Kakó Gyula 02 2

Kakó Gyula emlékére

2018. 09. 24.
Kakó Gyula 02 2

2018. szeptember 17-én végső búcsút vettünk Kakó Gyulától, aki évtizedeken át volt a BEAC labdarúgó csapatainak edzője.

2018. szeptember 17-én végső búcsút vettünk Kakó Gyulától, aki évtizedeken át volt a BEAC labdarúgó csapatainak edzője.

Kakó Gyula (1926. 10.07. - 2018.08.26.) Budapesten született, életpályája átívelte jószerivel az egész 20. századot. Gyermekkorában szüleivel és három testvérével tisztes szegénységben éltek a Józsefvárosban. Kezdetben szakmát tanult, betűöntő nyomdász lett és a Pénzjegynyomdában kezdett dolgozni. A valódi szerelme azonban élete végéig a sport maradt. Elvégezte a Testnevelési Főiskolát, ahol 1960-ban testnevelőtanári, majd 1968-ban labdarúgó szakoktatói diplomát szerzett.

Évtizedekig volt a BEAC, az ELTE sportegyesületének futballedzője, ahol az egyetemistáknak adhatta át a sport szeretetét. Edzője volt többek között Esterházy Péternek, aki abban az időben volt az ELTE hallgatója. 1986-1989 között a Budapesti Labdarúgó Szövetség elnöki tisztét töltötte be, majd ezt követően a Szövetség örökös, tiszteletbeli elnöke lett. Idősebb korában, még jóval a nyugdíjazását követően is edzősködött, de akkor már a gyermeklabdarúgás területén dolgozott, a Góliát FC edzőjeként fáradhatatlanul és nagy-nagy lelkesedéssel foglalkozott a fiatal tehetségekkel, még 80 éves kora fölött is. Utolsó nagy munkája, amely a sporthoz köthető a Labdarúgó Játékvezetők Etikai Kódexének megalkotása volt.

BEAC csapatkép 1976-ból (forrás: ifj. Kakó Gyula)

Ennek a tartalmas életpályának a hátországaként ott volt felesége Éva, akivel 1953-tól 43 évig éltek házasságban. Egy fiuk született. Életében nagy törést jelentett felesége halála, akinek elvesztését sohasem tudta igazán feldolgozni.

Kakó Gyula nagyvonalú és gáláns, munkájában szorgalmas, társaságkedvelő, barátságos ember volt, akinek mindig mindenkihez volt egy kedves szava. Még élete vége felé, nagyon idős korában sem lehetett úgy végigmenni vele a XI. kerület utcáin, hogy ne szólította volna meg egy kedves ismerős, egy barát vagy éppen a sarki újságos.

Teljes életet élt, minden megadatott a számára, amit egy ember kívánhat, mind a szakmai, mind a családi élete harmonikusan zajlott, élet- és emberszeretete pedig átsegítette a nehézségeken is. 92 évet élt.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech