Evzaro

Eseménydús, Eredményes Esztendőt zártak atlétáink!

2014. 11. 16.
Evzaro

Klubcímerünkhöz méltó évet produkált Atlétikai Szakosztályunk: díjátadóval egybekötött hagyományos évzáró ünnepségüket egy videó-összeállítás koronázta meg.

Idén november 7-én került sor atlétáink hagyományos évzárójára, amelyen tisztelegtek a 116 év, a régi nagy atléták, valamint a jelen, és a jövő sportolói előtt. Az est keretén belül megemlékeztek azokról az igazi BEAC-os nagy atlétákról, sportvezetőkről, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk, de mindannyiunk számára örök példaképek maradnak. Lássuk, miként élte meg az ünnepélyt szakosztályunk egyik legígéretesebb futója, Kenesei Zsanett:

"Az év végi BEAC évzáró egy olyan esemény az életemben, amiről nehéz, sőt, szinte lehetetlen objektíven nyilatkozni – így meg se próbálom. Az idei is sok szempontból különleges és emlékezetes alkalom volt számomra, a legszebb pillanat azonban hosszú időre bevéste magát az emlékezetembe. A Dr. Bácsalmási Péter-díjat az edzőm, Szabó Imre unokájától, Szabó Hugótól vehettem át, ami az egyik legszebb gesztus és ajándék volt, amit valaha kaptam tőle (az érthetőség kedvéért: Imre bácsi már hosszú ideje ígérte, hogy lehozza őt és a fia családját valamikor a pályára vagy egy versenyre).

És akkor innentől időrendi sorrendben visszafelé: a Bácsalmási-díjat Pernesz Zsófival megosztva kaptuk, a Dr. Nyerges Mihály-díjat pedig az idén legkiemelkedőbb eredményt elérő férfi távfutóink, Csere Gazsi és Dani Áron, illetve a női futók közül Perjés Fanni és Balogh Evelin vehette át.

Nincs pontos adatom Imre bácsitól, de szerény számításaim szerint legalább 200 díjat osztottak ki Gerendási István szakosztályvezetőnkkel november 7-én este, a fekete egyesületi bőrtáskáktól kezdve a Dr. Bácsalmási Péter, Dr. Nagy György, Dr. Nyerges Mihály és Erdélyi György arcképével felcímkézett borokon át az Imre bácsi jóvoltából „terítékre kerülő” karórákig.

És persze a fent említett Bácsalmási- és Nyerges Mihály-díjon kívül a fiatalabbak a Dr. Nagy György- és Erdélyi György-díjakkal és egyéb kupákkal lettek gazdagabbak. Továbbá idén a magyar versenyrendszer átalakulásának köszönhetően első ízben megrendezett Csapat Országos Bajnokság megnyerésének apropóján a további két győztes csapattag-egyesület, a GEAC és az Ikarus képviselői is részt vettek az évzárónkon, s Imre bácsi egy tucat egyedi BEAC-érem átadásával emlékezett meg erről a győzelemről.

És a BEAC örökös tagjainak sorába idén „felavatott” 12 volt és jelenlegi atlétát még nem is említettem… Talán érzékelhető ebből a felsorolásból is, hogy itt kérem szépen olyan precíz előkészületek folynak már hetekkel (megkockáztatom, bizonyos ügyekben hónapokkal) az ünnepség előtt, ami talán nagyobb egyesületeknél is ritkaságszámba megy - és itt mindez három ember (Imre bácsi, Anikó néni és Pista bácsi) alázatos és hagyománytisztelő munkájának köszönhető. Az évzárós állófogadásunk most is, mint mindig, egészen egyedi volt a menüsor tekintetében, a hangulat pedig a hagyományokhoz illően családias. Talán a késő őszi időpont is szerepet játszik ebben, de részemről olyannyira, hogy majdnem a karácsonnyal egyenértékű ez az ünnep.

Úgy gondolom, a szakosztály történetében egy igencsak jelentős (ami sportnyelvre lefordítva nagyon eredményest jelent) évet zártunk le, több világversenyen szerepeltek atlétáink, a magyar bajnokságokon rendre "szállítottuk" a dobogós és pontszerző helyezéseket, a szakosztály szakágai közül a távfutás és gyaloglás mellett kezdenek felzárkózni a rövidtávfutók és a magasugrók is.

Az alapozást néhány nappal az évzáró előtt kezdtük, s elhangzott Imre bácsinak az a lassan szállóigévé váló mondata, hogy "amit eddig idén 100%-os erőfeszítésnek gondoltunk, az 2015-ben csak 10 legyen". Úgy gondolom, és nem csak az atlétikára vonatkoztatva, hogy ha tényleg ennek a szellemében kezdünk bele az új évbe (én legalábbis ezt tűztem ki célul), akkor jövő ilyenkor az évzárón még kiemelkedőbb eredményeknek örülhetünk majd közösen."

BEAC örökös tagok 2014-ben: Szepesi Ádám, Merán István, Antok Balázs, dr. Heizel István, Bézsenyi Dóra, Jámbor József, Kovács Gyula, Bárdi Zsolt, szilvai Attila, Gedeon Zsolt, Harsányi Tamás, Katona Edit

Dr. Nagy György-díjasok: Deutsch Domokos, Südi Anna, Pásztor Mercédesz, Ferencz Kata

Erdélyi György-díjasok: Király Adél, Heffner Hédi, Ferenczi Roland, Gergely Hajnalka

Dr. Nyerges Mihály-díjasok: Perjés Fanni, Balogh Evelin, Csere Gáspár, Dani Áron

Dr. Bácsalmási Péter-díjasok: Pernesz Zsófia, Kenesei Zsanett

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech