Tajfutas 002

Tájfutó Szakosztály

A tájfutás a tájékozódás és a futás kombinációja. Egy sport, melyben nemcsak a fizikum számít, hanem a mentális erőnlét is.

A tájfutással egyszerre növelheted az állóképességed és a szellemi teljesítőképességed. Ez nemcsak egy sport, hanem egy életforma, mely megtanít küzdeni, gyorsan dönteni, kitartóan figyelni. Minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kategóriát.

A versenyzőknek térkép és tájoló segítségével kell a terepen meghatározott számú ellenőrzőpontot érinteniük. A pontérintés sorrendje kötött, de a pontok között a versenyző maga választja meg az útvonalát. Az időt egy elektronikus chippel mérik. A tájfutás mindamellett, hogy kemény sport, teljesen kikapcsol, ellazít. Ha szereted a természetet és egy befogadó, jó fej társaságra vágysz, köztünk a helyed!

A szakosztály története:

"A szakosztály a hatvanas és hetvenes években Garay Sándor mesteredző, Vörös István és Bojárszky Dezső szakosztályvezetők irányításával a közvetlen magyar élvonalba tartozott, élversenyzők sokaságát adva a magyar tájfutó sportnak. Közülük Hegedűs Ágnes és Hegedűs András ért a legmagasabbra, világbajnoki helyezésig. A nyolcvanas évek közepétől több mint tíz évig Lantos Zoltán volt a legjobbunk, számtalan bajnoki címmel és sokszori világbajnoki részvétellel. Jelenleg szerényebb szinten, de minden korosztályban foglalkoztat a szakosztály versenyzőket. Szívesen lát egyetemistákat, akik közül a földrajz, geológus, térképész szakosoknak még tanulmányaik során is hasznosítható ismereteket adhat, ha megismerkednek a tájfutás alapjaival.

2020. szeptember 27-én volt ötven éve, hogy megszerezte az első világbajnoki érmét a Magyar Tájfutó válogatott! Az NDK-ban megrendezett világbajnokság női váltóversenyén a Monspart Sarolta, Hegedüs Ágnes (BEAC), Horváth Magda összeállítású trió remek futással ezüstérmet szerzett. A vb-ezüstérmes váltó tagjai 50 évvel később, az idei Tájfutó Gálán álltak ismét együtt a kamera elé egy közös fénykép erejéig!"

-------------------------------------------

Facebook: ELTE-BEAC Tájfutás

Tájfutás

Kapcsolattartó: Marosán Ágnes - szakosztályvezető (BEAC)

E-mail: [email protected]

Kapcsolattartó: Tóth Péter- hallgatói kapcsolattartó (ELTE)

E-mail: [email protected]

Lesz izomlázad?

Találd meg kedvenc sportodat, helyszínedet, közösségedet!

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni Jooble