Óriási magyar és BEAC-os siker a Spartathlonon!

Bódis Tamás, az ELTE-BEAC Sashegyi Gepárdok futója nyerte a Spartathlont, az Athén és Spárta közötti, mitológiai gyökerű 246 km-es ultrafutást. Az ultrázás olimpiájának is nevezett versenyre csak komoly felkészüléssel, kvalifikációs idő teljesítésével lehet nevezni. Az akropoliszi rajtnál idén 376-an álltak a világ minden részéből, várhatóan csak minden második sportoló lesz képes szintidőn belül teljesíteni az ókori múltban gyökerező, de embert próbáló távot. A szintén csapattag Simonyi Balázs óriási egyéni csúccsal az 5. lett. A verseny tisztaságát védve a szervezők nem osztanak pénzdíjakat, és az összes célbaérkező azonos díjazásban részesül, azaz nyer egy olajág-koszorút, melyet spártai elöljárók helyeznek a fejére, és egy érmet. Továbbá minden célba érkezőt spártai lányok kínálnak az Evrotasz folyó vizével.

Bódis Tamás tavaly - minden idők második legjobb magyar idejével - negyedik lett, idén ellenállhatatlan volt, nem fért kétség a győzelméhez. Az előző évhez képest másfél órát javítva, 23:28:37 óra, azaz egy napon belül ért célba. Ez az ultra távoknál figyelemre méltó, 5:44 p/km-es tempót jelent átlagosan. Tamásra jellemző, hogy a biztos győzelem ellenére sem lassított, és erejét egészen kiválóan beosztva, jó állapotban érkezett a célba.

Ideje egyébként új magyar csúcs is, az eddigit 28 éven keresztül az eddigi egyetlen magyar férfi győztes, Bogár János tartotta (24:15:31, 1991). Tamás ideje az örökranglista 22. helyéhez elegendő, az összesen 37-szer megrendezett versenyen csupán 12-en futottak nála gyorsabban.

Az egész magyar Spartathlon csapat kitűnően szerepelt, a férfiaknál Csécsei Zoltán ezüstérmes lett, míg a nők versenyét Maráz Zsuzsanna nyerte. Az első 14 beérkezőből összesen 6 magyart üdvözölhettünk a célban, Leonidász király szobránál.

Bódis Tamásnak, Simonyi Balázsnak és az egyetemi csapat edzőjének, Szabó Gábornak ezúton is gratulálunk!