE-BEAC 0-0

13255975_10209508125725735_7814279289109743072_nPolefitness

Újabb szintet léptek Farkas Lilláék! Sikeresen zárta második félévét is az ELTE-BEAC Polefitness: ugyan a lányok még csak szeptember óta vesznek részt a foglalkozásokon, de a legbátrabbak a tavaszi félévben már verseny körülmények között színpadra merészkedtek. Május 28-a újabb kihívást hozott a társaság életében: huszonkét vállalkozó szellemű hallgatónkat Presinszki Ákos, a Dollhouse stúdió tulajdonosa és alapító trénere vizsgáztatta. Ők nem is estek a 22-es csapdájába: mindannyian sikeresen teljesítették a szintvizsgát, magabiztos tudásukkal és precíz kivitelezésükkel bizonyítottak a vizsgabiztosnak. Közülük tizenhatan a 2. szinten, nyolcan a 3. szinten folytathatják az edzésmunkát és reményeink szerint a jövő félévi versenyszezonban még többen indulnak el a hazai amatőr versenyeken. A június 6-án kezdődő nyári, szezonális órákon szívesen látják az újonnan érdeklődőket is, akik a ELTE-BEAC Polefitness Facebook-oldalán, valamint az [email protected] címen kaphatnak bővebb információkat.

13340062_647891108696686_1470999174722921575_oRöplabda

Megvédték címüket röpis lányaink a MEFOB-on! A nyári pihenő előtti időszakra is kijutott a jóból, ugyanis egyetemi válogatottunk makulátlan teljesítményével aranyérmet szerzett a Kaposvárott megrendezett Final Four-ban. A folytatásban Vári Péter, a csapat edzőjének beszámolója olvasható:

"A tavalyi évhez képest jelentősen átalakult a mezőny, hiszen az akkori résztvevők közül csak a Szent István Egyetemnek (SZIE) sikerült beverekednie magát a négyes döntőbe. Mellettük a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a házigazda Kaposvári Egyetem (KE) csapata várt a mieinkre.

A SZIE gárdája sérülések miatt kissé tartalékos kerettel érkezett, a sorsolás szeszélye folytán éppen velük játszották lányaink az első mérkőzést. A korábban megszokott nagy csata ez alkalommal elmaradt, felszabadult és imponáló játékkal mindössze 29 pontot engedélyezett csapatunk számukra az összecsapáson. Ez biztató kezdet volt, de a másik két ellenfél, már csak összeszokottságuk miatt is keményebb diónak ígérkezett. A pécsiek a másodosztályban gyakorlatilag ugyanezzel a csapattal szerepelnek, míg a kaposvári lányok szinte kivétel nélkül a helyi NB I.-es gárdát erősítik. Tisztában voltak ezzel játékosaim is, és a PTE elleni délutáni mérkőzést végig kézben tartva, közönségszórakoztató produkcióval nyomatékosították, hogy bajnoki címüket megőrizni érkeztek Somogyország fővárosába. A széleken Bleicher Nóra és Takács Bernadett bombázták az ellenfél térfelét, míg középen Tóth Eszter és Molnár Anna remek sáncmunkával semlegesítették a pécsiek veszélyes centertámadásait. Kötél Dóra - aki tavaly a válogatottal Európa Liga győztes és EB résztvevő volt - a tőle megszokott elegáns mezőnymunkával adott fazont a csapat védekezésének, és Szabó Luca is jól kapcsolódott játékba.Eddigre az is eldőlt, hogy a vasárnap reggeli mérkőzés dönt majd a bajnoki cím sorsáról, hiszen a vendéglátók is sikerrel vették az első két akadályt.

A jó hangulatú szombat este után másnap 9 órakor kezdetét is vette a meccs, amely már a torna megkezdése előtti esélylatolgatás alapján is a legnehezebbnek ígérkezett. Ez a várakozás be is igazolódott, mert a rendkívül motivált hazaiak, elveszett labdát nem ismerve, alaposan megnehezítették a dolgunkat. Szoros küzdelemben hozta a csapat az első játszmát, ezt követően azonban - bár volt lehetőségünk a második és harmadik szett megnyerésére is – a kaposváriak fordítani tudtak. Ekkor megrázta magát a gárda és igazi csapatként működve, nem utolsósorban Tóth Réka több szemet gyönyörködtető blokkjának, valamint libero játékosunk pontot érő megoldásának köszönhetően kiharcolta a döntő játszmát. A megszerzett lélektani előny birtokában, magas szintű koncentrációval már a játékrész elején tetemes előnyt szereztek lányaink, amelyet a végére tovább növelve, teljesen megérdemelten nyerték a mérkőzést. A döntő krónikájához tartozik még, hogy csapatunk különdíjasa, a torna során végig érett játékot bemutató, remekül irányító feladó, Nagy Kitti lett."

Eredményeink:

ELTE - Szent István Egyetem 3:0 (25-7, 25-16, 25-6)

ELTE – Pécsi Tudományegyetem 3-0 (25-16, 25-10, 25-19)

ELTE - Kaposvári Egyetem 3-2 (25-22, 23-25, 24-26, 25-22, 15-8)

A röplabda MEFOB végeredménye:

1.ELTE; 2.Kaposvári Egyetem; 3.Pécsi Tudományegyetem; 4.Szent István Egyetem

(férfiak – Budapest Bajnokság/II.) MAFC Schönherz ELTE-BEAC 2:3 (25-21, 25-27, 24-26, 25-23, 8-15)

ultra

Csapattagok: Beda Szabolcs, Beták Bence, Burucs Ferenc, Németh "Pozan" Gábor, Pelsőczy Attila, Szabó "EdzőBá" Gábor, Varga István, Zsíros Márk

Ultrabalaton

Utolérhetetlen gepárdok és futcalányok a X. Ultrabalatonon! Több mint 7500-an vettek részt – ez rekord – a Balatonaligáról induló jubileumi tókerülő futóversenyen, többségük váltóban teljesítette a 220 kilométert. Önmagáért beszél a Mind System Sashegyi Gepárdok néven induló 8 fős csapatunk teljesítménye: elképesztő tempót diktálva, 13:06:10 óra alatt ért körbe, 3:30 perces kilométereket futva a nagy melegben. Ez a tempó az egyéni kategóriában első helyet ért, ráadásul fiaink az Ultrabalatonok történetében először előzték meg - sőt, most közel fél órával hagyták maguk mögött - a befoghatatlannak tűnő Doverhetetlenek csapatát. Ez a győzelem egyben azt is jelenti, hogy a Mindsystem.hu társasága a 4-12 fős céges váltók között is elsőként ért célba, míg abszolútban a negyedik helyen. A női mezőnyben az ugyancsak Gepárdos érdekeltséggel is bíró Futcalányok - Garai Ági, Ottlakán Orsi, Rozsnyai Lilla - szintén a dobogó legmagasabb fokára álltak fel.

Vízilabda

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, felsőház) RETR-O-SC Közhasznú Egyesület ELTE-BEAC Vízilabda DSK 17-7 (6-1, 4-2, 4-2, 3-2)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech