Bogika

Kapás Boglárka óriási hajrájával pályafutása első világbajnoki érméig tempózott!

2015. 08. 05.
Bogika

“Illusztris taggal” bővült pedagógia és pszichológia szakos hallgatónk medálgyűjteménye a kazanyi vb-n: Bogi az 1500 méteres gyorsúszás során bemutatott érett versenyzése bronzéremben és országos csúcsban kamatozott.

Kapás Boglárka taktikájával meghazudtolta 'Akhilleusz és a teknős' paradoxonát és meg sem állt a világbajnoki dobogó legalsó fokáig Kazanyban. Több mint 50 versenyzőnk indított érem- és kvótaszerző hadjáratot Tatárföldre, úszóink között az ELTE PPK-n tanuló, az évek során egyre több örömet okozó Bogival a fedélzeten, aki titkon a korábbi vb-pontszerző helyezéseit medálra kívánta cserélni.

A BVSC-ben nevelkedő hölgyünk három versenyszámban lép/lépett rajtkőre a vb-n: előbb 400 méteres gyorsúszásban, majd ugyanezen úszásnem 1500 és 800 méteres válfajában. Egyre inkább beérő tehetségünk nem keseredett el a rövidebbik táv fináléjában elért 8. helyezése után, inkább teljes erőbedobással és koncentrációval készült a sikeresebb folytatásra.

1500 méteren a hatodik legjobb idővel jutott a nyolcas döntőbe, ahol a realitások egy ötödik helyezést ígértek. Kapás Bogi egy tudatosan felépített versenyzéssel cáfolt rá a várakozásokra és küzdötte magát egyre előrébb és előrébb. A kiegyenlített hosszakra hajtó lányunk nem kapkodott az elején: rendre a hatodik helyen fordult – sőt, 250 méternél a 7. is volt néhány másodperc erejéig –, a táv harmadát követően viszont felkapaszkodott az ötödikre.

A folytatásban szépen dolgozta le a hátrányát, és 1100 méternél már csak egy helyre volt a dobogótól, de még 300 méterrel a vége előtt is 4,6 másodpercre a 3. helytől. Amit innentől kezdve művelt, arra nehéz szavakat találni. Fittyet hányt a nyitómondatban említett tanmese filozófiai eszmefuttatására és elképesztő tempóban zárkózott fel a harmadikra: 1350-nél 3 mp, 1400-nál 2.2 mp volt a hátránya, az utolsó hossz előtt már csak 66 század! Innentől már nem volt kérdés: Lotte Friis teljesen elkészült erejével és nem tudott újítani, míg Bogi utolsó tartalékait is mozgósította és majd' két másodperccel vetélytársa előtt ért célba. Fantasztikus bronzérem!

http://dai.ly/x30drfu

„Ez olyan hihetetlen... Úsztam, ahogy tudtam, közben éreztem, hogy a harmadik-negyedik helyen haladok, mert azt láttam, hogy többen is mögöttem vannak. Az utolsó ötvenen már fájt mindenem, viszont azt is láttam, hogy Lotte teljesen lelassult, ő meg azt látta, hogy jövök, és ilyenkor az üldözőnek sokkal könnyebb, mint az üldözöttnek” – idézi a Magyar Úszószövetség Kapás Boglárkát.

„Még el sem hiszem, ami itt most történt velem. Talán majd két-három nap múlva... A gondolataim még le vannak maradva most az érzelmek mögött... Csodálatos, hogy ilyen mezőnyben érmet tudtam szerezni. Ezek után a nyolcszázra is úgy állok oda, hogy bármi lehet.”

Akár egy mostaninál is fényesebb vb-érem a gyűjteményébe. Reméljük, hasonló izgalmakat élhetünk át Bogival augusztus 8-án kora este a 800 méteres gyorsúszás döntőjében.

fotó: AFP

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech