EUSA2

Tisztes helytállás az európai egyetemi sakkhadszíntéren

2017. 10. 07.
EUSA2

Nemzetközi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gyarapodott az ELTE országos bajnok sakkcsapata a spanyolországi kontinenstorna alkalmával.

Május elején arról adtunk hírt, hogy az ELTE megvédte címét a MEFOB sakk csapatbajnokság legutóbbi kiírásán, ezáltal jogot nyert arra, hogy szeptember 20-24. között a magyar színeket képviselje az EUSA (European University Sports Association) égisze alatt rendezett Egyetemi Sakk Európa Bajnokságon. Egyetemi csapatunkat az Informatikai Kar hallgatója Grimm Dániel és a Természettudományi Kar hallgatója Kaczúr Flórián alkották. A spanyolországi Eb honi vonatkozású történéseiről Grimm György, klubunk sportszervezője számol be:

"A verseny helyszínéül - a még e kora őszi időpontban is strandolásra csalogató - Costa del Sol-on található Fuengirola nevű település szolgált. Szükség is volt a verseny közbeni folyamatos feltöltődésre, mivel rendkívül erős mezőny gyűlt össze. A férfiak küzdelmében 11 ország 23 egyetemének csapata vett részt (emellett a nőknél 5 nemzet 6 csapata játszott). A mezőny harmada un. címviselő (GM, IM, FM), vagyis kiemelkedő nemzetközi tudású sakkozó volt.

A verseny nemenként két kategóriában zajlott le. Először a kétfős csapatversenyre került sor: rapid, kétszer 25 perc plusz 10 másodperces játékidővel 9 fordulóban, ún. svájci párosítással. Ebben a versenytípusban 5 sikerrel, 10 ponttal a 8-9. helyen végeztünk, amely eredmény a mezőnyt figyelembe véve elfogadható. Csak egy példa az ellenfelek játékerejének érzékeltetésére: a győztes orosz csapat játékosai rendszeresen játszanak a világ Top 10-es sakkozói ellen. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk a bronzérmet szerzett, Testnevelési Egyetemet képviselő lányoknak. Ezt követően került sor az egyéni (3 perc + 2 másodperc hosszúságú) szintén 9 fordulós blitz versenyre melyen mindkét játékosunk 6-6 pontot szerzett és ezzel az előkelő, holtversenyes 4. helyen végeztek.

Természetesen nemcsak a sakkozásról szólt ez a pár nap, hanem lehetőséget nyújtott a különböző kultúrájú országok egyetemistáinak tapasztalatcseréjére, barátkozására is. Újabb alkalom nyílt arra, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem megmutathassa magát a nemzetközi (sakk)színtéren. Ezért ezúton is köszönet jár mindazoknak, akiknek segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez az út. Az ELTE-n kívül a BEAC-nak és a MEFS-nek is elévülhetetlen érdemei vannak a versenyen való résztvételünk lehetőségének megteremtésében."

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech