Hazatalál a BEAC fociélete – felavatjuk az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályát

Az ELTE és az MLSZ közös pályafejlesztési programjának keretében elkészült a Mérnök utcai sporttelep új, nagyméretű, műfüves labdarúgópályája, mely közel 10 év után újra hazai pályát biztosít a 11. kerületben a BEAC 121 éves Labdarúgó Szakosztályának.

A BEAC labdarúgása ezer szállal kötődik a kerülethez, 1901-ben, a mai Allee helyén nyitott meg az első, Mező utcai stadion, majd a Bogdánfy úti ELTE, illetve BME sporttelepek adtak otthont sportolóinknak 2010-ig. A szakosztály életében egy törés következett, több éven át tartó létbizonytalanság. A hazai pálya reménytelen keresése után az ünnepélyes pályaavatással 2019. szeptember 25-én újraindul a klub újbudai labdarúgó élete. Felavatjuk labdarúgópályánkat, mely egykori, ikonikus játékosunk tiszteletére az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya nevet kapja.


BEAC-FTC mérkőzés a BEAC egykori, Mező utcai stadionjában, a mai Allee bevásárlóközpont helyén

Pluhár István joghallgatóként a BEAC színeiben kezdett futballozni, kétszer volt válogatott labdarúgó. Az aktív játéktól való visszavonulása után a Nemzeti Sport tudósítója, rovatvezetője, majd főmunkatársa volt, ahol alkalma nyílt megismerkedni a sporttudósítással. Emellett a Testnevelési Főiskolán a labdarúgás tanára is volt. 1930. május 11-én, Magyarországon elsőként közvetített rádióban futballmérkőzést, a Magyarország-Olaszország Európa Kupa találkozót.

A Magyar Rádió sportriportereként jellegzetes, ellenállhatatlan közvetítéseivel rengeteg rajongót szerzett a magyar sportnak. Ő volt az első magyar rádióriporter, aki élőben közvetíthetett olimpiáról, így egy ország szurkolhatott együtt az 1936-os berlini olimpia 10 magyar aranyának, köztük Csik Ferencnek, a BEAC úszó bajnokának.

A 2019. szeptember 25-i megnyitón három nagy múltú klub, az FTC, a Vasas és a BEAC csapatai is megmérkőznek egymással.

Részletes program:

13:30 - BEAC Öregfiúk - FTC öregfiúk
14:30 - Köszöntők
Állófogadás a Corner 35 étteremben
15:00 - BEAC - Vasas

A szeptember 25-i pályaavatásra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Facebook-event: ELTE - BEAC Pluhár István Labdarúgópálya avatás

A 2019/20-as idényben a BLSZ 3. osztályában szereplő BEAC csapata