Kisgy

"Fizikálisan az ember rengeteget kibír"

2011. 10. 16.
Kisgy

Kis Gyula, két Ironman OB ezüstérem után a nemzetközi profik között is kipróbálta magát. Az október 2-i Challenge Barcelona hosszútávú triatlonversenyen Gyula 8:41:37-es egyéni csúccsal az abszolút tizedik helyen ért célba. Hazaérkezése után a felkészülésről, a verseny majd 9 órájáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk az ELTE-BEAC Polythlon vezetőedzőjével.

A verseny előtt azt mondtad nekem, hogy a legjobb tizenötbe várod magad. Ezt elég jól megtippelted. Arra számítottál, hogy egyéni csúcsot is dönthetsz?

Szerettem volna megdönteni eddigi legjobbamat, a helyezésbeli cél mellett ezt is kitűztem magam elé. 8:40 alá akartam kerülni, ez sajnos nem sikerült. De ennek ellenére elégedett vagyok, hiszen az előző rekordomat Nagyatádon állítottam fel, ahol azért könnyebb a pálya, rövidebb kerékpár szakasszal. Ezt figyelembe véve ez a mostani idő lényegesen erősebb.

Mennyire más egy külföldi verseny hangulata, mint például Nagyatádé?

Először is háromszor annyi induló volt, közel 1200 fő. Ha ehhez hozzávesszük a segítőket, szurkolókat, láthatjuk, hogy ez egy sokkal nagyobb szabású verseny. Mégis azt mondom, hogy a hazai Ironmanen jobb a hangulat, de természetesen Barcelonában is remekül éreztem magam.

A tavalyi Ironman maratonján elfáradtál, és csak tizedikként futottál be, idén viszont két kiugróan sikeres versenyen vagy túl. Tanultál az akkori hibákból?

Igen, mindenképpen. Tavaly a folyadékpótlással és a táplálékkiegészítőkkel csúsztam el, ezekre idén már fokozottan figyeltem. Nagyatádon ugyan nem jött ki minden tökéletesen, sokkal jobb időre lettem volna képes, és a győztest is jobban meg tudtam volna szorítani; a barcelonai versenyen viszont sikerült tökéletesen kiküszöbölni ezeket a hibákat, és egy 99%-os versenyt futottam.

Mennyit számít egy versenyen a segítők és szurkolók jelenléte?

Rengeteget számít, hogy nincs egyedül az ember. Természetesen az is nagyon fontos, hogy a segítő jó munkát végezzen, de sokkal többet jelent, hogy van kihez visszafutni, tudja az ember, hogy valaki szorít érte. Én mindig azt mondom, hogy a győzelem nemcsak a versenyzőé, hanem a segítőké, illetve a szurkolóké is.

Térjünk rá a résztávokra! Melyik ment a legjobban, melyik a legnehezebben?

A futásommal nagyon meg voltam elégedve, ez a 3 óra körüli maraton végre azt tükrözi, amit tudok. Sajnos eddig lábgörcs, fáradtság, egyéb problémák miatt sosem tudtam kihozni a futáson a maximumot, de ezúttal minden rendben volt. Ú;szni kicsit jobban szerettem volna, a kerékpár az elvárásoknak megfelelően sikerült, annak ellenére, hogy elég sok helyet estem vissza. 180 km-en még a nemzetközi mezőny mögött vagyok 10-15 perccel.

Általában melyiket tartod a leggyengébb számodnak?

Egyértelműen a kerékpárt, itt még fejlődni szeretnék legalább 10 percet.

Mire gondol a triatlonista egy közel 9 órás verseny alatt?

Ez a versenyző frissességétől függ. A szellemi frissesség szerintem egyenlő a fizikai frissességgel. Én mindig próbálok közben taktikákon gondolkodni, vagy azon, hogy mikor egyek, mikor frissítsek. Ha nem a versennyel kapcsolatos dolgokra koncentrálok, az a fizikai fáradtság jele is. Egyébként általában nem szoktunk unatkozni.

Szerinted a testi, vagy a szellemi erőnléten múlik az, hogy valaki végigcsinál-e egy versenyt?

Ez is fejben dől el. Fizikálisan az ember rengeteget kibír. Egy edzett versenyzőnél az Ironmanen minden agyban dől el. Ha már a rajthoz bizonytalanul áll oda valaki, akkor utána jönnek is a gondok, ezeket fejben felnagyítja a versenyző, és egy idő után egyszerűen feladja. Nyilván van egy fizikális határ is, de lényegesebb az, ahogy odaállok egy versenyre.

Az önbizalom pedig erősen függ a felkészüléstől. Hogy sikerült a mostani tréning?

Egy nagyon jó, hat hetes edzéstervet csináltam végig, tökéletesen sikerült a felkészülés. Szerencsére a szeptemberi szép időben a 30 fokos barcelonai hőségre is fel tudtam készülni. Egyébként az edzéseken is a kiegyensúlyozottság számít, ami most megvolt.

A Polythlon Triatlon Klubnál edzősködsz. Saját edzésterveidet magadnak állítod össze?

Igen, a lassan húsz éves triatlonos tapasztalat ehhez a teljesítményhez elég. A továbblépéshez valószínűleg kell majd keresnem egy nemzetközi szintű szakembert.

A profi versenyzők egyébként külön edzővel készülnek?

Nagyrészt igen. Vagy ha maga is állítja össze az edzésprogramját a sportoló, ott van mögötte egy szakmai tanácsadó. Nekem sokat segítene egy hozzáértő kerékpáredző, aki kifejezetten triatlonistákra szakosodott.

Mikor valósulhat ez meg?

Remélem, hogy jövőre. Jövő évi célom a világbajnokságon való részvétel kiharcolása. Ez legalább olyan nehéz, mint mondjuk a foci válogatottnak, úgyhogy küzdelmes szezon előtt állok.

A VB az álomversenyed, vagy van, ahol még szívesebben elindulnál?

A Hawaii Ironman volt mindig is a legnagyobb célom, remélem jövőre ezt is sikerül elérnem.

Mi teszi az Ironman versenyeket minden triatlonos álmává?

Valamelyik versenyzőtől hallottam egyszer, hogy az az 5 másodperc, amikor átfut az ember egy Ironman célján, az kárpótol mindenért. Ez egy leírhatatlan érzés, amit egy félIronmanen, vagy egy maratonon nem élhetünk át. A mai korban mindenki a kihívást keresi, és ez egy tökéletes verseny önmagunk túlszárnyalásához. Ez lehet a vonzereje.

Sokan furcsálhatják, hogy egy ilyen komoly sportoló egyetemi csapatnál vállal edzői munkát. Mit ad neked az edzősködés?

Mindig is szerettem volna átadni azt a tudást, amit hosszú évek alatt összeszedtem a triatlonban. Nagyon motivál az a cél, hogy minél több fiatalt vonjak be a sportolásba. A lényeg az, hogy minél többen érezzék a mozgás örömét, és a triatlon erre egy tökéletesen alkalmas sportág.

Ha te is szeretnél kérdezni Gyulától, vagy érdekelnek a Polythlonon belüli edzéslehetőságek, keresd bátran!

Elérhetőségek:
e-mail: [email protected]
mobil: 0630/ 371-67-71

(Fotó: sporthirugynokseg.hu)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech