Tajfutas 002

Tájfutó Szakosztály

A tájfutás a tájékozódás és a futás kombinációja. Egy sport, melyben nemcsak a fizikum számít, hanem a mentális erőnlét is.

A tájfutással egyszerre növelheted az állóképességed és a szellemi teljesítőképességed. Ez nemcsak egy sport, hanem egy életforma, mely megtanít küzdeni, gyorsan dönteni, kitartóan figyelni. Minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kategóriát.

A versenyzőknek térkép és tájoló segítségével kell a terepen meghatározott számú ellenőrzőpontot érinteniük. A pontérintés sorrendje kötött, de a pontok között a versenyző maga választja meg az útvonalát. Az időt egy elektronikus chippel mérik. A tájfutás mindamellett, hogy kemény sport, teljesen kikapcsol, ellazít. Ha szereted a természetet és egy befogadó, jó fej társaságra vágysz, köztünk a helyed!

A szakosztály története:

"A szakosztály a hatvanas és hetvenes években Garay Sándor mesteredző, Vörös István és Bojárszky Dezső szakosztályvezetők irányításával a közvetlen magyar élvonalba tartozott, élversenyzők sokaságát adva a magyar tájfutó sportnak. Közülük Hegedűs Ágnes és Hegedűs András ért a legmagasabbra, világbajnoki helyezésig. A nyolcvanas évek közepétől több mint tíz évig Lantos Zoltán volt a legjobbunk, számtalan bajnoki címmel és sokszori világbajnoki részvétellel. Jelenleg szerényebb szinten, de minden korosztályban foglalkoztat a szakosztály versenyzőket. Szívesen lát egyetemistákat, akik közül a földrajz, geológus, térképész szakosoknak még tanulmányaik során is hasznosítható ismereteket adhat, ha megismerkednek a tájfutás alapjaival.

2020. szeptember 27-én volt ötven éve, hogy megszerezte az első világbajnoki érmét a Magyar Tájfutó válogatott! Az NDK-ban megrendezett világbajnokság női váltóversenyén a Monspart Sarolta, Hegedüs Ágnes (BEAC), Horváth Magda összeállítású trió remek futással ezüstérmet szerzett. A vb-ezüstérmes váltó tagjai 50 évvel később, az idei Tájfutó Gálán álltak ismét együtt a kamera elé egy közös fénykép erejéig!"

-------------------------------------------

Facebook: ELTE-BEAC Tájfutás

Tájfutás

Kapcsolattartó: Knuth Ábel - szakosztályvezető (BEAC)

E-mail: [email protected]

Kapcsolattartó: Hajas Csilla- hallgatói kapcsolattartó (ELTE)

E-mail: [email protected]

Lesz izomlázad?

Találd meg kedvenc sportodat, helyszínedet, közösségedet!

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech