Helyey

„Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés!”

2014. 01. 05.
Helyey

Az életének 66. évében elhunyt Jászai Mari-díjas színművész, Helyey László halálával nemcsak a színésztársadalom, hanem a BEAC-család is szegényebb lett.

Mai napig a régi csapattársak fülében cseng az a jellegzetes hang, amellyel a címben szereplő mondatot Helyey László a BEAC-öltöző padjára felállva zengte. A sokak által leginkább szinkronszerepeiről - Mátyás király, Gérard Depardieu - ismert színművészünk érettségijéig klubunk labdarúgó csapatában rúgta a bőrt az 1960-as években, de inkább csak az edzés és a futball szeretete motiválta. Már akkoriban sem áll távol tőle a színészi pálya.

1975-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze, majd 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott. Később a Pécsi Nemzeti Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is fellépett, majd 1992-től a Budapesti Kamaraszínházban folytatta. Közel félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott. Például Beckett Godot-ra várva című drámájában vagy Moliére Tartuffe-jében, de eljátszotta Rostand Cyrano de Bergeracját is. Utolsó bemutatója A bolondok grófja volt az Újszínházban 2013 októberében. 1991-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Közel félszáz film- és száz színdarabbeli szereplése mellett az egyik legkedveltebb szinkronhangként vívta ki a szakma és a közönség elismerését. Nagy szeretetnek örvendett a gyerekek körében, mert a magyar népmesék Mátyás királya és az ő hangja elválaszthatatlan volt számukra.

új mappaNagy hatással volt rá a kettős rangadók élménye, a grundok emléke, a gombfocicsaták – az ő együttese a Fradi volt – az edzések hangulata, így később akármilyen munkahelyen dolgozott - többnyire a színházaknál -, mindig propagálta, hogy legyen foci. Agilisnak bizonyult futballügyben, annak ellenére, hogy magát nem tartotta vezéregyéniségnek.

Következzen néhány személyes gondolat régi BEAC-os csapattársától, Kerényi Nándortól, aki két éven át egy csapatban játszott a színművésszel: "Még az ificsapatban rúgtuk együtt a bőrt Lacival, akiben egy szimpatikus fiatalembert ismertem meg. Igazi csapatjátékos volt, aki minden tőle telhetőt megtett a pályán. De nem csak a gyepen villogott, a művészi véna már akkoriban is a zsigereiben volt. Néhanapján egy-egy verset is elő tudtunk csalni Laciból az öltözőben, nem csoda, hogy állandóan a jó hangulat lett úrrá a csapaton. '66-ban besoroztak, majd mikor visszatértem a BEAC-hoz, ő már más utakat járt, de a későbbiekben is tartottam vele a kapcsolatot."

Helyey Lászlót az Újszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech