Belgrad4

Belgrádi tangófesztiválon jártak táncosaink

2018. 03. 28.
Belgrad4

Az ELTE Argentin tangó lelkes hallgatói a márciusi hosszú hétvégét is tánccal töltötték

Az ELTE Argentin tangó lelkes hallgatói a márciusi hosszú hétvégét is tánccal töltötték a Hello Tango diákjaival és tanáraival - Laurinyecz Fannival és Horváth Gyurival - Belgrádban. Világszerte a nagyobb tangós városokban gyakran szerveznek fesztiválokat, weekendeket, maratonokat, melyek során a táncosoknak lehetőségük van caffekon (délutáni milonga), milongákon és workshopokon részt venni, néhány napot intenzív táncolással tölteni. Belgrádban a Hello Tango szervezésének köszönhetően szíves fogadtatásban részesült a magyar csapat, a fesztivál hivatalos programjai mellett lehetőségük nyílt a helyi tangó iskola óráin is részt venni. Mindenki nagyon jól érezte magát a hétvégén, sokat tanult, fejlődött, tapasztalt és új barátságokra tett szert.

A magyar tangós csapat a helyi fiatal táncosokkal egyik táncóra után készült csoportképen

Hallgatók véleménye a fesztiválról:

„Számomra ez már a második belgrádi fesztivál volt a tavalyi Encuentro után, így nagy elvárásokkal indultam neki a hétvégének. Szerencsém volt, mert már az első órán megtaláltam azt az ölelést, amiért odautaztam. A milongák zsúfoltak, öröm volt nézni a többi hazai diákot táncolni (pár hónap tangó után) a helyiekkel.

Nagyon dinamikusak az órák, azonnal összekeverték a két bandát, mindenki idegen partnerrel gyakorolt. Tetszett a tanítási módszerük.”

(Maitz Miki)

Szombat esti grand milonga

„A márc 15-i hosszú hétvégén lementünk életünk első nemzetközi tangófesztiváljára, a Belgrád Tango Weekends márciusi alkalmára. Mint a neve hirdeti, minden hónapban megrendezik tőlünk szerencsésen alig 3 óra autózásra, és a három nap összes eseménye együtt kerül 8 (!) euróba. Ez magába foglalt az esti giga milongákon (tangó táncest) kívül napi 2-3 workshopot, és egy-egy délutáni milongát, tehát déltől hajnal 3-ig megállás nélkül ölelhettük a partnerünk. Ezen kívül, mivel a legnagyobb külföldről érkező csoport voltunk (hazánk első két diáktangó iskolája együtt utazott ki Szerbiába), még külön órákkal és köszöntésekkel fogadtak a mínusz egyedik naptól kezdve! Azért választottuk Belgrádot, mert nem csak szuper olcsó, és tényleg közel van, hanem, mert azt hallottuk, itt van Európa legnagyobb fiatal tangó közössége. És ebben sem csalódtunk! Már a nappali bulikon is annyi tangós táncolt, mint Budapest legnagyobb rendszeres milongáin szoktak csúcsidőben. Az átlagéletkor 25 év, a többség velünk egykorú, de pl az első este fellépői egy 15 éves pár! Ennek oka, hogy Belgrádban rengeteg középiskolás jár tangózni heti kétszer órára, és a legelejétől ott vannak milongákon is! Ami hatalmas meglepetés, hogy a szerbek milyen rövid idő alatt tanulnak meg milyen jól táncolni! 3 hónapja táncolók tömegesen úgy követnek, mint akik két éve ezt gyakorolják, akik pedig tényleg több éve ezt gyakorolják, jó eséllyel tanítanak is. Ugyanis rengeteg a tanár, viszont nem külön képzéseket indítanak, mint itthon, hanem egy nagy iskolával találkoztunk, és annak 15 tanárával. Egy-egy órán a tanárpároson kívül van egy dj, egy aki az épp pár nélkülieknek technikát tart (!), és még 2-3 tanársegéd, tehát percenként jön oda hozzád valaki visszajelzést adni! Ilyen körülmények közt nekünk is nehéz lett volna nem rengeteget tanulnunk, úgyhogy a hatalmas fellelkesedés és inspiráción túl felduzzadt tangó tudással is jöttünk haza. Összességében tehát hatalmas élmény volt, mindenki nagyon nyitott, nagyon elhivatott, vonzó és cabeceoért (felkérésért) kiállt. Az egyetlen hiányérzetem abból fakad, hogy annyi jó táncos volt a fesztiválon, hogy egyszerűen nem lehet mindenkivel táncolni, ha hajnali háromkor véget ér a nap.”

(Varga Bálint)

Caffe (délutáni milonga)

„Csupa ismeretlen hely, ember. Egy erkély-emelet, üdvözlő mosolyok, lelkesedés, jóindulat, várakozás. Úgy latszik, ránk. Ez fogadott minket Belgrádban. És mint utóbb kiderült, a milongákon kívül, sok-sok technika óra, amin rengetegen voltak! Kb. 3x annyian, mint egy átlag órán Magyarországon. 2-3 számonként mindig párcsere. Akiknek nem jutott par, azok mehettek a tükör elé egyéni technikát tanulni, gyakorolni. Vagy ez, vagy a tanárok, a más mentalitás miatt, kitudja, a belgrádi táncórák vonzzák a tanulókat. Furcsa. Még a kezdőknek is biztos tartása van, és biztosan sétálnak a zenere a partnerrel.

Annyi új, és annyi újfajta tudás, ismeret! Egy élményekben gazdag hétvége.

2018.

Mik történtek ott!”

A magyar csapat

„Csodálatos élményekkel gazdagodtunk a Belgrádi tangó fesztiválon! Fantasztikus táncosokkal ismerkedhettünk meg, mind a kintiek, és mind a Hello Tangó diákcsapatából. Rendkívüli és varázslatos tandákat élhettünk át velük. A helyi táncórákon nagyon sokat fejlődtünk, és a tangó oktatás egy – számunkra- új oldalával ismerkedtünk meg. A belgrádi tangó oktatásban nagy hangsúlyt kap a helyes tartás, a tengely és a balance, valamint a kényelmes ölelés, viszont így kevesebb az idő a nehezebb és összetettebb technikai elemek gyakorlására. A milongákon fantasztikus volt a hangulat! A sok tánc mellett még maradt idő egy kis városnézésre, flashmobe-ra és rengeteg beszélgetésre, új barátságok építésére is. Köszönöm a szervezést a Hello Tangó tanárainak! Remélem még máskor is megyünk hasonló fesztiválra ezzel a szuper csapattal és mellette még több új ELTE táncossal!”

(Balog Luca Eszter)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech