DSC 8455

Költöznek az "Elsők"

2016. 06. 10.
DSC 8455

Helycserés “támadás”: elköltözött az Egyetemi Könyvtárból az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmének legszebb pillanatairól szóló kiállítása, amely június 10-től a Tüskecsarnokban várja az érdeklődőket!

Június 10-én a BEAC saját rendezésű, "BEAC-Az elsők" c. kiállítása a Tüskecsarnok aulájába költözött az Egyetemi Könyvtárból. Az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmének legszebb pillanatairól szóló kiállításunk továbbra is ingyenesen lesz látogatható Tüskecsarnok nyitvatartási idejében.

A május 6-ai megnyitót követően, melyet a Pázmány-nap és a Magyar Sport Napja keretein belül rendeztünk meg, második állomásához érkezett a kiállítás. A tárlat nem véletlen volt 2016-ra időzítve, mivel a megnyitón egy, a rendszerváltás előtti politikai helyzet miatt feledésbe merült BEAC-os sportoló és olimpikon, Hámori Jenő rehabilitációjára is sor került, aki 60 évvel ezelőtt, 1956-ban olimpiai aranyérmet szerzett Melbourne-ben.

hámori3

Hámori Jenő az olimpia után frissen végzett vegyészként a szabadságot választotta, és nem tért vissza a kommunista Magyarországra. A forradalom után a Kádár-rendszerre jellemző módon a disszidensek neveit, a külföldön sikeres magyar sportolókat igyekeztek elfelejteni, róluk tudomást sem venni. Így eshetett meg, hogy Hámori Jenő neve közel 60 évig hiányzott a BEAC büszkeségfaláról, egészen mostanáig

Természetesen most már Hámori neve is szerepel büszkeségeink tábláján a másik öt (név szerint: Prokopp Sándor, Csik Ferenc, Rajczy Imre, Kovácsi Aladár, Németh Angéla) BEAC-os olimpikonunk mellett.

Ahol eddig járt a kiállítás:

2016. május-június - Egyetemi Könyvtár

A későbbiekben az alábbi helyszíneken tekinthető meg a kiállítás:

2016 június– Tüskecsarnok (aula)
2016 nyár közepe – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
2016 szeptember – Albertfalvai Közösségi Ház/Etele Helytörténeti Gyűjtemény
2016 őszétől – az ELTE campusai

ELTE Online

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech