DSC 3697 2 1

Ember tervez(z), Isten végez!

2019. 05. 09.
DSC 3697 2 1

Életmód rovatunkban most Pulay Eszter sportösztöndíjas aerobik oktatónk, az ELTE PPK sportszervező szak végzős hallgatója osztja meg gondolatait a mindennapi tervezés fontosságáról.

Életmód rovatunkban most Pulay Eszter sportösztöndíjas aerobik oktatónk, az ELTE PPK sportszervező szak végzős hallgatója osztja meg gondolatait a mindennapi tervezés fontosságáról. Bízunk benne, hogy ezek a tippek hozzásegítenek a rendszerezettebb, kiegyensúlyozottabb, örömtelibb hétköznapokhoz, és a céljaid eléréséhez.

"Ha van egy terved, az már félsiker! Hogy miért gondolom ezt? Akár életmódváltásról, akár rendszeres edzésről, akár új szokások bevezetéséről van szó, hamar rájövünk, hogy tervezés nélkül hosszútávon nem jutunk messzire.

Nézzük, szerintem mitől jó egy terv, miért fontos tervezni, és hogyan néz ki ez az egész a gyakorlatban.

1. Terv = Kiindulási pont
Nézzünk egy egyszerű példát. Készülök az aerobik órára, írok egy edzéstervet: kitalálom milyen gyakorlatokat fogunk végrehajtani, mennyi ideig, milyen sorrendben, milyen eszközökkel… Majd az edzésre érkezve szembesülök vele, hogy kétszer annyian jöttek el, mint amennyi eszköz van, vagy nagyon fáradt a csapat, esetleg sok kezdő van az órán. Így muszáj egy picit változtatnom az edzésterven. De ha mindent ott kellene rögtönöznöm az idő- és energiapazarlás lenne, kicsúsznának a kezeim közül a dolgok, és könnyen eluralkodna a káosz. Tehát a terv még akkor is szükséges, ha az adott helyzetben picit alakítani kell rajta!

2. Rugalmasság
A fenti példák miatt fontos, hogy tudjunk rugalmasak lenni, ha arra van szükség. A hétköznapok tervezett dolgaiba sokszor beleszól az élet, és ezt meg kell tanulnunk elfogadni. Nagyon sok keserűséget tud okozni ha sosem tudunk spontánok lenni, mitöbb, teljesen kiborulunk, ha valami nem “szabályszerűen”, “menetrendszerűen” történik. Meg kell találnunk az egyensúlyt a spontaneitás és a tervezettség mérlegén.

3. A tervek megmutatják, hol tartasz
Ha papírra veted a terveket, egy hét, hónap, év vagy évtized után visszaolvasva, pontosan láthatod, hogy állsz, mi az, ami sikerült, mi nem. Nem szabad, hogy elbátortalanodjunk, és csak azért ne merjünk semmibe belevágni, hogy ne kelljen esetlegesen a kudarcainkkal szembesülnünk!

+1: Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!
Van, aki könnyebben tud rendszert vinni a napjaiba, másnak ez iszonyú erőfeszítés, van akinek nagy igénye van rá, míg mást az őrületbe kerget a túlzott tervezettség, de egy biztos: minden változáshoz idő és türelem kell. Ha valami nem sikerül, légy toleráns magaddal szemben, és próbáld meg újra, újra és újra!"

Ha kipróbálnád Eszti aerobik óráit, csatlakozz az ELTE Aerobik edzéseihez!

Ha pedig további gondolatokat olvasnál Esztitől, kövesd a Facebook oldalát: @sweatstruggleshine

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech