Fb event

Hazatalál a BEAC fociélete - felavatjuk az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályát

2019. 09. 19.
Fb event

Az ELTE és az MLSZ közös pályafejlesztési programjának keretében elkészült a Mérnök utcai sporttelep új, nagyméretű, műfüves labdarúgópályája, mely közel 10 év után újra hazai pályát biztosít a 11. kerületben a BEAC 121 éves Labdarúgó Szakosztályának.

Az ELTE és az MLSZ közös pályafejlesztési programjának keretében elkészült a Mérnök utcai sporttelep új, nagyméretű, műfüves labdarúgópályája, mely közel 10 év után újra hazai pályát biztosít a 11. kerületben a BEAC 121 éves Labdarúgó Szakosztályának.

A BEAC labdarúgása ezer szállal kötődik a kerülethez, 1901-ben, a mai Allee helyén nyitott meg az első, Mező utcai stadion, majd a Bogdánfy úti ELTE, illetve BME sporttelepek adtak otthont sportolóinknak 2010-ig. A szakosztály életében egy törés következett, több éven át tartó létbizonytalanság. A hazai pálya reménytelen keresése után az ünnepélyes pályaavatással 2019. szeptember 25-én újraindul a klub újbudai labdarúgó élete. Felavatjuk labdarúgópályánkat, mely egykori, ikonikus játékosunk tiszteletére az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya nevet kapja.


BEAC-FTC mérkőzés a BEAC egykori, Mező utcai stadionjában, a mai Allee bevásárlóközpont helyén

Pluhár István joghallgatóként a BEAC színeiben kezdett futballozni, kétszer volt válogatott labdarúgó. Az aktív játéktól való visszavonulása után a Nemzeti Sport tudósítója, rovatvezetője, majd főmunkatársa volt, ahol alkalma nyílt megismerkedni a sporttudósítással. Emellett a Testnevelési Főiskolán a labdarúgás tanára is volt. 1930. május 11-én, Magyarországon elsőként közvetített rádióban futballmérkőzést, a Magyarország-Olaszország Európa Kupa találkozót.

A Magyar Rádió sportriportereként jellegzetes, ellenállhatatlan közvetítéseivel rengeteg rajongót szerzett a magyar sportnak. Ő volt az első magyar rádióriporter, aki élőben közvetíthetett olimpiáról, így egy ország szurkolhatott együtt az 1936-os berlini olimpia 10 magyar aranyának, köztük Csik Ferencnek, a BEAC úszó bajnokának.

A 2019. szeptember 25-i megnyitón három nagy múltú klub, az FTC, a Vasas és a BEAC csapatai is megmérkőznek egymással.

Részletes program:

13:30 - BEAC Öregfiúk - FTC öregfiúk
14:30 - Köszöntők
Állófogadás a Corner 35 étteremben
15:00 - BEAC - Vasas

A szeptember 25-i pályaavatásra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Facebook-event: ELTE - BEAC Pluhár István Labdarúgópálya avatás

A 2019/20-as idényben a BLSZ 3. osztályában szereplő BEAC csapata
Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech