IMG 0102

Külföldi táncfesztiválon való részvételre bátorították modern jazztáncosainkat!

2015. 11. 17.
IMG 0102

Wéber Edináék újonnan elkészült darabjukkal művészeti iskolák sorát utasították a hátuk mögé a XIII. Országos Táncjáték Fesztiválon. Táncosainkat a bírák Táncművészeti Média Díjban részesítették.

Hódított a Zongoralecke a XIII. Országos Táncjáték Fesztiválon! Heti körképünkben kiemelt figyelmet fordítunk a Táncművészeti Média Díjban részesülő ELTE Modern jazztánc csoportjának, amely országosan elismert bíráktól kapott javaslatot egy külföldi táncfesztiválon való részvételre. Nem megyünk el szó nélkül az öt éve tragikus körülmények között elhunyt asztaliteniszezőnk, Nagy Szabolcs emlékére rendezett versenyről, a mindhárom hétközi mérkőzését megnyerő kézilabdásainkról, valamint a rövidtávú úszó ob-n olimpikonunkat, Kapás Boglárkát ért kellemes meglepetésről!


IMG_5954Asztalitenisz

Nagy Szabolcsra emlékezett szakosztályunk! Bajnoki híján sem maradtak labdamenetek nélkül játékosaink - igaz, ezúttal cseppet sem a poénok kerültek főszerepbe. Öt éve egy hazai mérkőzésen tragikus körülmények között távozott az élők sorából társuk, Nagy Szabolcs, akin a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni. Tiszteletére szakosztályunk minden évben egy emlékversenyre verbuválja az egyesület tagjait.

Idén 15-en ragadtak ütőt és a zökkenőmentesen lezajló csoportmérkőzéseket követően érvényesült a papírforma. Az elődöntőbe már csak első számú csapatunk játékosai kerültek: a címvédő Eduardo Cartes mellett Szakály Áron, Mészáros Bálint, Hertelendy Amadó maradt versenyben. A döntőbe jutásért vívott mérkőzések egy sima és egy szorosabb párharcot hoztak: Áron magabiztosan győzte le a saját játékát kereső Amadót, míg a sérüléssel bajlódó bajnok hosszas küzdelem végén kerekedett felül soros ellenfelén. A finálé a két legjobb formában adogató versenyzőnk párharcát hozta: a Budapest Bajnokságban egy(!) vesztett meccsnél járó Áron fejet hajtott Eduardo ütései előtt.

mozd balatonAtlétika

Félmaratoni távon szinte utolérhetetlennek bizonyultak a BEAC futói! Bő egy hónappal a SPAR Budapest Maratont követően ezúttal a Balaton partján mérték össze futótudásukat az érdeklődők. A 12. K&H mozdulj! Balaton Maratonnak a siófoki aranyparton fekvő Erzsébet Szálloda és környéke adott otthon. Az összességében 5600 nevezőt számláló mezőny a kellemes időjárást hozó hétvégén akár több részletben is teljesíthette a 42 kilométeres össztávot.

A két versenynap során a félmaratonozók férfi és női kategóriájában a megszerezhető 12 éremből 6-ot atlétáink gyűjtöttek be! Beda Szabolcs szombaton és vasárnap is a második helyen ért célba: előbb Németh Gábor, majd Varga István nyakába akasztották az aranyérmet. A verseny második napján hölgyeink is felzárkóztak az urakhoz, ugyanis a félmaratoni mezőnye Balázs Eliza Adrienn és Nagy Csilla hátát nézte. Sőt, a két nap összetettbeli eredményei alapján a gyengébbik nem kerekedett felül: a párosok versenyében Balázs Eliza Adrienn és Garai Ágnes Szonja nyert. A maratont két részletben teljesítő férfiak egyéni mezőnyében is kijutott a sikerélményből szakosztályunknak: Varga Dániel a dobogós középső fokára állt fel, míg Szabó Sándor a 4., Kuti András a 7. helyen zárt.

keleti3Hastánc

Repülőszőnyeggel a Föld körül - mesés keretekbe öltöztetett táncházi előadás a Mérnök utcában! November 28-án, szombaton este 6 órakor az ELTE Mérnök utcai Sporttelepében az ELTE Oriental hastáncos lánycsapata igazi keleti hangulatot költöztet egy órácskára a hétköznapok egyhangúsága közé. Betoppanva a bejáraton finom sütemények rengetege és gőzölgő tea illata fogadja a vendégsereget, akik ingyen tekinthetik meg az előadást. Hölgyeink ezzel a produkcióval szeretnék megköszönni a segítséget mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy csoportjuk az elmúlt négy évben egyre sikeresebben működjön. Már nyílik az ajtó, minket vár a világ!

ferfiakKézilabda

Háromból három, hibátlan hetet hagytak hátuk mögött kéziseink! Divéki Péter irányította női és férfi együttesünk egyaránt megmérettetett a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság soros fordulójában. Kunszt Petráék a Testnevelési Egyetemet fogadták a BEAC Sportcsarnokban és a második félidőre feljavuló védekezésüknek köszönhetően 5 gólos különbséget alakítottak ki a végső dudaszó pillanatára. Ez a siker megadta az alaphangot fiainknak a BME Schönherz elleni egyetemi derbijére, amelynek hajrájára fej-fej mellett fordultak a felek. Az izgalmak mellett a kemény összecsapások és az egyéni villanások garantálták, hogy a találkozó hű maradt a rangadó mivoltához. A döntést az utolsó percekre maradt, amelynek során a lépés a mieinknek jött ki jobban és három találattal múlták felül a riválist.

(nők – Budapesti Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság) ELTE-BEAC – TF 23-18

(férfiak – Budapesti Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság) ELTE-BEAC – BME Schönherz 24-21

Fiaink hétközi lendülete a Budapest Bajnokság I/A soros fordulójára is kitartott. Önbizalommal felvértezett együttesünk hiába tett meg mindent, hogy már a mérkőzés kezdeti fázisában leszakítsa magáról a Híd-Unió SE Varánuszok legjobbjait, sokáig fej-fej mellett haladtak a felek. Védekezésünk jól zárt, ám a támadójátékban akadozott a gépezet, így a félidőben a mieink minimális előnnyel vonultak pihenőre. Fordulás után ellentmondást nem tűrő harcmodorban kézilabdáztak a mieink és néhány perc leforgás alatt magabiztos előnyt alakítottak ki. A villámrajtnak köszönhetően cserejátékosaink is több játékidőhöz jutottak, akik gólokkal hálálták meg az edzői bizalmat és nyolcgólossá duzzasztották a csapatok közti különbséget.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A) ELTE-BEAC – Híd Unió SE Varánuszok 30-22 (11-10)

pszKosárlabda

Csak a zárónegyed jutott osztályrészül női kosarasainknak Komlón! Szekszárdtól nem, de a múlt heti szekszárdi formájától meglehetősen távol maradt Balogh Judit irányította együttesünk az NB I. 7. fordulójában. A szezon eddigi részében unos-untalan vendégségbe kényszerülő lányaink nem találták az ellenszert a PINKK-Pécsi 424 remek kezdésére: Botár László beszámolója alapján riválisunk a 7. percben már 19-0(!)-ra vezetett. Első pontjainkat Süle Krisztina szerezte, amit részünkről rögvest egy kisebb, 8-4-es "megiramodás" is követett. A második negyed legfőbb pozitívumát pozitívum Zana Klaudia egy-két ügyes gólpassza és Barnai Judit néhány ügyes megmozdulása szolgáltatta, de a félidő végén a légiósainak eredményességére építő pécsiek 13-1-es rohama egyértelműsítette, ki szerzi meg a győzelemért járó két pontot.

Csikócsapattal kezdtük a második félidőt: fontos élvonalbeli tapasztalathoz jutó ifjaink közül Gocsman Ágota szerezte első pontjainkat, ám a folytatásra elfogytunk támadásban - csak Pusztai Sára talált be büntetőkből és tempóból. A záró felvonásnak több mint 40 pontos hátrányból vágtak neki hölgyeink, de ez nem szegte kedvüket. Egy triplával, majd egy 2+1-es akcióval sikerült közelebb lopakodniuk a hazaiakhoz, sőt Süle Krisztina és Pusztai Sára keze ismét a hárompontos vonalon túlról sült el. Mindez arra a lépésre késztette a pécsiek edzőjét, hogy a hajrája még visszaállítsa a légiósokat, de Süle ponterős játékának köszönhetően legalább ezt a szakaszt a mieink nyerték. A részsikeren túl Banai Judit dupla-duplája is bizakodásra ad okot a következő mérkőzésekre nézve.

(nők – NB I.) PINKK-Pécsi 424 – ELTE-BEAC Újbuda 89-48 (23-8, 25-12, 20-6, 21-22)

ffi

Buza Dani ellenállhatatlan dobóteljesítménye sem hozta meg az idegenbeli bravúrt! Győrbe utazott férfi kosárlabda együttesünk a MEFOB bajnokság aktuális játéknapján, ahol a Széchenyi István Egyetem legjobbjaival mérkőztek meg. Lendületes játékot és felváltott vezetést hozott a nyitó negyed, amelynek végén két egységnyi hazai vezetésről árulkodott az eredményjelző. A folytatásban nagy rohanás vette kezdetét a parketten: előbb Buza Dani vezérletével a mieink produkáltak egy 8-0-s futást, majd az első félidő hajrájában Palavics Barnabás és Baruta Richárd duójának ponterős játéka révén vendéglátóink rukkoltak elő hasonlóval.

Mokos Dániel és Palavics pontpárbaja vezette fel a folytatást, ám a felek továbbra sem engedték meglépni egymást: öt pontnál nagyobb különbség egy ízben sem alakult ki. Sorainkból a dupla-dupláig jutó Dévényi Gábor és a roppant hasznosan pattogtató Kovács Tamás lépett elő a frontvonalba, míg a záró felvonás egyértelműen a két vezérről, Baruta Richádról és Buza Dánielről szólt. Az etap elején ismét fiaink érezték magukat nyeregben: egy 6-0-s rohamot követően visszaszerezték a vezetést, sőt, bő 3 perccel a vége előtt 5 ponttal "mentek". A 37 pontot termelő és 12 lepattanót szedő Baruta Richárd ekkor alaposan megrázta magát, és a meccs csattantójaként a győriek 5 egységnyi hátrányukat ugyanekkora előnyre cserélték el. A szintén 37 pontot szerző Buza Daninak a meccs legjobbja cím maradt vigaszdíjul.

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) SZE-Győr – ELTE-BEAC 93-91 (26-24, 17-16, 20-22, 30-29)

(nők – Budapest Bajnokság,"A" csoport) ELTE-BEAC – ICO SE 37-77 (3-21, 9-20, 15-19, 10-17)

férfi fociLabdarúgás

Hatpontos hétvégével búcsúztak labdarúgóink a BEAC-katlantól! A naptári év utolsó előtti bajnoki mérkőzéseit játszotta mindkét együttesünk a Varga Zoltán Sporttelepen: a délután folyamán előbb Kovács Gergely vezette második garnitúránk lépett pályára a Külker SC ellen, majd Szabó András legénysége az ESMTK II. legjobbjait fogadta.

A BLASZ IV./2 bajnokság dobogójára igyekvő "kettő" kiegyensúlyozott mérkőzést vívott az ugyancsak top3-ba kerülésre hajtó vendégek ellen. Számtalan átadásbeli hiba jellemezte az első félidőt, ám ezeket egyik csapat sem tudta kihasználni. A legnagyobb lehetőség Nagy Gábor előtt adódott, ám a jobb oldali beadást követően erőteljes fejese telibe találta a kapu közepén álló portást. A második 45 percben mindkét fél tudatosabban, pontosabban és gólra törőbben játszott, de csak a mieink törekvéseit koronázta siker. Egy véleményesnek tűnő eset során a bíró ítélete alapján Rumbold Ákossal szemben szabálytalankodtak a 16-oson belül, büntetőrúgás következett, amit a csereként beálló Kovács Gergely váltott gólra. Közvetlenül a lefújás előtt egy hazai pontrúgást követően Pintér Dávid reagált a leghamarabb, és találatával kialakította a 2-0-s végeredményt.

BLASZ III.-as együttesünk már a múlt heti győzelmével bebiztosította dobogós telelését, ám a TF és a Törökbálinti SE legjobbjaival vívott feljutási harcban minden pontra égető szükségük volt. Ezen a mérkőzésen is egy értékesített tizenegyes törte meg a mezőnyjáték során tapasztalt gólcsendet: Erdei Gábor buktatásáért Nizák Jenő vett revánsot. Térfélcserét követően egy pontrúgásból született meg a megnyugtató második találatunk: dr. Helmle Péter alapvonalról visszafejelt labdáját Flaskay Miklós terelte a kapu közepébe. Túlságosan is elaltatta a mieinket a szerzett gól, ugyanis egy kontratámadás végén a kapufáról visszapattanó labda a menteni igyekvő Katona Zoltánról a hálónkban kötött ki. A hajrá az újabb gólszerzési lehetőségek helyett a sportszerűség határait feszegető megmozdulásokról szóltak. Sorjáztak a sárga lapos belépők, mígnem a tizenhatosunkon belül egy kétes szituációban néma maradt a síp, amely a csalódott vendégek részéről egy köpésben és az érte járó piros lapban csúcsosodott ki. Fiaink sikersorozata az őszi bajnok titulus elhódításának lehetőségét teremtette elő a jövő hétvégi szezonzárásra.

(férfiak – BLASZ III.) ELTE-BEAC – ESMTK II. 2-1

(férfiak – BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – Külker SC 2-0

(nők – BLSZ 3/4pályás bajnokság) ELTE-BEAC Hiúzok – Ercsi Kinizsi SE 0-4

modernjModern jazztánc

Nem mindennapi elismeréseket gyűjtöttek be Wéber Edináék a XIII. Országos Táncjáték Fesztiválon! Tucatnyi hölgyet felvonultató modern jazztánc társulatunk az újonnan elkészült, Zongoralecke címre hallgató táncszínházi darabjukkal vett részt a Táncpedagógusok Országos Szövetségének rendezvényén. Sportszervezőnk által rendezett és koreografált előadásukat országosan elismert zsűri értékelte. Tánctechnikai és koreográfusi részről kizárólag pozitívan nyilatkoztak a bírák, akik zenehasználati és 1-2 szcenikai jellegű javaslattal segítették elő együttesünk további munkáját. A művészeti iskoláktól és több évtizedes tapasztalattal rendelkező koreográfusoktól hemzsegő hét társulatos mezőnyben a döntnökök a 2. helyre pontozták tánccsoportunk produkcióját. De ez még nem minden: táncosaink Táncművészeti Média Díjban részesültek, valamint csoportunk javaslatot kapott egy külföldi táncfesztiválon való részvételre. Ha így folytatják, hamarosan nemzetközi fronton is róluk szólnak a hírek!

Röplabda

(nők – Budapest Bajnokság) Budai XI. "A" – ELTE-BEAC 2:3 (25-18, 18-25, 25-19, 20-25, 13-15)

WP_20151114_052Tollaslabda

Elsöprő ELTE-s részvételt hozott a több év kihagyás után megrendezett BEFS SportPont Egyetemi és Főiskolai Tollaslabda Kupa! Már-már házibajnokságnak adott otthont a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola csarnoka, ugyanis az indulók többségének életében meghatározó szerepet játszik, vagy játszott egyetemünk. Ennek fényében nem meglepő, hogy az ELTE-sek dominanciáját hozta a jó hangulatú torna. Női egyéniben Leskó Mariann állt a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, míg a harmadik helyezésen ugyancsak hallgatóink osztoztak. A SOTE színeit képviselő Barta Botond minden kategóriában - egyéniben, párosban, vegyes párosban - állva hagyta a férfi mezőnyt, így felértékelődnek az egyéniben és vegyes párosban elért második és harmadik helyezéseink. Folytatás - a tervek szerint - tavasszal!

rovid obÚszás

Kellemes meglepetés érte Kapás Boglárkát a rövidpályás OB zárónapján! Féltucat érmet - két aranyat, két ezüstöt és két bronzot - úszott össze pedagógia és pszichológia szakos hallgatónk a százhalombattai megmérettetés egyéni és váltó számaiban, mégis a zárónap történései aranyozták be igazán a hétvégéjét! Bogi a közösségi médián számolt be sikereiről:

"Több számomban is megúsztam a legjobbam, vagy nagyon közel voltam hozzá, úgy hogy mondhatom, hogy elég jól sikerült ez a bajnokság! A verseny zárónapján idén harmadjára rendezték meg az Úszó Hírességek Csarnokába való beiktatást, ahol Gyarmati Andreától egy nagyon megható és megtisztelő meglepetést kaptam. Egy szív alakú zafír követ adott át nekem, mint stafétabotot, hiszen ó is a BVSC uszodában edzett, sőt mi több, meg ugyanabban a gimnáziumban is tanultunk, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Innen is szeretnem nagyon megköszönni neki, és még egyszer gratulálni, hogy bekerült a hírességek csarnokába! Végül a szövetség támogatójának, a Porsche Hungáriának szeretném megköszönni a gyönyörű karórát, amit az OB-n elért eredményeimért kaptam."

Bogi a soron következő hétvégén a Komjádi Uszodában rendezett úszó MEFOB-on folytathatja az éremhalmozást!

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech