Gábor Török 2

"Esélye sem volt annak, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjak" - interjú dr. Török Gáborral

2016. 11. 24.
Gábor Török 2

A december 16-ai Alumni Kupa fővédnökségét idén az ELTE-n végzett politológus is elvállalta, akinek szívügye az amatőr foci.

Immáron 7. alkalommal kerül megrendezésre az Alumni Kupa. A 2016. december 16-án 17 órától kezdődő foci torna célja az egyetemi sportélet bemutatása, kapcsolatok kiépítése az egyetem és a volt hallgatók között.

A torna fővédnökségét idén Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, és Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellára mellett Dr. Török Gábor, a BCE egyetemi docense, ELTE-n végzett politológus is elvállalta, akivel egy rövid interjút is készítettünk.

Miért tartotta fontosnak az Alumni Kupa védnökségének elvállalását?

Bár lassan húsz éve a Corvinus Egyetemen tanítok, számomra máig meghatározó jelentőségű az az időszak, amit egyetemistaként az ELTE-n töltöttem. Ennek megfelelően minden olyan felkérést igyekszem elfogadni, amely az ELTE-től érkezik. Arról nem is beszélve, hogy az amatőr foci - különösen pedig a női labdarúgás - szívügyem, így esélye sem volt annak, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjak.

Hogyan emlékszik vissza az ELTE-s éveire?

Bár voltak nehéz pillanatok, különösen az első évben, amikor még a kurzusok felvétele is nehézséget okozott, életem meghatározó időszaka volt az ELTE-n töltött öt év. Olyan oktatókkal találkozhattam és alakíthattam ki személyes kapcsolatot, akik mintaként, döntően pozitív, de néha - és ez is hasznos - akár negatív példaként is, máig bennem élnek. Nagy hatással voltak a gondolkodásomra, a mai napig egyetemi oktatóként is sokat hasznosítok ezekből az ismeretekből, tapasztalatokból.

Milyen szerepet játszott a sport egyetemi évei alatt? Jelenleg is sportol?

Ha valami nagyon hiányzott azokból az évekből, az éppen a rendszeres sportolás. Az egyetem akkoriban nagyon kevés lehetőséget kínált, pedig nagyon jó lett volna, ha ezen a téren erősebb lett volna az egyetemi kínálat, és nem kellett volna máshol keresni ezeket a lehetőségeket. Manapság a fiammal szoktam rendszeresen focizni, és kampányszerűen futok is, de azért egyiket sem nevezném igazi sportolásnak.

Elképzelhető, hogy a következő Alumni Kupán akár még résztvevőként, játékosként, régi hallgatótársaival együtt is fog szerepelni?

A Corvinuson egy időben részt vettünk a tanár-diák tornán, elég erős volt a politológus csapat, Giró-Szász András, G. Fodor Gábor és Lánczi András is pályára lépett, de aztán egyre nehezebben ment a csapat összehozása. Nagyon szeretek focizni, de ma már úgy vagyok ezzel, hogy jobb, ha ezt odahaza, a négy kerítés között művelem.

MLSZ elnökségi tagként milyen fejlesztési ötletei vannak egy ilyen jellegű rendezvénnyel kapcsolatban?

Miután a szövetségben elsősorban női labdarúgással foglalkozom, és régóta meggyőződésem, hogy komoly fantázia van ebben a sokáig elhanyagolt és lesajnált szakágban, örömmel látnám, ha a játékosok és a csapatok között itt is megjelennének a hölgyek.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech