DSC 0073 1

Béka szonett és ZH kupac – vízen a sportpályázat nyertes Meteorológiai Tanszék

2019. 07. 04.
DSC 0073 1

Ismét eltelt egy év és 2019-ben már a 4. Meteorológus vízinapot rendezhette meg a Meteorológiai Tanszék a BEAC Sportpályázatának köszönhetően.

Ismét eltelt egy év és 2019-ben már a 4. Meteorológus vízinapot rendezhette meg a Meteorológiai Tanszék a BEAC Sportpályázatának köszönhetően. A felhőtlen sportnapról Breuer Hajnalka, egyetemi adjunktus számolt be.

„Tavalyhoz hasonlóan idén is sikerült elsőre szép napot választani. Talán túlságosan is: a hét legmelegebb, legkevésbé felhős hétköznapját sikerült eltalálni.

A meleg miatt a délelőtt inkább társasjátékkal és gulyásleves főzéssel telt, csak egy hajó merészkedett ki a sárkányhajózás előtt. A gulyás mellett a legkisebbek lekötötték a „fölnőttek” figyelmét még labdázással és a környék felfedezésével. Habár a tavalyi tapasztalatok alapján idén a tűzrakásra felkészültebbek voltunk, a gyújtáshoz használt biztonsági gyufa túl biztonságosnak bizonyult és nem nagyon akart meggyulladni. Bő 45 perc után azonban sikerült beindítani a tüzet jó néhány maroknyi pár napja nyírt száraz fű, frissen gyűjtött ropogós rőzse és 5 évvel ezelőtti ZH kupac segítségével, így az ebéd délre el is készült.

Közben az utolsó hallgatók is megérkeztek és nekivághattunk a sárkányhajó vízre tételéhez. Talán most először sikerült zökkenőmentesen a művelet. Miután a sárkány feje és farka is a helyére került, el is indult a társaság. Az első pár percben még mindenki együtt húzott, de aztán időközönként szétesett a ritmus, így legalább életszerűbb lett a sárkány "lábainak" mozgása. Az egy órás evezés után már az elkészült forró gulyás várta a társaságot a 33 °C-os melegben. Idén a pályázat keretében a Dényi Bt.-nek köszönhetően édes és sós süteményeket is kaptunk, amik jól mentek a leves mellé, illetve után. A sárkányhajózás utáni kis pihenőt követően a tűző nap ellenére még volt tartalék energia kenuzásra. Ekkor már a kevésbé tapasztaltak egyedül is hajóba mertek szállni, aminek meg volt a következménye: nem csak a Duna hosszában, hanem keresztben is sikerült többször evezni - szerencsére rajtunk kívül nem voltak sokan a vízen.

A sporttelep környéke folyamatosan fejlődik, de a természet közelsége a vízen továbbra hiánytalanul érzékelhető. A soroksári-ráckevei Duna-ág két zsilip között helyezkedik el, ami biztosítja a nyugodt vizet és természet megóvásában is nagy szerepe van. Az ELTE Vízisporttelep stégének közelében folyamatos béka szonettben volt részünk. Kicsit lejjebb evezve a Dunán megszokott kacsákon kívül hattyú családok, szárcsák, szürke gémek tarkítják a nádas védelmét kereső szárnyas élővilágot. A vízi lények sem maradtak el, a vízből ki-ki ugráló halakon kívül uszadék fán sütkérező teknőst is láttunk. Útközben sajnos egy-egy műanyag doboz is szembejött, amiket kihorgásztunk és a parton mentek a szelektív gyűjtőbe.

A szép idő magában hordozta a leégés veszélyét is. A hallgatók és oktatók többségén meglátszott a vizsgaidőszak napmentessége, így alapos napvédelemre is szükség volt. Ennek ellenére is volt leégés, és nem lehet elégszer elmondani, hogy naponta többször kell a naptejet használni. Végső soron a szabadban töltött időnek köszönhetően már nem világított annyira a társaság a hazafelé vezető úton.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a BEAC sportpályázatának, hogy ismét egy kellemes napot tölthettünk el a Vízisporttelepen. Csak ajánlani tudjuk másoknak is, akár rendes fizetős körülmények között is bőven megéri kimenni.”

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech