Béka szonett és ZH kupac – vízen a sportpályázat nyertes Meteorológiai Tanszék

Ismét eltelt egy év és 2019-ben már a 4. Meteorológus vízinapot rendezhette meg a Meteorológiai Tanszék a BEAC Sportpályázatának köszönhetően. A felhőtlen sportnapról Breuer Hajnalka, egyetemi adjunktus számolt be.

„Tavalyhoz hasonlóan idén is sikerült elsőre szép napot választani. Talán túlságosan is: a hét legmelegebb, legkevésbé felhős hétköznapját sikerült eltalálni.

A meleg miatt a délelőtt inkább társasjátékkal és gulyásleves főzéssel telt, csak egy hajó merészkedett ki a sárkányhajózás előtt. A gulyás mellett a legkisebbek lekötötték a „fölnőttek” figyelmét még labdázással és a környék felfedezésével. Habár a tavalyi tapasztalatok alapján idén a tűzrakásra felkészültebbek voltunk, a gyújtáshoz használt biztonsági gyufa túl biztonságosnak bizonyult és nem nagyon akart meggyulladni. Bő 45 perc után azonban sikerült beindítani a tüzet jó néhány maroknyi pár napja nyírt száraz fű, frissen gyűjtött ropogós rőzse és 5 évvel ezelőtti ZH kupac segítségével, így az ebéd délre el is készült.

Közben az utolsó hallgatók is megérkeztek és nekivághattunk a sárkányhajó vízre tételéhez. Talán most először sikerült zökkenőmentesen a művelet. Miután a sárkány feje és farka is a helyére került, el is indult a társaság. Az első pár percben még mindenki együtt húzott, de aztán időközönként szétesett a ritmus, így legalább életszerűbb lett a sárkány "lábainak" mozgása. Az egy órás evezés után már az elkészült forró gulyás várta a társaságot a 33 °C-os melegben. Idén a pályázat keretében a Dényi Bt.-nek köszönhetően édes és sós süteményeket is kaptunk, amik jól mentek a leves mellé, illetve után. A sárkányhajózás utáni kis pihenőt követően a tűző nap ellenére még volt tartalék energia kenuzásra. Ekkor már a kevésbé tapasztaltak egyedül is hajóba mertek szállni, aminek meg volt a következménye: nem csak a Duna hosszában, hanem keresztben is sikerült többször evezni - szerencsére rajtunk kívül nem voltak sokan a vízen.

A sporttelep környéke folyamatosan fejlődik, de a természet közelsége a vízen továbbra hiánytalanul érzékelhető. A soroksári-ráckevei Duna-ág két zsilip között helyezkedik el, ami biztosítja a nyugodt vizet és természet megóvásában is nagy szerepe van. Az ELTE Vízisporttelep stégének közelében folyamatos béka szonettben volt részünk. Kicsit lejjebb evezve a Dunán megszokott kacsákon kívül hattyú családok, szárcsák, szürke gémek tarkítják a nádas védelmét kereső szárnyas élővilágot. A vízi lények sem maradtak el, a vízből ki-ki ugráló halakon kívül uszadék fán sütkérező teknőst is láttunk. Útközben sajnos egy-egy műanyag doboz is szembejött, amiket kihorgásztunk és a parton mentek a szelektív gyűjtőbe.

A szép idő magában hordozta a leégés veszélyét is. A hallgatók és oktatók többségén meglátszott a vizsgaidőszak napmentessége, így alapos napvédelemre is szükség volt. Ennek ellenére is volt leégés, és nem lehet elégszer elmondani, hogy naponta többször kell a naptejet használni. Végső soron a szabadban töltött időnek köszönhetően már nem világított annyira a társaság a hazafelé vezető úton.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a BEAC sportpályázatának, hogy ismét egy kellemes napot tölthettünk el a Vízisporttelepen. Csak ajánlani tudjuk másoknak is, akár rendes fizetős körülmények között is bőven megéri kimenni.”