EUSA2

Tisztes helytállás az európai egyetemi sakkhadszíntéren

2017. 10. 07.
EUSA2

Nemzetközi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gyarapodott az ELTE országos bajnok sakkcsapata a spanyolországi kontinenstorna alkalmával.

Május elején arról adtunk hírt, hogy az ELTE megvédte címét a MEFOB sakk csapatbajnokság legutóbbi kiírásán, ezáltal jogot nyert arra, hogy szeptember 20-24. között a magyar színeket képviselje az EUSA (European University Sports Association) égisze alatt rendezett Egyetemi Sakk Európa Bajnokságon. Egyetemi csapatunkat az Informatikai Kar hallgatója Grimm Dániel és a Természettudományi Kar hallgatója Kaczúr Flórián alkották. A spanyolországi Eb honi vonatkozású történéseiről Grimm György, klubunk sportszervezője számol be:

"A verseny helyszínéül - a még e kora őszi időpontban is strandolásra csalogató - Costa del Sol-on található Fuengirola nevű település szolgált. Szükség is volt a verseny közbeni folyamatos feltöltődésre, mivel rendkívül erős mezőny gyűlt össze. A férfiak küzdelmében 11 ország 23 egyetemének csapata vett részt (emellett a nőknél 5 nemzet 6 csapata játszott). A mezőny harmada un. címviselő (GM, IM, FM), vagyis kiemelkedő nemzetközi tudású sakkozó volt.

A verseny nemenként két kategóriában zajlott le. Először a kétfős csapatversenyre került sor: rapid, kétszer 25 perc plusz 10 másodperces játékidővel 9 fordulóban, ún. svájci párosítással. Ebben a versenytípusban 5 sikerrel, 10 ponttal a 8-9. helyen végeztünk, amely eredmény a mezőnyt figyelembe véve elfogadható. Csak egy példa az ellenfelek játékerejének érzékeltetésére: a győztes orosz csapat játékosai rendszeresen játszanak a világ Top 10-es sakkozói ellen. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk a bronzérmet szerzett, Testnevelési Egyetemet képviselő lányoknak. Ezt követően került sor az egyéni (3 perc + 2 másodperc hosszúságú) szintén 9 fordulós blitz versenyre melyen mindkét játékosunk 6-6 pontot szerzett és ezzel az előkelő, holtversenyes 4. helyen végeztek.

Természetesen nemcsak a sakkozásról szólt ez a pár nap, hanem lehetőséget nyújtott a különböző kultúrájú országok egyetemistáinak tapasztalatcseréjére, barátkozására is. Újabb alkalom nyílt arra, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem megmutathassa magát a nemzetközi (sakk)színtéren. Ezért ezúton is köszönet jár mindazoknak, akiknek segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez az út. Az ELTE-n kívül a BEAC-nak és a MEFS-nek is elévülhetetlen érdemei vannak a versenyen való résztvételünk lehetőségének megteremtésében."

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni Jooble