Angi

Elhunyt Németh Angéla olimpiai bajnok gerelyhajítónk

2014. 08. 05.
Angi

Hatvannyolc éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el klubunk eddigi utolsó olimpiai aranyérmes sportolója. A BEAC saját halottjának tekinti Németh Angélát.

Hatvannyolc éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el klubunk eddigi utolsó olimpiai aranyérmes sportolója. A halálhírről a család tájékoztatta kedden az MTI-t.

Még 1958-ban magasugróként hívták le Németh Angélát a Vörös Meteorba, ahol a dobószámokhoz is közel került. Gerelyt csak később fogott a kezébe, de az első találkozás után néhány hónappal már versenyt nyert. Az atlétika mellett gimnázium második osztályában kosárlabdázott, 176 centis magasság ellenére centert játszott.

Németh Angéla 1965-ben került a Testnevelési Főiskolára, ahova a bejutását megkönnyítette, hogy mindkét sportágában válogatott volt. Akkoriban nem volt téli idény atlétikában, a szezon október legelején véget ért, a kosárlabdában pedig ősztől májusig, az atlétikai idény nyitányáig tartottak a küzdelmek, így nem ütötte egymást a két sportág. Edzője, Koltai Jenő győzte meg arról, hogy a dobásra kell elsősorban koncentrálnia.

németha"A gerelyhajítás nekem álomszerű volt, könnyű szer, ami hozzám a legjobban illett." – mesélt a kezdetekről a kiváló sportoló három évvel ezelőtti interjúnkban. Gerelyhajítóként két olimpián indult, az 1968-as mexikóvárosi ötkarikás játékokon 60,36 méteres dobásával aranyérmet nyert. Egy évvel később az Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre, ezzel ő szerezte meg a magyar női atlétika második, a világháború utáni első Eb-címét.

1968-ban a Testnevelési Főiskolán tanári oklevelet szerzett, visszavonulása után az Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd az Állatorvostudományi Egyetem testnevelőtanára volt, 1990-től az intézmény testnevelési tanszékének vezetője lett.

Egykori olimpiai bajnokunkat augusztus 28-án 16 órakor helyezik végső nyugalomra a budapesti Bazilikában. A BEAC saját halottjának tekinti Németh Angélát.

RÁNKYNÉ NÉMETH ANGÉLA – PORTRÉ

Ránkyné Nemeth Angéla_ gyászjelentés (1)-page0001Születési idő, hely: 1946. február 18., Budapest

Sportág: atlétika (versenyszám: gerelyhajítás), kosárlabda

Klubjai
atlétika: Bp. Vörös Meteor, TFSE, BEAC
kosárlabda: TFSE, BEAC, Vasas Izzó

Legjobb eredményei
olimpiai bajnok (1968 Mexikóváros, gerelyhajítás)
Európa-bajnok (1969 Athén, gerelyhajítás), Eb-4. (1971 Helsinki, gerelyhajítás)
háromszoros magyar bajnok (gerelyhajítás, 1968, 1969, 1971)

Elismerései
Az év sportolónője (1968)
Az év atlétája (1968, 1969)
Budapest díszpolgára (2012)

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech